410
Ιμάμης προσεύχεται σε άδειο τζαμί στο Ριάντ | REUTERS/Ahmed Yosri

Σαουδική Αραβία: Ο κορονοϊός «θερίζει» τη βασιλική οικογένεια

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 13:09
Ιμάμης προσεύχεται σε άδειο τζαμί στο Ριάντ
|REUTERS/Ahmed Yosri

Σαουδική Αραβία: Ο κορονοϊός «θερίζει» τη βασιλική οικογένεια

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2020, 13:09

Τουλάχιστον 150 μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας έχουν μολυνθεί με κορονοϊό, ενώ ο 84χρονος βασιλιάς της χώρας βρίσκεται σε απομόνωση.

Ενας από τους ανώτερους πρίγκιπες της χώρας, ο κυβερνήτης του Ριάντ, βρίσκεται στην εντατική, σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με υπηρεσιακό email που εστάλη από τη διοίκηση του νοσοκομείου στο Ριάντ το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τα χιλιάδες μέλη της βασιλικής οικογένειας της χώρας, έχουν ετοιμαστεί 500  κλίνες για τη νοσηλεία VIP ασθενών με κορονοϊό.

Η διοίκηση ενημέρωσε τους γιατρούς ότι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για να υποδεχθούν τους υψηλά ιστάμενους ασθενείς.

Ολοι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα που βρίσκονταν στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν σε άλλο για να αδειάσουν κλίνες.

Στρατιωτικά οχήματα στο πάρκινγκ νοσοκομείου στο Ριάντ για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης

Το πρώτο κρούσμα στη Σαουδική Αραβία αναφέρθηκε πριν από έξι εβδομάδες. Την Πέμπτη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 2.932 και οι νεκροί 42. Ομως, όπως λένε οι ειδικοί, ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα.

Από τα 33 εκατ. κατοίκους, το ένα τρίτο είναι φτωχοί εργάτες από ασιατικές και αραβικές χώρες, οι οποίοι συνήθως μένουν σε γκέτο έξω από τις μεγάλες πόλεις, πολλοί μαζί σε ένα δωμάτιο. Επειδή πολλοί από αυτούς είναι χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας, φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια να αρρωστήσουν, κάτι που δυσκολεύει πολύ την κατάσταση.

Για αυτό και ο βασιλιάς Σαλμάν εξέδωσε διάταγμα την περασμένη εβδομάδα, με το οποίο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει περίθαλψη σε όλους, ανεξαιρέτως βίζας ή εγγράφων.

Ο 84χρονος βασιλιάς βρίσκεται σε απομόνωση στο παλάτι σε ένα νησάκι, στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο βασιλιάς Σαλμάν ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα σε διάγγελμά του

Ο γιος του, μπιν Σαλμάν, διάδοχος του θρόνου, έχει απομονωθεί μαζί με πολλούς υπουργούς σε κοντινό απομακρυσμένο σημείο.

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε μέλη της βασιλικής οικογένειας έκανε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα από νωρίς, απαγορεύοντας το προσκύνημα στη Μέκα και τη Μεδίνα, καθώς και όλες τις εισόδους και εξόδους στη χώρα, κλείνοντας τελείως τα σύνορα. Οι μεγάλες πόλεις είναι αυστηρά αποκλεισμένες και οι μετακινήσεις των πολιτών επιτρέπονται μόνο για προμήθειες τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, κοντά στο σπίτι τους.

Οι αρχές σχεδιάζουν να ακυρώσουν για πρώτη φορά από το 1798, ένα μεγάλο μουσουλμανικό φεστιβάλ το καλοκαίρι στη Μέκα, το οποίο προσελκύει 2,5 εκατ. άτομα.