257
Εικόνα από τους πρώτους ασθενείς με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γουχάν, τον Ιανουάριο | EPA

Νέα έρευνα: Σχεδόν οκτώ ημέρες –και όχι πέντε– ο μέσος χρόνος επώασης του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 11:48
Εικόνα από τους πρώτους ασθενείς με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Γουχάν, τον Ιανουάριο
|EPA

Νέα έρευνα: Σχεδόν οκτώ ημέρες –και όχι πέντε– ο μέσος χρόνος επώασης του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 11:48

Ασχημα τα νέα από την Κίνα: Στις 7,76 ημέρες –και όχι 5, που νομίζαμε έως τώρα– υπολογίζεται τώρα ο μέσος χρόνος επώασης του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα κινέζων επιστημόνων.

Ο χρόνος επώασης είναι το διάστημα από τη στιγμή που μολύνεται ο άνθρωπος, μέχρι τη στιγμή που εκδηλώνει τα πρώτα συμπτώματα και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική πληροφορία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τον χρόνο καραντίνας. Είναι και το διάστημα στο οποίο ο ασθενής θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτικός.

Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα, ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς να γνωρίζει ούτε αυτός ούτε οι γύρω του ότι είναι μολυσμένος με τον SARS-CoV-2, διασπείροντας τον κορονοϊό. Το στοιχείο που κάνει δυσκολότερη τη δουλειά των ειδικών είναι ότι αυτό το διάστημα μπορεί να διαφέρει για κάθε άνθρωπο.

Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερα δείγματα ασθενών από ό,τι είχαν κάνει έως τώρα ανάλογες έρευνες και κατέληξαν σε ανησυχητικά συμπεράσματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιοστατιστικής Σιάο-Χούα Τσου του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, ανέλυσαν 1.084 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 στην περιοχή της κινεζικής πόλης Γουχάν, του επίκεντρου της πανδημίας.

Εξίσου ανησυχητική θεωρείται η διαπίστωση ότι ένας στους 10 ασθενείς (ποσοστό 10%) είχε ακόμη μεγαλύτερη διάρκεια επώασης, που έφθανε τις 14,3 ημέρες. Επίσης, 1% των ασθενών είχε περίοδο επώασης μεγαλύτερη των 20 ημερών!

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο χρόνος επώασης του κορονοϊού είναι μεγαλύτερος από τους ιούς SARS και MERS, ενώ τονίζουν ότι η έρευνά τους αφορά την αρχή της πανδημίας, λέγοντας ότι μπορεί και να μην ισχύει για στελέχη του ιού που έχουν μεταλλαχθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...