660
Ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση με τους οινοπαραγωγούς της Ημαθίας | INTIMEnews

Μητσοτάκης: Επιστρέφεται στους οινοπαραγωγούς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 15:08
Ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση με τους οινοπαραγωγούς της Ημαθίας
|INTIMEnews

Μητσοτάκης: Επιστρέφεται στους οινοπαραγωγούς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 15:08

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιστραφεί στους οινοπαραγωγούς, ο προπληρωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, προανήγγειλε από την Ημαθία ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με οινοπαραγωγούς σε οινοποιείο της Ημαθίας, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο (στη φωτογραφία μαζί κάτω), ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως θα καταβληθεί προσπάθεια η εν λόγω ρύθμιση να ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, τόνισε ο Πρωθυπουργός,  ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την πλερά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως  θα υπάρξουν δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ύψους 400.000.000 ευρώ και 170.000.000 ευρώ, αντιστοίχως, από τα οποία θα μπορούν να αντλήσουν δάνεια οι επιχειρηματίες του κλάδου του κρασιού.

Στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης  να ενισχύσει τον κλάδο του κρασιού, την εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό του χαρακτήρα, την αύξηση των εκτάσεων της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής κρασιού. Στο ίδιο πλαίσιο, έδωσε μεγάλη σημασία στην υψηλή ποιότητα του κρασιού και τους ενημέρωσε σχετικά με τις επαφές που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα με στόχο την προώθηση των ελληνικών κρασιών.

Αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός και στο εμπορικό σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη (εδώ), εκτιμώντας ότι το νέο συλλογικό σήμα μπορεί να βρει την καλύτερη έκφραση του στα κρασιά της Ημαθίας.

Με τη σειρά τους οι οινοποιοί αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να έρθει και να τους ακούσει από κοντά, ζήτησαν προστασία της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας, όπου καλλιεργείται η ποικιλία του ξινόμαυρου.

Οπως είπαν, το επάγγελμα του αμπελουργού διανύει περίοδο κρίσης, η νομοθεσία έχει μείνει πίσω, υπάρχουν δομικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ στάθηκαν στην υψηλή φορολογία.

Στο θέμα αυτό, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι θα έρθουν άμεσα ελαφρύνσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το νέο ασφαλιστικό.

Στα παραλειπόμενα της επίσκεψης, ο διάλογος που είχε ο κ. Μητσοτάκης με έναν από τους οινοποιούς που θυμήθηκε τη γνωριμία τους σε μια έκθεση κρασιών πριν από χρόνια και την κουβέντα που είχαν τότε, όταν είχε πει ο ένας ότι πιστεύει τον άλλον.

«Υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας», είπε ο οινοποιός, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να σχεδιαστεί μια επιτυχημένη πολιτική και ότι η κυβέρνησή του έχει συνειδητή πολιτική να στηρίξει την επιχειρηματικότητα – κάτι που όπως είπε, δεν έχει να κάνει μόνο με τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και με τις μικρές και μεσαίες.

Κουβέντα για το τσίπουρο και το χιονοδρομικό στα 3-5 Πηγάδια

Στο χωριό Αγία Βαρβάρα του νομού Ημαθίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με νέους αγρότες και κατοίκους, ανάμεσά τους και παραγωγοί τσίπουρου που ζήτησαν από την κυβέρνηση να στηρίξει τους μικρούς παραγωγούς.

Οι παραγωγοί έκαναν δώρο στον Πρωθυπουργό ένα μπουκάλι με τσίπουρο, με εκείνον να ρωτά αν έχει γλυκάνισο (παίρνοντας καταφατική απάντηση)

«Την περιοχή σας την αγαπώ. Εχουμε κάνει μια καλή αρχή, είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει», είπε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε εκ νέου στις ελαφρύνσεις που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Για το πρόβλημα με τα ροδάκινα στις αγορές των ΗΠΑ (λόγω δασμών) διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου  να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις και ότι θα έχει νέα επικοινωνία για το θέμα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ.

Κατά τη συνομιλία του τέλος με τον δήμαρχο Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα, τέθηκαν οι υποδομές του χιονοδρομικού στα 3-5 Πηγάδια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την υποστήριξη της εγκατάστασης νέου τετραθέσιου αναβατήρα.

Οπως επισημάνθηκε, δεν έχει σημασία το μίσθωμα, αλλά η ανάπτυξη της περιοχής και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον δήμαρχο στο γραφείο του προκειμένου να συζητήσουν το επενδυτικό σχέδιο μακροχρόνιας μίσθωσης 30 ετών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...