645
O Μάκης Βορίδης στο στούντιο του Mega το πρωί της Πέμπτης | Mega/WebTV

Βορίδης: «Ακραίο και εμπαθές» το κείμενο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 11:00
O Μάκης Βορίδης στο στούντιο του Mega το πρωί της Πέμπτης
|Mega/WebTV

Βορίδης: «Ακραίο και εμπαθές» το κείμενο του ψηφίσματος της Ευρωβουλής

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 11:00

«Ακραίο και εμπαθές»: χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης το κατά τα λεγόμενά του «πολιτικά κινητοποιούμενο» ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου –μολονότι αυτό εγκρίθηκε από 330 βουλευτές. Οπως ανέφερε ο κ. Βορίδης το εν λόγω ψήφισμα, για την ποιότητα του κράτους δικαίου και την ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας, είναι προϊόν στοχοποίησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας εν όψει ευρωεκλογών, ένα ψήφισμα που καταλήγει «να στοχοποιεί την Ελλάδα και αυτό είναι το χειρότερο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega, μία ημέρα μετά την έγκριση από την Ευρωβουλή του επίμαχου, ο κ. Βορίδης σημείωσε αρχικά, ως προς την ελευθερία των ΜΜΕ και τις απειλές με αγωγές που δέχονται, ότι «το να λες ότι ένας οποιοσδήποτε πολίτης δεν έχει δικαίωμα να προσφύγει στην κυβέρνηση ή πρέπει να απαγορευτεί η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσει τον εαυτό του και να αποκαλούμε αυτό περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου, δείχνει τι ακραίο κείμενο είναι αυτό».

Ως προς την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Βορίδης επεσήμανε:

«Είναι ζητούμενο της δικαστικής και της διοικητικής διερεύνησης το κατά πόσο οι μη νόμιμες παρακολουθήσεις έχουν σχέση με την κυβέρνηση, δείχνει πόσο εμπαθές είναι το συγκεκριμένο ψήφισμα. Στις νόμιμες παρακολουθήσεις άνοιξε η συζήτηση και είχε εφαρμοστεί ένας κανόνας που είχε γίνει τότε. Γιατί δεν έγινε μνεία στο ψήφισμα για το ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ πιο δύσκολη τη λήψη της απόφασης, έχει βάλει δεύτερο εισαγγελέα και έχει ψηφίσει διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο;».

Ο ίδιος έδωσε και το πολιτικό πλαίσιο αυτής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιγράφοντας μια… συνωμοσία για να χτυπηθεί το παράδειγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Πρώτο θα το βάλετε και θα το εντάξετε αυτό το ψήφισμα στο ότι σε λίγο έχουμε ευρωεκλογές», είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε:

«Δεύτερο δεδομένο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα, το ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη.

Τρίτο δεδομένο: Η Ελλάδα υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα επιτυχίας και παγκόσμιο παράδειγμα αναφοράς στο εσωτερικό της ΕΕ. Αποτελεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναν φωτεινό φάρο για μια ολόκληρη οικογένεια κομμάτων, αυτή του ΕΛΚ.

»Τι πρέπει να γίνει τώρα; Γιατί έχουμε ευρωεκλογές επαναλαμβάνω. Σοσιαλιστές, Αριστερά, Οικολόγοι και λοιποί διαμορφώνουν ένα μπλοκ για να χτυπήσουν τον πιο πετυχημένο Πρωθυπουργό και το πιο αποτελεσματικό παράδειγμα κεντροδεξιάς διακυβέρνησης».

Τι συμβαίνει με τις έρευνες για τα Τέμπη

«Οι διοικητικοί αξιωματούχοι, όλοι οι άνθρωποι που ήταν διοικητικοί σύμβουλοι των εταιρειών των τρένων, ελέγχονται ποινικά. Έχουν ασκηθεί διώξεις, ορισμένοι από αυτούς έχουν περιοριστικούς όρους. Η δικαιοσύνη όχι απλώς κάνει τη δουλειά της, υπό μία έννοια θέλει να ελέγξει απολύτως τα πάντα», είπε αρχικά ο κ. Βορίδης.

«Τεντώνουμε τα όρια της ευθύνης. Είναι ένα ζήτημα να αναζητούμε τον αυτουργό σε μία ανθρωποκτονία, είναι όμως ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα να αρχίσεις εν συνεχεία να οικοδομείς, να πηγαίνεις πίσω τον αιτιώδη σύνδεσμο και να δεις μέχρι που φτάνει. Έχουμε ένα εγκληματικό λάθος, μετά πάμε στο «αλλά ποιος τον έβαλε αυτόν εκεί», γιατί το σύστημα ασφαλείας, μετά «ο κανονισμός ήταν σωστός» και πάμε πίσω. Αυτό στην ποινική επιστήμη έχει ένα όριο».

Οσο για τη σύμβαση 717, δήλωσε πως «στο πόρισμα του Ευρωπαίου εισαγγελέως, για το οποίο γίνεται μνεία, δεν υπάρχει σύνδεση με τις ανθρωποκτονίες. Γίνεται λόγος για δημοσιονομικές διαφορές. Σε αυτό το πόρισμα υπάρχει αιτιακή σύνδεση με τις ανθρωποκτονίες; Δεν υπάρχει».

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της αντιπολίτευσης, αναφέροντας πως αρχικά η πρότασή της έκανε λόγο για απιστία και παράβαση καθήκοντος και όχι για ανθρωποκτονία.

Για τους αγρότες

Κατά τα άλλα και με τις κινητοποιήσεις των αγροτών να συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

«Δεν έχει κανένα πρόβλημα ο πρωθυπουργός να συνομιλεί με τους αγρότες. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση, οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί και θέλουμε ο διάλογος αυτός να είναι εποικοδομητικός και παραγωγικός».

Ηδη έχουν κατατεθεί έξι αιτήματα από τους αγρότες, πάνω στα οποία εργάζεται η κυβέρνηση και όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, μερικά από αυτά τα αιτήματα αποτελούν κοινή στρατηγική στόχευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...