351
Γιατρός φροντίζει ασθενή με κορονοϊό πάνω σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου του Βαρέζε, στην Ιταλία | Reuters

Βίντεο: Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τον κόσμο μέσα σε τρεις μήνες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 19:22
Γιατρός φροντίζει ασθενή με κορονοϊό πάνω σε ένα κρεβάτι του νοσοκομείου του Βαρέζε, στην Ιταλία
|Reuters

Βίντεο: Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τον κόσμο μέσα σε τρεις μήνες

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 19:22

Η βρετανική εφημερίδα Guardian ετοίμασε ένα βίντεο, διάρκειας οκτώ λεπτών, με μια πλήρη ανασκόπηση από το πρώτο κρούσμα στην Κίνα μέχρι σήμερα που τα κρούσματα πλησιάζουν το 1,5 εκατομμύριο και οι νεκροί φτάνουν τους 88.000.

Το βίντεο ξεκινά από την Γουχάν, εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησε ο φονικός ιός όταν στις 11 Ιανουαρίου μια γυναίκα κατέληξε από πνευμονία.

Ακολουθεί ο Κινέζος γιατρός, ο πρώτος που – μάταια – προειδοποίησε για τον φονικό ιό και που τελικά πέθανε από τον covid-19.

Το βίντεο συνεχίζει με την επιβολή, στις 23 Ιανουαρίου, της καραντίνας στην κινεζική επαρχία με πλάνα από τους έρημους δρόμους της Γουχάν.

Σε αυτό το σημείο η τροπή που παίρνουν τα πράγματα γίνεται επικίνδυνη:

Νοσοκομεία χτίζονται σε χρόνο ρεκόρ ενώ στις 5 Φεβρουαρίου το «Diamond Princess», ένα ολόκληρο κρουαζιερόπλοιο, μπαίνει σε καραντίνα και κανένας δεν μπορεί να σταματήσει πια την εξάπλωση του ιού.

Μέρες αργότερα η Ευρώπη γίνεται το νέο κέντρο της επιδημίας κορωνοϊού.

Οι χώρες λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης, τα σύνορα κλείνουν και οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων της Ιταλίας μπαίνουν σε καραντίνα.

Η Ιταλία θρηνεί τα περισσότερα θύματα, με τους νεκρούς να μεταφέρονται σε στρατιωτικά οχήματα, μια εικόνα που θα στιγματίσει την ανθρωπότητα.

Δήμαρχοι ιταλικών πόλεων προσπαθούν με τον δικό τους – ακόμη και χιουμοριστικό τρόπο- να πείσουν τους κατοίκους των πόλεών τους εντός των σπιτιών τους, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

«Ο κορονοϊός θα με βοηθήσει να εκτιμήσω όλα εκείνα τα απλά πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσα δεδομένα» λέει στο βίντεο ένας κάτοικος της Ιταλίας και συνεχίζει: «Να ζω, να αναπνέω, να πάω μια βόλτα, να αγκαλιάσω κάποιον».

Στην συνέχεια, δείχνει αποσπάσματα από χειροκροτήματα σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους και η Αθήνα – προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και όλους εκείνους που εργάζονται σκληρά στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Στις 27 Μαρτίου, οι ΗΠΑ έχουν πλέον περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και ο αριθμός των νεκρών καθημερινά αφήνει άλαλη την παγκόσμια κοινότητα.

Το βίντεο κλείνει με ένα απόσπασμα από το διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα λόγια:

«Καλύτερες ημέρες θα ξαναέρθουν. Θα είμαστε με τους φίλους μας, θα είμαστε με τις οικογένειές μας. Θα συναντηθούμε ξανά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...