286
Δεκάδες άνθρωποι στέκονται στην ουρά για να μπουν σε ένα εκλογικό κέντρο, το μεσημέρι της τελευταίας ημέρας των προεδρικών εκλογών στη Μόσχα | REUTERS/Maxim Shemetov

Χιλιάδες Ρώσοι ικανοποίησαν την τελευταία επιθυμία του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2024, 16:42
Δεκάδες άνθρωποι στέκονται στην ουρά για να μπουν σε ένα εκλογικό κέντρο, το μεσημέρι της τελευταίας ημέρας των προεδρικών εκλογών στη Μόσχα
|REUTERS/Maxim Shemetov

Χιλιάδες Ρώσοι ικανοποίησαν την τελευταία επιθυμία του Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2024, 16:42

Χιλιάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν ταυτόχρονα το μεσημέρι της Κυριακής – τελευταίας ημέρας των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία –  σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία για να λάβουν μέρος σε μια ειρηνική αλλά συμβολική, όπως χαρακτηρίστηκε, πολιτική διαμαρτυρία εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως μετέδωσε το Reuters, στη δράση που είχε την ονομασία «Μεσημέρι κατά του Πούτιν», Ρώσοι που εναντιώνονται στον ηγέτη του Κρεμλίνου – και θεωρούμενο βέβαιο νικητή των εκλογών – έδωσαν ραντεβού στα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους στις 12 το μεσημέρι, είτε για να ρίξουν άκυρα ψηφοδέλτια σε ένδειξη διαμαρτυρίας είτε για να ψηφίσουν έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους προέδρους.

Άλλοι είπαν πως θα έγραφαν στο ψηφοδέλτιό το όνομα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε τον περασμένο μήνα σε φυλακή στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο.

Στο YouTube, αναφέρει το Reuters, ανέβηκαν βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να περιμένουν κατά εκατοντάδες σε ουρές  για να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία.

Ο Ναβάλνι είχε εγκρίνει την κινητοποίηση «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» με ένα μήνυμα το οποίο μετέφεραν οι δικηγόροι του πριν από τον θάνατό του. Η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaya Gazeta αποκάλεσε τη σχεδιαζόμενη δράση «πολιτική διαθήκη του Ναβάλνι».

Στα βίντεο εμφανίζονται – με αλλοιωμένα βέβαια χαρακτηριστικά – πολίτες να δηλώνουν πως η ελπίδα για ανατροπή είναι πάρα πολύ μικρή, αλλά είναι χρέος τους να κάνουν κάτι, αφού «δεν έχει μείνει τίποτα από τη δημοκρατία».

Στο Βερολίνο, η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, εμφανίστηκε στη ρωσική πρεσβεία όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του Ναβαλνι και κατά του ρώσου προέδρου.

 

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης που πέθανε στη φυλακή, συμμετέχει σε διαμαρτυρία έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο. REUTERS/Annegret Hilse

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...