795
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν οργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης» για να πει ότι το καταλανικό είναι «ευρωπαϊκό ζήτημα» και ότι φοβάται να επιστρέψει στην Ισπανία | REUTERS/Yves Herman

Σόου Πουτζδεμόν στις Βρυξέλλες: «Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο»

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 12:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2017 20:30
Ο Κάρλες Πουτζδεμόν οργάνωσε συνέντευξη Τύπου στην «πρωτεύουσα της Ευρώπης» για να πει ότι το καταλανικό είναι «ευρωπαϊκό ζήτημα» και ότι φοβάται να επιστρέψει στην Ισπανία
|REUTERS/Yves Herman

Σόου Πουτζδεμόν στις Βρυξέλλες: «Δεν ζητώ πολιτικό άσυλο»

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 12:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2017 20:30

Με συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες -περίπου τριακόσιοι δημοσιογράφοι από όλον τον πλανήτη ήταν εκεί, σύμφωνα με το Politico– ο Κάρλες Πουτζδεμόν επιχείρησε να βγει από την τρύπα στην οποία έχει κρυφτεί φοβούμενος τη σύλληψή του από τις ισπανικές αρχές και να ευαισθητοποιήσει τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων (που όμως έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της Μαδρίτης) όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι με το που κατέφυγε στο Βέλγιο προσέλαβε δικηγόρο, ειδικό σε θέματα ασύλου, ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν μετέβη στη βελγική πρωτεύουσα για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, αλλά για  αναδείξει στην ίδια την «πρωτεύουσα της ΕΕ» ότι το Καταλανικό είναι ένα «ευρωπαϊκό ζήτημα»! «Βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες για να κάνουμε σαφές το πρόβλημα της Καταλονίας στην καρδιά της Ευρώπης», τόνισε μεταξύ άλλων.

2017-10-31T125227Z_1437547324_RC17160AD200_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-PUIGDEMONT
«Ασυλο είπατε; Δεν σας ακούω», εμφανίζεται να λέει ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης/ Reuters

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η «καταλανική κυβέρνηση» και ο λαός της Καταλονίας θα σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών που προκηρύχθηκαν για τη 21η Δεκεμβρίου και απηύθηνε ερώτημα στην ισπανική κυβέρνηση αν θα κάνει και  αυτή το ίδιο.

«Βρίσκομαι εδώ για να δράσω σε πλήρη ελευθερία και ασφάλεια», δήλωσε με νόημα ο καθαιρεθείς πρόεδρος ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Ισπανία όσο δεν έχει εγγυήσεις για μια δίκαιη αντιμετώπιση από την ισπανική δικαιοσύνη.

2017-10-31T130527Z_1703191391_RC1C8EB00780_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-PUIGDEMONT
O Πουτζδεμόν μαζί με τα άλλα στελέχη της έκπτωτης κυβέρνησης των αυτονομιστών στην συνέντευξη Τύπου/ Reuters

Τη δημόσια επανεμφάνιση Πουτζδεμόν είχε προαναγγείλει ο Πολ Μπέκερτ, βέλγος δικηγόρος ειδικευμένος σε θέματα ασύλου, στον οποίο απευθύνθηκε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης με την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

2017-10-31T094712Z_1566543159_RC1213066320_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-PUIGDEMONT-LAWYER
Ο δικηγόρος – ειδικός σε θέμα ασύλου, Πολ Μπέκερτ στον οποίο κατέφυγε ο Κάρλες Πουτζδεμόν/ Reuters

Ερωτηθείς νωρίτερα αν εξετάζεται η κατάθεση αίτησης ασύλου από πλευράς του πελάτη του ο κ. Μπέκερτ είπε πως δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. «Εχουμε» είπε, «στη διάθεσή μας πολύ χρόνο για να αποφασίσουμε. Θα δούμε τι θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Ο Μπέκερτ, ο οποίος έχει εργαστεί ως δικηγόρος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 40 χρόνια, πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τις υποθέσεις και άλλων μελών της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης.

Εκτίμησε μάλιστα ότι θα του αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη η εμπειρία του από την αντιμετώπιση αιτημάτων της Μαδρίτης για την έκδοση βάσκων αυτονομιστών της ETA, αν και όπως είπε, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστούν δυσκολότερη την άρνηση έκδοσης ατόμων που αντιμετωπίζουν «πολιτικές κατηγορίες».

«Γνωρίζω την ισπανική αντίδραση πολύ καλά. Γνωρίζω την ψυχολογία και τη νοοτροπία τους», υποστήριξε ο Μπέκερτ, εξηγώντας ότι ο Πουτζδεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες διότι είναι «η πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ένα βήμα από το οποίο μπορεί να απευθυνθεί προς τον κόσμο.

Ο βέλγος δικηγόρος κατηγόρησε τη Μαδρίτη για κατάχρηση των δικαστικών διαδικασιών προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπών, αναφερόμενος στην απαγόρευση του καταλανικού δημοψηφίσματος από τη Μαδρίτη και τις διώξεις κατά των αυτονομιστών για στάση και αποσχιστική δράση.

Απίθανο να λάβει πολιτικό άσυλο ο Πουτζδεμόν – Οι ισπανοί δικαστές κάλεσαν ήδη τους πρώτους αυτονομιστές

Σε κάθε περίπτωση το να λάμβανε ο Κάρλες Πουτζδεμόν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στο Βέλγιο, θεωρείτο ιδιαίτερα απίθανο. «Η χορήγηση ασύλου σε έναν πολίτη χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολύ εξαιρετικού χαρακτήρα», σημείωσε σε δηλώσεις του στο γαλλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ, γενικός αρμοστής για τους Πρόσφυγες και τους Απάτριδες (CGRA) στο Βέλγιο. Θα πρέπει να αποδείξει «κίνδυνο δίωξης» στην Ισπανία και αδυναμία προστασίας του, τόνισε ο Ντερκ Βαν Ντεν Μπουλκ.

Ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις και από υπουργούς της κυβέρνησης Ραχόι στη Μαδρίτη. «Θα προκαλούσε κατάπληξη η χορήγηση ασύλου στις παρούσες συνθήκες», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Αλφόνσο Ντάστις, στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser, τονίζοντας πως η Μαδρίτη δεν μπορούν να δει επί ποίας βάσης θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο ο Πουτζδεμόν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κλήτευσε την Τρίτη τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και 13 μέλη της καθαιρεθείσας κυβέρνησής του να καταθέσουν την Πέμπτη στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας). Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης ότι ξεκίνησε να εξετάζει τις κατηγορίες περί εξέγερσης και ανταρσίας σε βάρος του Πουτζντεμόν και άλλων στελεχών της καταλανικής ηγεσίας.

Στο πλαίσιο πάντως της εισαγγελικής παραγγελίας, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας κάλεσε και την πρόεδρο του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαδέλ. καθώς και άλλους πέντε εξέχοντες κοινοβουλευτικούς της περιφέρειας να δώσουν κατάθεση στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στον Γαλλικό Πρακτορείο, ισπανός δικηγόρος -ειδικός σε διεθνείς δικαστικές διαδικασίες-  σημείωσε ότι με το σόου του στις Βρυξέλλες ο Κάρλες Πουτζδεμόν προσπαθεί πιθανότατα να επιδιώξει τη «διεθνοποίηση» της υπόθεσής του. Ο δικηγόρος του έκπτωτου ηγέτη στην Καταλονία δεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του. Κατήγγειλε όμως ότι πρόκειται για μία δίωξη κατά του πελάτη του «με όλο και περισσότερο πολιτικό παρά δικαιικό χαρακτήρα», θεωρώντας ότι η κατηγορία της στάσης δεν μπορεί να θεμελιωθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...