562
Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του εικονιζόμενου (αριστερά) Γιώργου Αυτιά | skaitv.gr/live

Χατζηδάκης: Ποιους αφορούν οι μειώσεις στη ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 10:29
Ο Κωστής Χατζηδάκης κατά τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του εικονιζόμενου (αριστερά) Γιώργου Αυτιά
|skaitv.gr/live

Χατζηδάκης: Ποιους αφορούν οι μειώσεις στη ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 10:29

Μειώσεις σε πελάτες με υψηλή κατανάλωση φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, αλλά και χαμηλές τιμές για όσους έχουν μικρή κατανάλωση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν μειώσεις 30% έως 65% σε όσους έχουν πολύ υψηλή κατανάλωση, για να διορθωθεί η αδικία όσων είχαν πάνω από 1.600 κιλοβατώρες και καλούνταν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.

Αυτή η μείωση θα αφορά κυρίως την κατανάλωση νυχτερινού ρεύματος και όσους χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές τον χειμώνα. Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός αντιμετωπίζεται αυτή η αδικία που είχε γίνει το 2018.

Για τους πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, οι χρεώσεις θα παραμένουν χαμηλές, είπε ακόμη ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με τις αλλαγές στην επιχείρηση, ο υπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν το μοντέλο του ΟΤΕ χωρίς μονιμότητα. Πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί της ΕΕ και το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπουν τη μονιμότητα συμβασιούχων.

Με τη διάταξη για την κατάργηση της μονιμότητας ο καταναλωτής θα δει μειώσεις και καλύτερες υπηρεσίες, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε ότι η ΔΕΗ πρόκειται να εκσυγχρονιστεί ενώ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εξυγίανση της επιχείρησης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τα αυθαίρετα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως αρκετοί έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν το ζήτημα των ακινήτων τους, ωστόσο θα υπάρξει αύξηση των χρημάτων που δίνουν στο Δημόσιο για όσους έχουν αυθαίρετα. Την πρώτη χρονιά που καθυστερούν θα πληρώνουν με 20% αύξηση και κάθε επόμενη θα υπάρχει 5% επιπλέον. Όσοι πλήρωναν με δόσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν με δόσεις.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου επιχειρείται ο εξορθολογισμός του ύψους της τιμολόγησης των καταναλωτών στη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1.600 kWh, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, ιδίως για αυτά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές.

Ακόμη, αντιμετωπίζονται θέματα προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου στη ΔΕΗ, προσλήψεων στελεχών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, μετακινήσεων ανάμεσα σε θυγατρικές, μεταφοράς προσωπικού στο Δημόσιο κλπ.

Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τον περιορισμό της έκπτωσης που μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ρεύματος, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης.

Δίνεται παράταση της προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ρυθμίζονται θέματα εταιρικού μετασχηματισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ενώ απαντώνται και διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου, τη στήριξη της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ηλεκτροκίνηση.

Οπως σημειώνεται στην αιτιολογική επίθεση: «Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ο σχεδιασμός αποδοτικών μέτρων από πλευράς κόστους και αποτελέσματος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στην τελική κατανάλωση μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, με σκοπό τη μόχλευση κεφαλαίων από εμπλεκόμενους στην αγορά ενέργειας φορείς, την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και των πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του Καθεστώτος Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης και στην ελάττωση του κόστους επίτευξης μονάδων εξοικονόμησης ενέργειας.

Για την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου προτείνεται η παροχή εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση απόφασης σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπής για την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου ανταγωνιστικών διαδικασιών στην ενεργειακή απόδοση, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια προς τον ίδιο σκοπό».