323
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον τούρκο πρόεδρο | Twitter

Επικοινωνία Φον Ντερ Λάιεν με Ερντογάν – Τι ζητεί η Τουρκία από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 20:11
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον τούρκο πρόεδρο
|Twitter

Επικοινωνία Φον Ντερ Λάιεν με Ερντογάν – Τι ζητεί η Τουρκία από την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 20:11

Μία «πολύ χρήσιμη», όπως την χαρακτήρισε, επικοινωνία είχε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της διπλωματικής κινητικότητας πριν από την εξ αναβολής Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συζητήσει και τις σχέσεις με την Τουρκία.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος αναφέρει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών» Ελλάδας και Τουρκίας.

Αναφέρει ειδικότερα: «Πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση.

» Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ».

Από την τουρκική πλευρά, πηγές επισήμαναν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως από την πρώτη στιγμή υπήρξε υπέρμαχος της συζήτησης με την Ελλάδα.

Ωστόσο, επέμεινε να ζητά από την ελληνοκυπριακή πλευρά να αφήσει τις μεγαλοστομίες και να μην αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Δεν ξέχασε να υποβάλει και αιτήματα προς την ΕΕ, όπως την πολυπόθητη για την Αγκυρα κατάργηση της βίζας για Τούρκους που εισέρχονται στην Ευρώπη, αλλά και την ανανέωση των τελωνειακών σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Αμφότερες θα ήταν κινήσεις για την ενίσχυση της καλής θέλησης, είπε.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα και την Frontex ότι παραβιάζουν τη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία διότι, όπως ισχυρίστηκε, προχωρούν σε παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) στο Αιγαίο.

Επικοινωνία και με Αναστασιάδη

Tηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε για τη συζήτηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον τούρκο ηγέτη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ενημέρωσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι διαμήνυσε στον Ταγίπ Ερντογάν πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παρανόμων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...