898
Πολίτες ψηφίζουν στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας | REUTERS/Alexander Ermochenko

Ανοιξαν οι κάλπες στη Ρωσία – με απειλητικές διαφημίσεις ο Πούτιν προσπαθεί να προλάβει την αποχή

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 10:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2024, 16:40
Πολίτες ψηφίζουν στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Ανοιξαν οι κάλπες στη Ρωσία – με απειλητικές διαφημίσεις ο Πούτιν προσπαθεί να προλάβει την αποχή

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 10:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 15/03/2024, 16:40

Οι Ρώσοι άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται ότι θα εξασφαλίσουν μια νέα θητεία για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι στο τιμόνι της χώρας εδώ και 24 χρόνια.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν την Παρασκευή στις 08:00 (τοπική ώρα, 22:00 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στη χερσόνησο της Καμτσάτκα και στην Τσουκότκα, τις δύο απομακρυσμένες περιφέρειες στην άπω ανατολή της Ρωσίας.

Θα κλείσουν την Κυριακή στις 20:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα στους κόλπους της ΕΕ.

Στις 08:00 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), τα εκλογικά τμήματα είχαν ανοίξει σε όλη τη χώρα.

Στη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν διάφορα επεισόδια, εμπρησμοί, επίθεση από χάκερ και βομβαρδισμός από Ουκρανούς σε διάφορα εκλογικά τμήματα στη Ρωσία και στα κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε διάστημα τριών ημερών, περιλαμβανομένων των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας αλλά και της Υπερδνειστερίας, του φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους της Μολδαβίας.

Λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Πούτιν, κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην «παρεκκλίνουν από τον δρόμο» και να ψηφίσουν «πατριωτικά» αυτούς τους «δύσκολους» καιρούς.

«Είμαι πεπεισμένος: αντιλαμβάνεστε τι δύσκολη περίοδο περνά η χώρα μας, ποιες σύνθετες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς», είπε σε ομιλία του προς τους πολίτες.

«Και για να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτά με αξιοπρέπεια και να ξεπερνάμε με επιτυχία τις δυσκολίες, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και με αυτοπεποίθηση», συνέχισε.

Χρησιμοποίησε μάλιστα μία πολύ «περίεργη» τηλεοπτική διαφήμιση, όπως επεσήμανε η Telegraph, για να πείσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες, καθώς οι αρχές φοβούνται για εκτεταμένη αποχή.

Η διαφήμιση ξεκινά με μια φαινομενικά αθώα συζήτηση μεταξύ δύο συζύγων.

Καθώς ετοιμάζει το φαγητό, η γυναίκα αρχίζει να κάνει απλές ερωτήσεις, όπως «πήγες στο σούπερ μάρκετ;» και «έπλυνες το αυτοκίνητο;».

Σκηνή από την διαφήμιση με τη γυναίκα να ετοιμάζει το φαγητό με το κουζινομάχαιρο, πριν το στρέψει εναντίον του συζύγου της

Αλλά ξαφνικά τα πράγματα αλλάζουν όταν ο άνδρας λέει ότι δεν θα πάει να ψηφίσει επειδή «δεν βλέπει τον λόγο».

Τη στιγμή που το λέει, τα φώτα στην κουζίνα αρχίζουν να τρεμοπαίζουν θυμίζοντας ταινία τρόμου, καθώς η γυναίκα βαδίζει προς τον άντρα της, κρατώντας απειλητικά το κουζινομάχαιρο.

Έπειτα, του λέει για τη σημασία της ψηφοφορίας στις επερχόμενες εκλογές, αναφερόμενη σε μια σειρά κρατικών επιδομάτων για ρωσικές οικογένειες.

Το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει, είναι ότι πατριωτικό καθήκον κάθε Ρώσου είναι να ψηφίσει τον Πούτιν, ο οποίος θα ανεβάσει το βιοτικό τους επίπεδο δίνοντάς τους επιδόματα.

Η διαφήμιση τελειώνει με τον άνδρα να τρέχει στο εκλογικό κέντρο και να ψηφίζει.

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να διαμαρτυρηθούν ψηφίζοντας οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο εκτός του Πούτιν.

Κάλεσε επίσης τους Ρώσους, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, να πάνε στα εκλογικά τμήματα την ίδια στιγμή, την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, για να δείξουν ότι είναι πολλοί.

Η έκκληση αυτή προκάλεσε μια προειδοποίηση από την εισαγγελία της Μόσχας, η οποία υπογράμμισε ότι «μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας» για κάθε μορφή διαμαρτυρίας.

Ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει άνετα τις εκλογές, καθώς ουσιαστικά δεν έχει αντίπαλο, και να παραμείνει τουλάχιστον άλλα έξι χρόνια στην εξουσία. Θα γίνει έτσι ο μακροβιότερος αρχηγός της χώρας από την εποχή της Αικατερίνης της Μεγάλης, τον 18ο αιώνα.

Επεισόδια και βομβαδισμοί σε εκλογικά τμήματα

Μια γυναίκα έβαλε φωτιά σε παραβάν σε ένα εκλογικό τμήμα στην Μόσχα, την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Ria Novosti.

«Η εκλογική επιτροπή της Μόσχας είπε στο Ria Novosti ότι οι διαδικασίες (στο εκλογικό τμήμα) συνέχισαν κανονικά μετά το συμβάν».

Ενα παραβάν στις φλόγες, σε εκλογικό τμήμα της Μόσχας – Video obtained by Reuters/via REUTERS

Βίντεο που μετέδωσε το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης SOTAVision δείχνει τη σύλληψη μιας υπόπτου μετά την κατάσβεση της φωτιάς σε εκλογικό κέντρο.

Σε ένα άλλο συμβάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης Fontanka, μια βόμβα μολότοφ εκτοξεύθηκε σε ένα εκλογικό τμήμα στην Αγία Πετρούπολη.

Παράλληλα στη Μόσχα, η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε γυναίκα που έριξε πράσινη μπογιά σε κάλπη σε μια προσπάθεια διατάραξης της εκλογικής διαδικασίας.

Πλάνα από το σύστημα ασφαλείας με κάμερες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, δείχνουν μια νεαρή γυναίκα να καταθέτει την ψήφο της προτού, πολύ ήρεμα, ρίξει ένα πράσινο υγρό μέσα στην κάλπη.

Η στιγμή που η γυναίκα ρίχνει την μπογιά στην κάλπη – Video obtained by Reuters/via REUTERS

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν, αμέσως μετά την συνέλαβε ένας αστυνομικός.

Στη γυναίκα, η οποία δεν κατονομάστηκε, απαγγέλθηκαν αργότερα κατηγορίες για «παρακώλυση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος ή του έργου των εκλογικών επιτροπών», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας.

Τα εγκλήματα αυτού του είδους επισείουν μέγιστη ποινή κάθειρξης πέντε ετών.

Δύο παρόμοια περιστατικά σημειώθηκαν σε εκλογικά τμήματα στην περιφέρεια Βορονέζ, σύμφωνα με το RIA.

Εξάλλου, κυβερνοεπίθεση διαπράχθηκε κατά των συστημάτων ασφαλείας με κάμερες σε εκλογικά τμήματα της περιφέρειας Τιουμέν στην Σιβηρία, δήλωσε η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας Έλα Παμφίλοβα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Επιπλέον, δύο εκλογικά τμήματα βομβαρδίστηκαν από ουκρανικές δυνάμεις σε τμήμα της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας που ελέγχεται από την Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους διορισμένους από τη Μόσχα.

Η εκλογική επιτροπή στο ρωσικό κατεχόμενο τμήμα της ουκρανικής επαρχίας ανέφερε στο Telegram ότι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν κτίρια που χρησιμοποιούνται ως εκλογικά τμήματα στους οικισμούς Κακχόβκα και Μπριλίβκα.

Σύμφωνα την επιτροπή, ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε και κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...