723
Φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πριν από έναν χρόνο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη | REUTERS

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Ερντογάν εντός των επόμενων ημερών;

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:49
Φωτογραφία από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πριν από έναν χρόνο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
|REUTERS

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Ερντογάν εντός των επόμενων ημερών;

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:49

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν, ακόμα και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα, ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, επαναλαμβάνοντας ότι βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία. Εάν αυτά υπάρχουν, όλα είναι πιθανά, εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Αν και, όπως είπε ο κ. Πέτσας, ο κατάλογος της ΕΕ για κυρώσεις εις βάρος της γείτονος θα εγκριθεί σε επίπεδο ηγετών –κάτι που είναι σημαντικό, καθώς λειτούργησε αποτρεπτικά στην προκλητικότητά της– το ζήτημα είναι πώς θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις.

«Αυτό που είχε διαφανεί από την πρώτη αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό, που είναι η επανέναρξη των επαφών, κάτι που λόγω της αναβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πάει για αργότερα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Το σημαντικό είναι, εφόσον ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, να πάμε σε μία ύφεση της προκλητικής συμπεριφοράς, καθώς όπως υπογράμμισε, «είναι αδιανόητο να συζητούμε για την οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών και να βλέπουμε πλοία στην περιοχή».

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Κύπρο και τώρα, τόνισε, αυτό που έχει σημασία είναι πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

«Θα φτάσουμε με ένα κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά αυτό που θα απασχολήσει κυρίως αυτές τις ημέρες προετοιμασίας και τις διά ζώσης επαφές των ηγετών είναι με ποιον τρόπο θα ενεργοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις σε περίπτωση συνέχισης της προκλητικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είναι ζήτημα σύνθετο και η ΕΕ δεν μας έχει συνηθίσει σε γρήγορες διαδικασίες και σε αυτόματους μηχανισμούς, σχετικά απλούς και απολιτικοποιημένους. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο κυρώσεων, διότι αυτός είναι που έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ηurriyet: Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν – Μητσοτάκη

Για επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει λόγο και η τουρκική εφημερίδα, Hurriyet.

Οπως αναφέρεται, κατά την τηλεδιάσκεψη του τούρκου προέδρου με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Και αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ».

«Η Μέρκελ», συνεχίζει το δημοσίευμα της Hurriyet, «αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε τον πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο» και εκείνος της είχε απαντήσει «αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του».

«Απέναντι στην Τουρκία ακολουθούμε την τακτική του “μαστιγίου και του καρότου”, όπου το μαστίγιο είναι οι κυρώσεις και το καρότο οποιαδήποτε συνδρομή, είτε οικονομική είτε με τα κεφάλαια των προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα οποία έχουν βαλτώσει. Αρα δεν θα είναι παράξενο να έχουμε στήριξη της Τουρκίας εάν αποφασίσει να συμμορφωθεί και να ακολουθεί τους κανόνες της Ευρώπης».

Σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό και την εργαλειοποίησή του από τον Ερντογάν ως διαπραγματευτικό χαρτί, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ενδεχομένως και σήμερα η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις επί του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Ασυλο, καθώς προχωράμε προς ένα νέο «Δουβλίνο». Οι προτάσεις αυτές, εκτίμησε, αναμένεται να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών, ωστόσο δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό.

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές αυτή τη φορά θα υπάρχει σταθερή και μόνιμη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής και ότι οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και  Σλοβακία), θα πιεστούν να συνεργαστούν, είπε πως αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι έως τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και μένει να φανούν οι αντιδράσεις των κρατών-μελών για να κινηθεί αναλόγως η ελληνική πλευρά.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πανδημία ως ένα έκτακτο φαινόμενο. Οι δύο βασικές προκλήσεις είναι πρώτα οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, όπου χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο. Καμία χώρα δεν μπορεί να βγάζει “την ουρά της” απέξω, διότι είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα, με συνέπειες και για τις επόμενες γενιές, που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής» είπε συμπληρώνοντας ότι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η κλιματική αλλαγή.

«Αυτό που είναι τώρα κρίσιμο», συνέχισε, «είναι να έχουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο που να λειτουργεί προς όφελος μας. Αν το πλαίσιο το ευρωπαϊκό είναι στην κατεύθυνση που θέλουμε, πιο γρήγορα και εύκολα θα αποσυμφορηθούν για τα νησιά», σημείωσε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...