950
O Tζ. Παπαδόπουλος στις συναντήσεις του με τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τώρα δηλώνει ένοχος για να πάρει μικρότερη ποινή | CreativeProtagon

O «δικός μας» Παπαδόπουλος που «καίει» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2017, 18:22
O Tζ. Παπαδόπουλος στις συναντήσεις του με τον Πάνο Καμμένο και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Τώρα δηλώνει ένοχος για να πάρει μικρότερη ποινή
|CreativeProtagon

O «δικός μας» Παπαδόπουλος που «καίει» τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2017, 18:22

Επί μήνες ήταν το αγαπημένο παιδί της μητέρας Ελλάδας. Ερχόταν στην Αθήνα ως το καλό παιδί της Ομογένειας που είναι συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ. Τα έπινε στον «Δουράμπεη» με τον Πάνο Καμμένο. Γινόταν δεκτός στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Προεδρικό από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος θα ήταν ο «άνθρωπός μας» στον Λευκό Οίκο. Τώρα είναι ο «άνθρωπός μας» στον προθάλαμο μιας ομοσπονδιακής φυλακής…

Η είδηση μπορεί να διαβαστεί ως αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος -ένας «λατρεμένος» ομογενής που εκπίπτει από το λαμπερό του status και αναγκάζεται να δηλώσει ένοχος στον εισαγγελέα ώστε να έχει μια ευνοϊκότερη ποινή. Ομως η εξέλιξη αυτή είναι ευρύτερη. Μπορεί να οδηγήσει στο τέλος ακόμα και αυτού του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ!

Στην πολιτική το timing είναι το παν. Οπως και στη δικαιοσύνη. Και η είδηση ότι ο 30χρονος Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε στις 5 Οκτωβρίου ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI, έγινε γνωστή τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, από το γραφείο του ίδιου ειδικού εισαγγελέα, του Ρόμπερτ Μόλερ, που έχει αναλάβει την έρευνα για τις ενδεχόμενες διασυνδέσεις του στρατοπέδου Τραμπ· την ίδια ακριβώς ημέρα που δύο άλλοι, στενότεροι, συνεργάτες του Τραμπ, ο Πολ Μάναφορτ και ο  Ρικ Γκέιτς, παραδόθηκαν στο FBI και τέθηκαν υπό κράτηση, στη διάθεση του ειδικού εισαγγελέα.

Η ομολογία ενός περιφερειακού παίκτη μπορεί να είναι οδηγός για τους δύο πιο κεντρικούς παίκτες της σκοτεινής αυτής υπόθεσης, προεξοφλούν κάποια αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συμφωνία του συνηγόρου του Τζορτζ Παπαδόπουλος με την εισαγγελία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση συμφωνεί να φέρει στην προσοχή του δικαστηρίου τις προσπάθειες του κατηγορούμενου να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι ο πελάτης σας συνεχίζει να δίνει πληροφορίες σχετικές με οποιοδήποτε ζήτημα ενδιαφέρει την κυβέρνηση» (διαβάστε εδώ τη συμφωνία στα αγγλικά).

Αυτό σημαίνει ότι ο Τζ. Παπαδόπουλος συμφώνησε να «καρφώσει». Τι και ποιον θα «καρφώσει» λίγη σημασία έχει· ο Τζ. Παπαδόπουλος είχε εδώ και καιρό απομακρυνθεί από τον κύκλο συμβούλων του Τραμπ και μόνο εμείς -ο κ. Καμμένος και μερικοί άλλοι δηλαδή- βαυκαλιζόμασταν ότι είχαμε έναν δικό μας άνθρωπο στο προεδρικό περιβάλλον. Το ζήτημα είναι το μήνυμα που στέλνει ο Μόλερ τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στους Μάναφορντ και Γκέιτς, την ίδια ακριβώς ημέρα που αυτοί οι δύο παραδόθηκαν στις Αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για την ανάμειξη της Μόσχας στην προεκλογική περίοδο το 2016.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο του Μάθιου Μίλερ, παλαιότερου εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έκανε λόγο για «χορογραφία» του Μόλερ που στέλνει το μήνυμα σε κάθε αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ: «συνεργάσου και πάρε μια καλή συμφωνία ή πρόβαλε αντίσταση και θα σφυροκοπηθείς».

Ο Παπαδόπουλος είναι ένας δικηγόρος από το Σικάγο, γόνος μεταναστών από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος -και κατά δήλωση Τραμπ- εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα. Συμμετείχε στην ομάδα συμβούλων του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο Παπαδόπουλος δήλωσε την 5η Οκτωβρίου ένοχος ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς πράκτορες που ερευνούν το θέμα των παρεμβάσεων της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016», όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο εισαγγελέας Mόλερ και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η βαρύτητα των υποθέσεων είναι διαφορετική: από τη μία ο Παπαδόπουλος περιγράφεται ως ένας απλός και ήσσονος σημασίας σύμβουλος που όντως είχε ενδιαφέρον να φέρει σε επαφή την καμπάνια Τραμπ με τη Μόσχα, ενώ από την άλλη ιδίως ο Μάναφορτ είναι κεντρική φιγούρα, που ενώ έχει πολλές διασυνδέσεις με τη Ρωσία, δεν προσφέρει ακόμα απτές αποδείξεις για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του ρεπουμπλικανού μεγιστάνα με τις ρωσικές υπηρεσίες με στόχο τη Χίλαρι Κλίντον.

Τα νέα για τη συμφωνία εισαγγελίας – Τζ. Παπαδόπουλου δείχνουν ότι ο Μάναφορτ μπορεί να αποδειχτεί ένα όχημα για τον απώτερο στόχο του ειδικού εισαγγελέα Μόλερ που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Τραμπ. Είναι ένα μήνυμα προς τον Μάναφορτ (και δευτερευόντως τον Γκέιτς) να συνεργαστούν, όπως συνεργάστηκε και ο ελληνοαμερικανός δικηγόρος, ώστε να βρεθούν με μικρότερες ποινές· αντιμετωπίζουν άλλωστε 12 κακουργηματικές κατηγορίες.

Ο Παπαδόπουλος είχε βγει στο προσκήνιο τον Μάρτιο του 2016 όταν ο Τραμπ, σε συνέντευξή του στη Washington Post, είχε κατονομάσει πέντε άτομα ως συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ενας από αυτούς ήταν ο νεαρός ελληνοαμερικανός, για τον οποίο πάντως η Washington Post είχε σημειώσει ότι ελάχιστοι τον γνώριζαν στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Παπαδόπουλος είχε επιχειρήσει πολλές φορές να φέρει σε επαφή και να προγραμματίσει συναντήσεις του Τραμπ με Ρώσους, ωστόσο στις πρώτες συνεντεύξεις του με το FBI τον Ιανουάριο του 2017 τις είχε αποκρύψει. Στο επίκεντρο του FBI ήταν μια συνάντησή του με έναν ξένο καθηγητή που είχε πει στον Παπαδόπουλο ότι θα τον έφερνε σε επαφή με Ρώσους που είχαν «βρωμιές» για τη Χίλαρι Κλίντον. Ο Παπαδόπουλος είχε πει στους πράκτορες ότι το ραντεβού του με τον «καθηγητή» ήταν προτού γίνει σύμβουλος του Τραμπ. Αλλά αυτό -μεταξύ πολλών άλλων- αποδείχτηκε ψευδές (διαβάστε εδώ το κατηγορητήριο).

Αυτός ο μηχανορράφος λομπίστας, πίσω στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως ένας άνθρωπος του Τραμπ που θα μας άνοιγε τις πόρτες. Τον Νοέμβριο του 2016, ο υπουργός Αμυνας είχε σπεύσει να συγχαρεί τον Τραμπ και για τον Γιώργο Παπαδόπουλο!

kammenos_twitter

Ο Τζ. Παπαδόπουλος ως ειδικός σε θέματα ενέργειας και πετρελαίου και με διασυνδέσεις στην Κύπρο (είχε συναντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη το 2014) και στο Ισραήλ, είχε επισκεφτεί την Αθήνα την άνοιξη του 2016 και είχε συναντήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά και με τον κ. Καμμένο, με τον οποίο υπάρχει και φωτογραφία τους στον «Δουράμπεη» στον Πειραιά.

trumpamed-1-1024x769

Είναι και αυτό μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, όπως θέλει να τη διαφημίζει η κυβέρνηση;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...