694
| Intime

Τσίπρας: Τελικά εμβολιάστηκε και ο Πολάκης

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 20:27
|Intime

Τσίπρας: Τελικά εμβολιάστηκε και ο Πολάκης

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 20:27

Λήξη συναγερμού για το αν είχε εμβολιαστεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σήμαναν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που αποκάλυψε ότι ο «αψύς Σφακιανός» τελικά έκανε και αυτός το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Open και την Πόπη Τσαπανίδου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στο παρασκήνιο της παρ’ όλίγον υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, στο γιατί δεν ζητά εκλογές, αλλά και πότε εκτιμά ότι θα γίνουν. Μίλησε ακόμη για τις δημοσκοπήσεις, όπως και για την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη.

Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμβολιασμένοι», μεταξύ τους και ο Παύλος Πολάκης πριν από λίγες ημέρες. Είπε μάλιστα ότι ο πρώην αν. υπουργός του έστειλε με  SMS το αποδεικτικό του εμβολιασμού.

Για τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έρχεται σε μια κυβέρνηση που έχει δείξει αβάσταχτη ελαφρότητα σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Ο ανασχηματισμός έδειξε τη δυστοκία από την πλευρά του Πρωθυπουργού για την εξεύρεση ικανών στελεχών από το κόμμα του, είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε για μια «κυβέρνηση σε βέρτιγκο, σε αποδρομή».

Ερωτώμενος για τους λόγους για τους οποίους ναυάγησε η πιθανότητα υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη στο νεότευκτο υπουργείο, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι αν ο Πρωθυπουργός ήθελε συνεννόηση για το νέο υπουργείο, «να τη διερευνούσε στο υψηλότερο επίπεδο».

Αντιθέτως, συνέχισε λέγοντας, «ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να διεμβολίσει τους πολιτικούς αντιπάλους του»· χαρακτήρισε μάλιστα το όλο ζήτημα «εγχείρημα αποστασίας». Τόνισε ότι γνώριζε μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού (και την υπουργοποίηση Αποστολάκη) ότι είχε γίνει κρούση στον απόστρατο ναύαρχο για να αναλάβει το υπουργείο.

Ήξερα από την προηγούμενη Δευτέρα και την Τετάρτη περίμενα να ακούσω στη Βουλή, να δω ένα νεύμα από τον Πρωθυπουργό ότι θα πάμε σε συναινετική επιλογή στο πλαίσιο της κατανόησης των λαθών, είπε ο κ. Τσίπρας. Αντ’ αυτών, πρόσθεσε, ο Πρωθυπουργός είχε δίπλα τους προγραμμένους Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά και τους επαινούσε.

Ο Πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «επιχείρησε να εγκλωβίσει τον Ευάγγελο Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα». Του είπα [του κ. Αποστολάκη] ότι δεν έχω αντίρρηση για την υπουργοποίηση αν υπάρξει από τον Πρωθυπουργό παραδοχή της άσχημης κατάστασης της πολιτικής προστασίας, αλλά αυτό δεν έγινε, εξήγησε ακόμη. Προφανώς οι προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Αποστολάκης δεν ικανοποιήθηκαν, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Αναγκαίο κακό» ο Καμμένος

Ερωτηθείς σχετικά για την συμμαχία με τους ΑΝΕΛ το 2015, είπε πως «ηταν τότε ένα αναγκαίο κακό. Δεν είχα άλλη επιλογή, διότι δεν είχαμε πλειοψηφία. Μου έλειπαν το ’15 δύο βουλευτές, είχα 149. Και στη 2η φάση να θυμίσω ότι δεν είχα επίσης την πλειοψηφία. Ο Καμένος, παρά τις σφοδρότατες, σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, το α’ εξάμηνο είχε κρατήσει μια έντιμη στάση», παραδέχτηκε.

Υποστήριξε μάλιστα ότι «απευθύνθηκα τότε στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και είχα ζητήσει τη συνύπαρξή τους στην κυβέρνηση, και στο Ποτάμι και στο ΚΙΝΑΛ. Εθεσαν ως όρο την αποπομπή Καμένου από την κυβέρνηση. Τους είπα: “Υπάρχει η δυνατότητα για όλους, δεν μπορώ να συμπεριφερθώ μ’ έναν ανέντιμο τρόπο σε έναν πολιτικό διαφορετικής ιδεολογικής κατεύθυνσης από τη δική μου ο οποίος όμως έδειξε μια έντιμη στάση”. Και αποφάσισαν να μη μπουν στη διακυβέρνηση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πλήρωσε ιστορικά» τη συγκυβέρνηση με Καμμένο »όταν επιλέξαμε τη μεγάλη τομή για την πορεία της χώρας, που ήταν να κλείσει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα μ’ έναν επωφελή τρόπο για τη χώρα, τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Για τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι η διαφορά με τη ΝΔ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, είπε ότι δεν προβληματίζεται. «Δεν αμφιβάλλω ότι γύρισε η κλεψύδρα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είπε και προέβλεψε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι η ραχοκοκαλιά της επόμενης κυβέρνησης».

Σε ερώτημα γιατί δεν ζητά τώρα εκλογές, από τη στιγμή που διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, απάντησε καταρχάς ότι κανένας Πρωθυπουργός δεν οδήγησε τη χώρα σε εκλογές επειδή τις ζητά ο αντίπαλός. «Αν τις ζητήσω, ο κ. Μητσοτάκης θα βρει έναν τρόπο να τις αποφύγει», εξήγησε.

Πιστεύω, συνέχισε, ότι θα γίνουν πριν από το τέλος τετραετίας, το 2023. Εκτίμησε δε ότι από την άνοιξη του 2022 ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές, γιατί τότε, όπως ισχυρίστηκε, η φθορά για την κυβέρνηση θα είναι πλέον επιταχυνόμενη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...