1337
Μάρτιος 2016. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος (δεύτερος από αριστερά) σε σύσκεψη του επιτελείου του Τραμπ που διακρίνεται στην κεφαλή του τραπεζιού | Social Media/Handout via REUTERS

Πώς ο Τζορτζ Παπαδόπουλος έκανε τη «ρωσική δουλειά» για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 15:25
Μάρτιος 2016. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος (δεύτερος από αριστερά) σε σύσκεψη του επιτελείου του Τραμπ που διακρίνεται στην κεφαλή του τραπεζιού
|Social Media/Handout via REUTERS

Πώς ο Τζορτζ Παπαδόπουλος έκανε τη «ρωσική δουλειά» για τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 15:25

Ηταν «εξαιρετικός τύπος». Ετσι τον είχε χαρακτηρίσει ο Ντόναλντ Τραμπ όταν σύστηνε στα αμερικανικά ΜΜΕ τους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ομως ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Παπαδόπουλος αποδεικνύεται ένας τύπος εξαιρετικός στο να βρίσκει δεσμούς με τους Ρώσους – ακριβώς δηλαδή ο στόχος των ερευνών που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ, για τον ενδεχόμενο ρόλο της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την (καθοριστική) παρέμβασή της υπέρ του Τραμπ.

Η δράση του Tζορτζ Παπαδόπουλου ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια της έκπληκτης αμερικανικής κοινής γνώμης, καθώς δημοσιοποιήθηκε η ομολογία ενοχής του για τις επαφές του με Ρώσους και το γεγονός ότι είχε πει ψέματα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών του από το FBI τον περασμένο Ιανουάριο (δείτε το κατηγορητήριο σε βάρος του εδώ).

Είναι τόσο «τοξικός» ο ρόλος του 30χρονου Ελληνοαμερικανού που ο Λευκός Οίκος ήδη επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία των αποκαλύψεων.

Ο ίδιος ο Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του, σχολίασε ότι «λίγοι γνώριζαν» τον Παπαδόπουλο, παρά το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2016 τον περιέγραφε με το χαρακτηριστικό του ύφος ως «excellent guy».

Επίσης, με -τι άλλο;- ένα tweet ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ο Παπαδόπουλος είναι ένας αποδεδειγμένα «ψεύτης», παραπέμποντας τις τελευταίες αποκαλύψεις σε -τι άλλο;- προπαγάνδα των Δημοκρατικών.

Οι New York Times  ωστόσο δεν συμμερίζονται τους όψιμους ισχυρισμούς του Τραμπ. Ο Παπαδόπουλος ήταν επί μήνες σύμβουλος του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα όταν ο τελευταίος είχε σχεδόν εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα και προετοίμαζε την εκστρατεία του ενάντια στην Χίλαρι Κλίντον: «Πώς ένας σύμβουλος του Τραμπ αναζήτησε επανειλημμένως συνάντηση με τη Ρωσία», ήταν ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ των νεοϋορκέζικων Times, στο οποίο περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πώς και πότε ο Παπαδόπουλος επιχείρησε να προσεγγίσει ρώσους παράγοντες με σκοπό να βρει «βρώμικα στοιχεία» για τη Χίλαρι. Περιγράφει δε η εφημερίδα με ακρίβεια πώς και πότε ο ίδιος επιχείρησε να έρθει σε επαφή και με ανώτερα στελέχη της καμπάνιας του Τραμπ προσπαθώντας προφανώς να φέρει σε άμεση ή έμμεση επαφή τις δύο πλευρές.

Αυτές οι ημερομηνίες (άνοιξη του 2016) και αυτές οι επαφές πρόδωσαν τον Παπαδόπουλο όταν τον ανέκρινε το FBI: είχε υποστηρίξει ότι οι όποιες επαφές του ήταν προτού γίνει σύμβουλος του Τραμπ, κάτι που αποδείχτηκε αναληθές και περιγράφεται στο πόρισμα (δείτε: 2η παράγραφο, παράρτημα a). Επίσης είχε πει στους ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι η πηγή του ήταν απλώς ένας «τύπος που έλεγε διάφορα», αλλά στην πραγματικότητα θεωρούσε τον συγκεκριμένο «καθηγητή» σύνδεσμο με τη ρωσική κυβέρνηση και επανειλημμένα είχε προσπαθήσει να φέρει μέσω αυτού σε επαφή στελέχη της καμπάνιας του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους (δείτε: 2η παράγραφο, παράρτημα b).

papadopoulos
Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε την ενοχή του. Αλλά όπως αναφέρει ο ειδικός εισαγγελέας αυτά που έχουν γνωστοποιηθεί στο κοινό «δεν είναι όλα»

Μολονότι περιφερειακός «παίκτης», ο Παπαδόπουλος αναδεικνύεται σε άνθρωπο-κλειδί για τις έρευνες του Ρόμπερτ Μόλερ. Ο τελευταίος απήγγειλε τις πρώτες κατηγορίες για την υπόθεση κατά του πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και του στενού συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς. Γνωστοποίησε αμέσως το εύρος της έρευνας που διεξάγει σχετικά με την εμπλοκή των ρωσικού παράγοντα στις προεδρικές εκλογές του 2016, ενώ παράλληλα έδωσε το στίγμα του τόσο για τη φύση των στοιχείων που αξιοποιεί, όσο και για την ικανότητά του να πείσει τους εμπλεκόμενους – κατηγορούμενους να συνεργαστούν (κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον Λευκό Οίκο, για το πόσα δηλαδή «βαθιά λαρύγγια» θα βγουν στο προσκήνιο).

Την ίδια ώρα η ομάδα έρευνας που έχει συγκροτήσει ο Μόλερ, επιδεικνύει ιδιαίτερη σπουδή στη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ώστε να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση η αμερικανική κοινή γνώμη.

Από τα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ήταν ενήμερο στις αρχές του 2016 για τη «διαθεσιμότητα προσφοράς» χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων με επιβαρυντικό περιεχόμενο για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ομοίως αφήνεται να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγγελθούν κατηγορίες και κατά άλλων προσώπων που όπως ο Τζ. Παπαδόπουλος προσπάθησαν να αποκρύψουν στοιχεία. Η δήλωση μάλιστα του ομογενούς πρώην συμβούλου άρχιζε με την επισήμανση ότι «δεν περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα που έχουν γνωστοποιηθεί», ενώ ακολούθως γίνεται αναφορά στις συζητήσεις που είχε με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Τα ονόματα αυτών των αξιωματούχων δεν έχουν -μέχρι σήμερα- δημοσιοποιηθεί.

Το μπαράζ αποκαλύψεων φαίνεται ότι αιφνιδίασε τον Λευκό Οίκο, που έσπευσε δια στόματος της εκπροσώπου Σάρα Σάντερς, να υποβαθμίσει σε πρώτη φάση τον ρόλο του ελληνοαμερικανού συμβούλου. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Σάντερς σημείωσε πως ο ρόλος του Παπαδόπουλου ήταν «εξαιρετικά περιορισμένος» και κυρίως σε εθελοντική βάση. «Καμία ενέργεια δεν έγινε στη βάση της επισημότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά θέλοντας να υποβαθμίσει τη σημασία της ομολογίας ενοχής του πρώην συμβούλου του Τραμπ.

Τα στοιχεία ωστόσο που έρχονται ώρα με την ώρα στο φως της δημοσιότητας, είναι καταιγιστικά:

Δικαστικά έγγραφα που δημιοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν με γλαφυρό τρόπο πώς ο ομογενής πρώην σύμβουλος του Τραμπ επιδίωκε σε κάθε ευκαιρία να κλείσει συνάντηση μεταξύ της ρωσικής κυβέρνησης και αξιωματούχων της προεκλογικής εκστρατείας του νυν αμερικανού προέδρου.

Ενδεικτικά υπογραμμίζεται ότι ο Τζορζ Παπαδόπουλος επικοινώνησε με τους επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας Τραμπ τουλάχιστον 11 φορές από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Ιούνιο του ίδιου έτους, για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας συνάντησης.

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του υποψήφιου τότε προέδρου των ΗΠΑ απάντησαν τουλάχιστον τρεις φορές στα μηνύματά του και ακολούθως τον ενθάρρυναν να πάει και να συναντήσει τους ρώσους συνομιλητές του, ταξίδι όμως που δεν έγινε ποτέ.

Στις 14 Μαρτίου του 2016 ο Παπαδόπουλος συναντά κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ιταλία, έναν ξένο καθηγητή ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει σημαντικές διασυνδέσεις με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης. Ο φιλόδοξος Τζορτζ Παπαδόπουλος ετοιμαζόταν τότε να γίνει σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στην καμπάνια του Τραμπ.

Στις 24 του ίδιου μήνα, ξανασυντάνται με τον καθηγητή ο οποίος αυτή τη φορά του συστήνει ένα άλλο μυστηριώδες πρόσωπο, μία Ρωσίδα που επίσης παρουσιαζόταν να έχει ισχυρές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο.

Σε συνέχεια των παραπάνω συναντήσεων, ο Παπαδόπουλος στέλνει e-mails στον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και μέλη του επιτελείου εξωτερικής πολιτικής για το κλείσιμο συνάντησης μεταξύ των εν λόγω στελεχών και ρώσων αξιωματούχων. Αντικείμενο της συνάντησης θα ήταν η προοπτική των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην απάντησή του αρμόδιος της καμπάνιας Τραμπ λέει ότι θα εξετάσει το θέμα, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει κάποια δέσμευση σε εκείνο το χρονικό σημείο. «Πολύ καλή δουλειά», κατέληγε στην απάντησή του προς τον ραδιούργο Παπαδόπουλο.

Στις 21 Μαρτίου, σε συνεδρίαση της ομάδας Εθνικής Ασφαλέις στην Ουάσινγκτον, παρουσία μάλιστα του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος βγαίνει μπροστά και «διαφημίζει» ότι έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις ώστε να κανονίσει συνάντηση μεταξύ του υποψηφίου τότε προέδρου των ΗΠΑ και του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν!

Εν τω μεταξύ ο πολυπράγμων σύμβουλος συνεχίζει να επικοινωνεί με το μυστηριώδες ντουέτο (τον καθηγητή και τη Ρωσίδα) και ενημερώνει σχετικά τους επιτελείς του Τραμπ για την πρόοδο των επαφών του.

Στις 18 Απριλίου ο «καθηγητής» συστήνει τον Τζ. Παπαδόπουλο μέσω email σε άλλο ρωσικό σύνδεσμό του ο οποίος φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι επαφές του Παπαδόπουλου κορυφώνονται τον Απρίλιο του 2016 (25/4) όταν ο ίδιος ενημερώνει ανώτερο σύμβουλο της εκστρατείας του υποψηφίου προέδρου ότι πλέον «υπάρχει ανοικτή πρόσκληση από τον Πούτιν προς τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να συναντηθούν, όποτε αυτός είναι έτοιμος».

Στις 26 Απριλίου σε άλλη συνάντηση με τον «αγαπημένο» του καθηγητή, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος μαθαίνει από το συνομιλητή του ότι οι Ρώσοι έχουν στη διάθεσή του τις «βρωμιές» της Χίλαρι Κλίντον, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων email με επιβαρυντικό για την υποψήφια των Δημοκρατικών περιεχόμενο.

Σε συνέχεια της καθοριστικής αυτής συνάντησης, ο Παπαδόπουλος επαναλαμβάνει σε τουλάχιστον οκτώ emails προς τους υπεύθυνους της εκστρατείας Τραμπ το ρωσικό ενδιαφέρον για συνάντηση με Τραμπ.

Τον Ιούνιο ο ελληνοαμερικανός σύμβουλος επιμένει και δηλώνει σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της καμπάνιας Τραμπ ότι είναι πρόθυμος να κάνει «off the record» (ανεπίσημα) το κρίσιμο ταξίδι για να δει τους Ρώσους, αν εξακολουθεί να ενδιαφέρει τον Ντόναλντ Τραμπ και τους επιτελείς του η συνάντηση με «συγκεκριμένους ανθρώπους» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει) .

Το ίδιο επαναλαμβάνει και τον Αύγουστο, ωστόσο το περίφημο ταξίδι δεν έγινε τελικά ποτέ και το όνειρο του Παπαδόπουλου να γίνει ο «κομβικός μεσάζων» για λογαριασμό του υποψηφίου προέδρου, σβήνει οριστικά.

Αυτά ξέρουμε ως τώρα. Τα υπόλοιπα προσεχώς…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...