612
Μέρκελ και Ερντογάν το 2016 στην Αγκυρα. Η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι παραδοσιακά στενή | REUTERS/Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via Reuters

Βερολίνο: Ποιες κυρώσεις; Στόχος η βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 10:17
Μέρκελ και Ερντογάν το 2016 στην Αγκυρα. Η σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία είναι παραδοσιακά στενή
|REUTERS/Yasin Bulbul/Presidential Palace/Handout via Reuters

Βερολίνο: Ποιες κυρώσεις; Στόχος η βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 10:17

Καθώς η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και της Τουρκίας, απομακρύνεται χρονικά –λόγω κορονοϊού (εδώ) θα γίνει το διήμερο 1-2 Οκτωβρίου–, μαζί της απομακρύνεται και το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ενωση να τιμωρήσει εμπράκτως τον Ταγίπ Ερντογάν για την προκλητική στάση του απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες. Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο, ο οποίος αφού επανέλαβε το γνωστό κλισέ περί αλληλεγγύης της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο –λες και θα μπορούσε να μην είναι αλληλέγγυα η Ενωση απέναντι σε ένα κράτος-μέλος της που απειλείται από τρίτη χώρα–, τόνισε ότι στόχος είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία.

Υπό μία έννοια βέβαια, το γεγονός ότι ο Ερντογάν απέσυρε το «Oruc Reis» και δήλωσε στην Ανγκελα Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ παράλληλα ξεκινούν οι διερευνητικές (εδώ), είναι ακριβώς αποτέλεσμα της απειλής κυρώσεων –άρα αυτές δεν είναι χρήσιμες πλέον, δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση από τις Βρυξέλλες, αλλά ούτε και από την Αθήνα άλλωστε, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η γερμανική κυβέρνηση επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν σύντομα τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες» δήλωσε στο μπρίφινγκ ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκτιμώντας ότι «πρόκειται για πολύ θετική ένδειξη ότι οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να αναζητήσουν μια λύση στα επίμαχα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Η Γερμανία πάντα τόνιζε, σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, πως «αποκλιμάκωση και διάλογος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι ο τρόπος για διαρκείς λύσεις». «Από αυτή την άποψη, η συμφωνία για επανάληψη των συνομιλιών είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διμερείς σχέσεις, ανάμεσα στους εταίρους μας, την Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, πρόκειται και για καλά νέα για τη σταθερότητα της περιοχής όπως και για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας», υπογράμμισε.

Κατά την άποψη του Βερολίνου, είναι πολύ σημαντικό οι συνομιλίες να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, διότι θα μπορέσουν να συμβάλουν και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αν ξεκινήσουν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, δεν θα έχει νόημα να συζητηθούν κυρώσεις.

Η γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να πάρει άμεσα θέση, στο ζήτημα που προέκυψε με την άρνηση της Λευκωσίας να συμφωνήσει σε κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, εάν παράλληλα η ΕΕ δεν αποφασίσει και κυρώσεις κατά της Αγκυρας εξαιτίας των τουρκικών θαλάσσιων γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου (εδώ). Οπως δήλωσε ο Ζάιμπερτ, το ζήτημα των κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Παραπέμποντας σε δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε πως η γερμανική κυβέρνηση «συμμερίζεται το ενδιαφέρον για ευρύτερες και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία… Η Ευρώπη και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία: ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας αλλά και μετανάστευσης. Από αυτή την άποψη είναι καλό να υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία», πρόσθεσε.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνοτουρκική συμφωνία για έναρξη συνομιλιών θα έχει επιπτώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Έχουμε την αίσθηση», δήλωσε ο Ζάιμπερτ «ότι μπορεί να βοηθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Οπως παρατήρησε τη Deutsche Welle, από τα συμφραζόμενα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτρέψει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το γερμανικό πολιτικό σύστημα, όχι μόνο η Ανγκελα Μέρκελ δηλαδή, έχει σταθερά στο μυαλό του ότι οι επόμενες εκλογές είναι τον Σεπτέμβριο του 2021 και σε αυτές ψηφίζουν εκατομμύρια Τούρκοι της Γερμανίας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...