355
Λάβα εκτινάσσεται από το ηφαίστειο σε αυτήν την λήψη από ελικόπτερο | Samantha Hansen/Safari Helicopters via REUTERS

Χαβάη: Ξύπνησε το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 14:23
Λάβα εκτινάσσεται από το ηφαίστειο σε αυτήν την λήψη από ελικόπτερο
|Samantha Hansen/Safari Helicopters via REUTERS

Χαβάη: Ξύπνησε το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 14:23

Το Μάουνα Λόα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον Kόσμο, εξερράγη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 40 χρόνια.

Η έκρηξη ξεκίνησε τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας. «Προς το παρόν, οι ροές λάβας περιορίζονται στην περιοχή κορυφής του ηφαιστείου και δεν απειλούν τους οικισμούς», ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο της κυβέρνησης των ΗΠΑ (USGS).

Η έκρηξη του ηφαιστείου όπως φάνηκε από κοντινό χωριό

Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, ωστόσο, προειδοποίησε πως τα στάδια της έκρηξης του ηφαιστείου μπορεί να εξελιχθούν με πολύ δυναμικό τρόπο και γι’ αυτό συνιστά μέγιστη προσοχή. Ως εκ τούτου, το επίπεδο συναγερμού έχει ενημερωθεί από συμβουλευτικό σε προειδοποιητικό.

Το Μάουνα Λόα, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης, καλύπτει το ήμισυ του Μπιγκ Αϊλαντ της πολιτείας των ΗΠΑ. Το ηφαίστειο υψώνεται  13.679 πόδια (4.169 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και εκτείνεται σε μια έκταση μεγαλύτερη από 2.000 τετραγωνικά μίλια (5.179 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Σημειώνεται ότι στη Χαβάη υπάρχουν συνολικά πέντε ηφαίστεια. To Μάουνα Λόα έχει ύψος σχεδόν 4.000 μέτρα και ήδη από τον Σεπτέμβριο είχε αρχίσει να είναι αρκετά δραστήριο, δείχνοντας ότι επρόκειτο να εκραγεί.

Η τελευταία έκρηξη του Μάουνα Λόα συνέβη πριν 38 χρόνια, μεταξύ της 25 Μαρτίου και της 15ης Απριλίου του 1984. Τότε, είχαν προηγηθεί δύο χρόνια έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Δεν είχαν σημειωθεί ανθρώπινες απώλειες, αλλά είχαν προκληθεί προβλήματα καθώς η λάβα έφραξε δρόμους και προκάλεσε προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News