405
Από το πάνελ της συζήτησης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ την Τετάρτη | Youtube/ ΣΚΑΪ

Tζανάκης: Χρειαζόμαστε ακόμη 1 εκατ. εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 11:43
Από το πάνελ της συζήτησης στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ την Τετάρτη
|Youtube/ ΣΚΑΪ

Tζανάκης: Χρειαζόμαστε ακόμη 1 εκατ. εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 11:43

Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, με εμβολιασμούς πόρτα-πόρτα από κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με επικίνδυνα χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ξεκαθάρισε ότι για να χτιστεί το «περίφημο» τείχος ανοσίας χρειάζονται ακόμη ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί.

«Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο, πρέπει να φτάσουμε στο 70% με 75% επί του πληθυσμού» εξήγησε ο καθηγητής. «Πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται», υποστήριξε, καθώς, όπως είπε, η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης επιβεβαίωσε την τραγική διαπίστωση ότι περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω από τον μέσο όρο της χώρας σε εμβολιασμό, με περιοχές όπως η Φθιώτιδα να βρίσκονται στο 49%, τα Τρίκαλα στο 50,6% κ.α.

Χαρακτηριστική του επείγοντος της κατάστασης ήταν η πρόταση του καθηγητή να εντοπιστούν μέσω ΗΔΙΚΑ οι ανεμβολίαστοι και «να πάνε πόρτα πόρτα, τουλάχιστον στους ηλικιωμένους, για να συζητήσουν μαζί τους». Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας λόγω του κύρους και του ρόλου της.

Εφόσον κάποιοι δεν εμβολιάζονται, επανέλαβε ο Νίκος Τζανάκης, θα επιλέξει ο ιός τον τρόπο που θα τους εμβολιάσει και για κάποιους δεν θα χρειαστεί, διότι θα χάσουν τη ζωή τους.

Μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχουμε 2.500 με 2.700 θανάτους ακόμη λόγω κορονοϊού, ήταν η εκτίμηση του καθηγητή.

«Υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος», παρατήρησε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι στο τρέχον κύμα έχουμε 23 νεκρούς την ημέρα κατά μέσο όρο, από 48 το προηγούμενο – διαφορά που, όπως υπογράμμισε, οφείλεται ξεκάθαρα στους εμβολιασμούς.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής, εξέφρασε την ανησυχία του για τη χρονική στιγμή του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης, που έγινε το περασμένο Σάββατο, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η πανδημία στη Β. Ελλάδα είναι σε εξέλιξη, δεν έχουμε σημεία κάμψης. Η πίεση της πανδημίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε σχεδόν απόλυτη πληρότητα και οι άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις έχουν κι αυτοί δικαιώματα στη ζωή. Δεν μπορεί να δοθεί το 100% των ΜΕΘ στον κορονοϊό», τόνισε για να προσθέσει:

«Αν υπάρξει αστοχία στη διαχείριση της κατάστασης στη Β. Ελλάδα, τότε το ιατρικό, το κοινωνικό αλλά και το πολίτικο μήνυμα θα είναι πάρα πολύ αρνητικό».

Ο Γιάννης Κιουμής πρότεινε να δραστηριοποιηθούν υπέρ του εμβολιασμού καλλιτέχνες, επαγγελματικές ομάδες όπως πυροσβέστες, αθλητικές ομάδες, που ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθυσμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...