421
Διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή στο Λονδίνο | REUTERS/Simon Dawson

Unicef: Οι νέοι είναι πιο αισιόδοξοι από τους γονείς τους για το μέλλον

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 20:38
Διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή στο Λονδίνο
|REUTERS/Simon Dawson

Unicef: Οι νέοι είναι πιο αισιόδοξοι από τους γονείς τους για το μέλλον

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 20:38

Οι νέοι μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για την κλιματική αλλαγή, αλλά παρόλα αυτά είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, από ό,τι οι μεγαλύτεροί τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη έρευνα της Unicef, που ρώτησε χιλιάδες ανθρώπους σε 21 χώρες, ηλικίας 15-24 και άνω των 40.

Οι νέοι πιστεύουν ότι ο κόσμος βελτιώνεται με κάθε γενιά που περνά, παρόλο που δηλώνουν ανήσυχοι για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η νέα γενιά έχει μία πιο θετική και ανοιχτόμυαλη ματιά σε σχέση με τους μεγαλύτερους, ενώ μόλις το 17% εμπιστεύεται τα social media για πληροφορίες. Επίσης, εμπιστεύονται περισσότερο την επιστήμη, τους διεθνείς θεσμούς και θεωρούν πιο πιθανή την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων.

Ακόμα, οι νεότεροι είναι αυτοί που πιστεύουν περισσότερο ότι έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα για τα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και η περίθαλψη, η παιδεία και η ασφάλεια, σε σχέση με τη γενιά των γονέων τους.

«Καθώς γεννήθηκαν σε μία πιο ψηφιοποιημένη, αλληλένδετη και ποικιλόμορφη πραγματικότητα, οι νέοι βλέπουν τον κόσμο ως ένα καλύτερο μέρος για τα παιδιά από ό,τι όταν μεγάλωναν οι γονείς τους, πιο ασφαλή με περισότερα αγαθά, καλύτερη παιδεία, ευκαιρίες και ελπίδα για το μέλλον», ανέφερε η έκθεση συμπερασμάτων της έρευνας.

«Ταυτόχρονα, οι νέοι αναφέρουν συχνότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ μέσα σε έναν ωκεανό παραπληροφόρησης, αναφέρουν ότι δεν εμπιστεύονται τις πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποιούν».

Οπως ανέφερε ο Guardian, η γενική διευθύντρια της Unicef, Ενριέτα Φόρε, τόνισε ότι η άρνηση των παιδιών και των νέων να δουν τον κόσμο με τα μάτια των μεγάλων, είναι λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι. «Οι νέοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Ανησυχούν για το μέλλον, αλλά βλέπουν τον εαυτό τους ως μέρος της λύσης», τόνισε.

Πολίτες του κόσμου

Το 39% των νέων δήλωσε ότι είναι πολίτες όλου του κόσμου και όχι μόνο της χώρας τους, ενώ στους μεγαλύτερους, το 22%. Επίσης, η έρευνα, που έγινε εν μέσω της πανδημίας, βρήκε ότι οι νέοι εμπιστεύονται περισσότερο τις κυβερνήσεις, τους επιστήμονες και τα διεθνή ΜΜΕ, ως πηγές σωστής πληροφορίας.

Οσο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζoυν, από τα σημαντικότερα είναι τα βίντεο με βίαιο ή σεξουαλικό περιεχόμενο που είναι διαθέσιμα ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο, καθώς και το bullying.

Το 64% των παιδιών σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα πιστεύουν ότι αυτά θα έχουν περισσότερα χρήματα από τους γονείς τους, ενώ το αντίθετο πιστεύουν οι νέοι σε χώρες με υψηλότερα εισοδήματα.

Επίσης, το 59% δήλωσε ότι δέχονται μεγαλύτερη πίεση να πετύχουν από ό,τι οι γονείς τους όταν ήταν στην ηλικία τους.

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα βρήκε σύγκλιση απόψεων σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η σημασία της εκπαίδευσης και η παγκόσμια συνεργασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...