349
Στη φωτογραφία που δημοσιοποίησε το ισπανικό λιμενικό, φαίνονται οι τρεις άνδρες να κάθονται στο πηδάλιο του πλοίου | EFE Canarias/Twitter

Μετανάστες ταξίδεψαν 11 ημέρες στον Ατλαντικό πάνω σε πηδάλιο τάνκερ!

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 13:53
Στη φωτογραφία που δημοσιοποίησε το ισπανικό λιμενικό, φαίνονται οι τρεις άνδρες να κάθονται στο πηδάλιο του πλοίου
|EFE Canarias/Twitter

Μετανάστες ταξίδεψαν 11 ημέρες στον Ατλαντικό πάνω σε πηδάλιο τάνκερ!

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 13:53

Οι ισπανοί λιμενικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους: Τρεις άνδρες ήταν καθισμένοι πάνω στο πηδάλιο ενός δεξαμενόπλοιου, λίγο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο ταξίδεψε από τη Νιγηρία στα Κανάρια Νησιά.

Στη φωτογραφία που δημοσιοποίησε η ισπανική ακτοφυλακή, φαίνονται οι μετανάστες πάνω στο πηδάλιο του πλοίου μεταφοράς πετρελαίου και χημικών «Alithini II», με σημαία Μάλτας.

Το πλοίο έφτασε στο Λας Πάλμας το απόγευμα της Δευτέρας, αφού ταξίδεψε επί 11 ημέρες από το Λάγος της Νιγηρίας.

Οι άνδρες υπέφεραν από αφυδάτωση και υποθερμία, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

Το πλοίο, που ανήκει στην Gardenia Shiptrade SA, τελεί υπό τη διαχείριση της Astra Ship Management, με έδρα την Αθήνα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis.

Οι τρεις άνδρες όμως, θα πρέπει τώρα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με βάση τη νομοθεσία για λαθρεπιβάτες, δήλωσε την Τρίτη στο Reuters εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας στα Κανάρια Νησιά δήλωσε ότι εναπόκειται στη διαχειρίστρια εταιρία να φροντίσει τους λαθρεπιβάτες, να τους παράσχει προσωρινό κατάλυμα και να τους επιστρέψει εκεί από όπου προήλθαν το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, οι μετανάστες ίσως να μπορούν να παραμείνουν στην Ισπανία, εάν ζητήσουν άσυλο, δήλωσε στο Reuters η Ελένα Μαλένο, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης για μετανάστες Walking Borders. «Σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις, οι λαθρεπιβάτες μπόρεσαν να παραμείνουν στην Ισπανία με πολιτικό άσυλο», δήλωσε η Μαλένο.

To μήκους 183 μέτρων τάνκερ «Alithini II» στο λιμάνι του Λας Πάλμας – REUTERS/Borja Suarez

Οι μετανάστες διακινδυνεύουν τη ζωή τους ολοένα και συχνότερα στα περάσματα από τη βόρεια Αφρική στα Κανάρια Νησιά, από το 2019, καθώς οι αρχές έχουν αυξήσει τους ελέγχους στις πιο συνηθισμένες διαδρομές των μεταναστών από την αφρικανική ήπειρο προς την Ευρώπη.

Με τον ίδιο τρόπο, τον Οκτώβριο του 2020, είχαν φτάσει τέσσερις άνδρες στο Λας Πάλμας από το Λάγος, μετά από ταξίδι 10 ημερών.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2022, ο αριθμός των μεταναστών που επιλέγουν τη διαδρομή προς τα Κανάρια, έχει αυξηθεί κατά 51% σε σύγκριση με το 2021.

Χιλιάδες άνθρωποι όμως, δεν τα καταφέρνουν και χάνονται στο επικίνδυνο ταξίδι, καθώς το επιχειρούν με ξύλινες λέμβους ή φουσκωτά, όπως σημειώνει ο Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...