375
Το πειραματικό χάπι της MSD για τον κορονοϊό | Merck & Co Inc/Handout via REUTERS

Αίτηση άδειας για το πρώτο χάπι που αντιμετωπίζει τον κορονοϊό κατέθεσε η MSD

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 15:39
Το πειραματικό χάπι της MSD για τον κορονοϊό
|Merck & Co Inc/Handout via REUTERS

Αίτηση άδειας για το πρώτο χάπι που αντιμετωπίζει τον κορονοϊό κατέθεσε η MSD

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 15:39

Αίτηση άδειας επείγουσας χρήσης για το πρώτο φάρμακο που θα λαμβάνεται από το στόμα (χάπι) και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει τη λοίμωξη Covid, κατέθεσε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ η φαρμακευτική εταιρεία MSD (στις ΗΠΑ Merck). Το φάρμακο έχει στόχο την πλήρη θεραπεία ασθενών με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της Covid-19.

Αν το χάπι εγκριθεί, θα είναι η πρώτη θεραπεία της Covid που χορηγείται από το στόμα, κάτι που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν τα χάπια τους από το φαρμακείο, να λαμβάνουν την αγωγή στο σπίτι και να μη χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Το φάρμακο έχει ως δραστική ουσία τη μολνοπιραβίρη (molnupiravir) και σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές, μειώνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσησης.

«Ενα αντιικό που χορηγείται από το στόμα και μειώνει τόσο πολύ τον κίνδυνο νοσηλείας θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε ο Αμες Αδαλίγια, ερευνητής στο Κέντρο Ασφάλειας της Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Πώς δρα

To φάρμακο έχει σχεδιαστεί ώστε να εισάγει λάθη στον γενετικό κώδικα (RNA) του ιού. Με τον τρόπο αυτό σταματά την αντιγραφή, δηλαδή τον πολλαπλασιασμό του μέσα στον οργανισμό και τον οδηγεί σε αιφνίδιο θάνατο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινωθήκαν, σε ανάλυση που έγινε σε 775 ασθενείς στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης, φάνηκε ότι μόνο το 7,3% αυτών που έλαβαν μολνοπιραβίρη είχαν νοσηλευτεί μέσα στις επόμενες 29 ημέρες, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για ασθενείς που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο ήταν 14,1%.

Μάλιστα, στην ομάδα εθελοντών που είχαν λάβει μολνοπιραβίρη, δεν υπήρξαν θάνατοι, ενώ σε αυτή με το εικονικό φάρμακο υπήρξαν οκτώ νεκροί. Σύμφωνα με την εταιρεία, η αλληλουχία που έχει γίνει μέχρι τώρα δείχνει πως η μολνοπιραβίρη  είναι αποτελεσματική σε όλες τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων και η Δέλτα.

Τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι το χάπι μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές σε ανθρώπινα κύτταρα, ωστόσο οι εθελοντές που συμμετέχουν στις δοκιμές έπρεπε να συμφωνήσουν ότι θα απέχουν από σεξουαλική επαφή ή αν έρθουν σε επαφή, θα χρησιμοποιήσουν αντισυλληπτικά μέσα, προκειμένου να μην υπάρξει εγκυμοσύνη.

Εκτός από την MSD, και άλλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Pfizer και η ελβετική Roche, επιδίδονται σε μια κούρσα για την ανάπτυξη ενός εύκολου στη χορήγηση αντιικού φαρμάκου για την Covid-19 (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...