355
Η Ιρίνα Ιζμεστίεβα, γνωστή και ως Ιρίνα Φορντ, ζούσε στη Βρετανία από το 2007 και είχε αποκτήσει πρόσβαση σε κοσμικούς κύκλους | The Times/EAST2WEST NEWS

Λονδίνο: Νεκρή η πρώην σύζυγος φυλακισμένου ρώσου μεγιστάνα

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 20:00
Η Ιρίνα Ιζμεστίεβα, γνωστή και ως Ιρίνα Φορντ, ζούσε στη Βρετανία από το 2007 και είχε αποκτήσει πρόσβαση σε κοσμικούς κύκλους
|The Times/EAST2WEST NEWS

Λονδίνο: Νεκρή η πρώην σύζυγος φυλακισμένου ρώσου μεγιστάνα

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2021, 20:00

Αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν για τον αιφνίδιο θάνατο της πρώην συζύγου ενός ρώσου επιχειρηματία και πρώην γερουσιαστή, ο οποίος φέρεται να εμπλεκόταν στην εκτέλεση συμβολαίων θανάτου.

Η 52χρονη Ιρίνα Ιζμεστίεβα βρέθηκε νεκρή την περασμένη Παρασκευή στην πολυτελή κατοικία της στο δυτικό Λονδίνο. Φίλοι της ανέφεραν  ότι πέθανε έπειτα από αρκετές ημέρες κατά τις οποίες δεν ένιωθε καλά. Προσθέτουν ότι είχε βήχα (δεν είχε όμως Covid) και έπαιρνε αντιβίωση.

Η αστυνομία δεν εντόπισε κάτι ύποπτο στον θάνατο της Ιζμεστίεβα, ωστόσο πρόσωπα του φιλικού της περιβάλλοντος ζήτησαν να ελεγχθεί το ζήτημα από τη μυστική υπηρεσία MI5.

Με καταγωγή από την Ουκρανία, η Ιζμεστίεβα (γνωστή και ως Ιρίνα Φορντ) είχε έλθει στη Βρετανία το 2007 και γρήγορα έγινε γνωστή στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας. Είχε παρευρεθεί μάλιστα το 2012 σε εκδήλωση όπου έλαβε μέρος και ο πρίγκιπας Χάρι, γράφουν οι Times. Ηταν επικεφαλής εταιρείας τηλεοπτικών παραγωγών και μητέρα δύο παιδιών.

Η κατοικία της Ιζμεστίεβα είχε αγοραστεί το 2006 για 8,85 εκατ. στερλίνες από εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ο Ιγκόρ Ιζμεστίεφ

Ο πρώην σύζυγός της, Ιγκόρ Ιζμεστίεφ, είχε καταδικαστεί σε ισόβια (που θα εξέτιε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας) πριν από 13 χρόνια για μια σειρά συμβολαίων θανάτου. Αν και υπήρξε η προσδοκία ότι θα του δινόταν χάρη από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξακολουθεί να παραμένει έγκλειστος.

Από το 2001 ως το 2006 ήταν γερουσιαστής για την περιφέρεια του Μπασκορτοστάν. Νωρίτερα είχε υπηρετήσει στον σοβιετικό στρατό και είχε αναμειχθεί στις αγοραπωλησίες πετρελαίου.

Παγίδα, σύλληψη, καταδίκη…

Συνελήφθη το 2007 στο Μπισκέκ, την πρωτεύουσα του Κιργιστάν. Η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB τον παγίδεψε με το πρόσχημα ενός επαγγελματικού ταξιδιού, τον συνέλαβε και τον μετέφερε στη Ρωσία.

Αρχικά κρατήθηκε με την υποψία ότι δολοφόνησε τη σύζυγο πρώην συνεργάτη, αλλά αργότερα κατηγορήθηκε για τη διεύθυνση συμμορίας που διέπραττε δολοφονίες μετά την πτώση της ΕΣΣΔ. Το όνομά του συνδέθηκε ακόμη με δύο τρομοκρατικές επιθέσεις, 14 δολοφονίες στο διάστημα 1992-2004 και άλλες πέντε απόπειρες.

Καταδικάστηκε το 2010 σε ισόβια, μεταξύ άλλων και για την απόπειρα να δολοφονήσει τον γιο του προέδρου του Μπασκορτοστάν, με τον οποίο αναμετρήθηκε σε εκλογές. Ανώτατο δικαστήριο το 2018 αρνήθηκε μάλιστα να μειώσει την ποινή σε βάρος του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...