388
Χαιρετίσματα (στην εξουσία) από το εκλογικά πρωτοπόρο Μέιν, με άλκη, φάρο, φάρμα, έλος και βούρλα... | Flickr

ΗΠΑ: Εκλογική καινοτομία από την… τρελή Πολιτεία Μέιν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 06:51
Χαιρετίσματα (στην εξουσία) από το εκλογικά πρωτοπόρο Μέιν, με άλκη, φάρο, φάρμα, έλος και βούρλα...
|Flickr

ΗΠΑ: Εκλογική καινοτομία από την… τρελή Πολιτεία Μέιν

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2020, 06:51

Οι κάτοικοι της σφηνωμένης μέσα στον Καναδά αμερικανικής Πολιτείας Μέιν αποκαλούνται από τους υπολοίπους συμπατριώτες τους στις ΗΠΑ με το περιπαιχτικό νεολογισμό «μέινιακς», με μια λέξη δηλαδή που παρηχεί με το επίθετο «μανιακοί» και παραπέμπει σε σοβαρές… ιδιαιτερότητες. Μα, είναι όντως τόσο παλαβοί αυτοί οι άνθρωποι εκεί επάνω; Ποιος ξέρει…

Το Μέιν, πάντως, θα είναι η πρώτη αμερικανική Πολιτεία η οποία θα καινοτομήσει στις προεδρικές εκλογές χρησιμοποιώντας το «εναλλακτικό» σύστημα ψηφοφορίας ranked voting, δηλαδή την ψηφοφορία βάσει κατάταξης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο κόσμος εκεί θα ψηφίσει σημειώνοντας τους υποψηφίους με σειρά προτίμησης!

Αν σας φαίνεται κρύο αστείο αυτό –που μπορεί και να είναι, αφού το Μέιν βρίσκεται στο παγωμένο βορειοανατολικό άκρο των ΗΠΑ-, να σας πληροφορήσουμε ότι ως σύστημα εκλογής είναι απολύτως νόμιμο, αφού έτυχε της έγκρισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ετσι, λοιπόν, στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου οι «μέινιακς» του Βορρά θα βαθμολογήσουν τους πέντε προεδρικούς υποψηφίους. Οι οποίοι υποψήφιοι είναι, πέραν των Τραμπ και Μπάιντεν, δύο εξίσου «εναλλακτικοί» με το τοπικό εκλογικό σύστημα τύποι, κάποιος Τζο Γιόργκενσεν και κάποιος Χάουαρντ Χόκινς. Αλλά υπάρχει και τρίτος «περίεργος», ο μίστερ Ρόκι Ντε Λα Φουέντε.

Ranked voting θα απολαύσουν οι ντόπιοι και σε ό,τι έχει να κάνει με την εκλογή γερουσιαστή, θέση που διεκδικούν δύο κυρίες: η Σούζαν Κόλινς για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών και η Σάρα Γκίντεον για λογαριασμό των Δημοκρατικών. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι δύο υποψήφιοι.

Το ranked voting τίθεται σε εφαρμογή υπό την προϋπόθεση ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν είναι η κορυφαία επιλογή για τους ψηφοφόρους σε ποσοστό άνω του 50%. Εφ’ όσον κανένας υποψήφιος δεν λάβει περισσότερο από το 50% των ψήφων λοιπόν, ο υποψήφιος με τη χαμηλότερη κατάταξη στον πρώτο γύρο αποκλείεται και οι δεύτερες επιλογές των ψηφοφόρων υπολογίζονται κατόπιν ως ψήφοι σε μεταγενέστερους γύρους ψηφοφορίας. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου ένας υποψήφιος αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην ψηφοφορία. Κουβάρι; Μπα…

Το καινοτόμο εκλογικό σύστημα δικαιώθηκε στα δικαστήρια μεν, ωστόσο οι επικριτές του τού καταλογίζουν περιπλοκότητα που παραβιάζει (αν δεν αναιρεί κιόλας) τη βασική δημοκρατική αρχή «ένα άτομο ισούται με μία ψήφο». Ωστόσο, το νέο εκλογικό μοτίβο του Μέιν υπερψηφίστηκε από τους «μέινιακς» σε τοπικό δημοψήφισμα το 2016 (52% υπέρ, 48% κατά), πέρασε από τα δικαστήρια και μάλιστα έχει γίνει και της μόδας σε πόλεις άλλων Πολιτειών.

Λέγεται ότι η Νέα Υόρκη (η μητρόπολη) σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το ranked voting στις τοπικές εκλογικές διαδικασίες της, του χρόνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...