1141
| SOOC

Επιχείρηση «ανοιχτά σχολεία» για την κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 13:18
|SOOC

Επιχείρηση «ανοιχτά σχολεία» για την κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2021, 13:18

«Η κυβέρνηση έχει διπλό στόχο: την προστασία της δημόσιας υγείας και την προοδευτική αποκατάσταση όλων των μορφών του δημόσιου βίου». Αυτό τόνισε τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απηχώντας και αυτός την ανησυχία και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της διά ζώσης εκπαίδευσης.

Ηδη, νωρίτερα, τόσο ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος όσο και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχαν τονίσει πόσο η αποκατάσταση της διά ζώσης διδασκαλίας –μετά την εκπαιδευτική τραγωδία που βίωσε η χώρα μας, περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού– αποτελεί πλέον μια απόλυτη προτεραιότητα.

Τα σχολεία ανοίγουν σε μία εβδομάδα και στην κυβέρνηση έχουν προφανώς υπολογίσει το τεράστιο πολιτικό κόστος μιας επιστροφής στις περιόδους των κλειστών σχολικών μονάδων και της πολυσυζητημένης τηλεκπαίδευσης. Είναι γνωστό εξάλλου ότι πέρυσι η λειτουργία των σχολείων δεν ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνηση –χαρακτηριστικά τα όσα είχαν συμβεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν έκλεισαν οι σχολικές μονάδες, ενώ άλλες δραστηριότητες είχαν επιτραπεί να λειτουργούν. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι η πυξίδα δείχνει προς τα σχολεία, παρά την εκτεταμένη διασπορά της Covid-19 στην κοινωνία.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «οι δύο στόχοι» –δηλαδή προστασία δημόσιας υγείας και αποκατάσταση της λεγόμενης κανονικότητας– «προφανώς είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας, η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί ότι ο στόχος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας στην πληρότητά τους δεν επιτυγχάνεται στο κενό. Για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε συλλογικά τη δυνατότητα που μας δίνει η επιστήμη. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί, που δραστηριοποιούνται σε τομείς αυξημένης ευθύνης, τόσο απέναντι στον εαυτό τους όσο και απέναντι στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο, στην πατρίδα μας. Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι αντίστοιχα και ανάλογα αυτών που έχουν ληφθεί και στον υπόλοιπο κόσμο, σεβόμενοι πλήρως το εθνικό και διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Οικονόμου: «Δεν θίγουμε σε καμιά περίπτωση τον σκληρό πυρήνα του ιδιωτικού βίου, αλλά όσον αφορά τον δημόσιο βίο, ο καθένας μας παίρνει αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειές τους, οι οποίες είναι και εκ των προτέρων γνωστές. Από την εξέλιξη εφαρμογής των μέτρων, ήταν αναμενόμενο να προκύψουν ορισμένες αρρυθμίες και ήδη αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε τροπολογία για τη διευκόλυνση άμεσων προσλήψεων έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά: δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανέναν. Τουναντίον. Γι’ αυτό άλλωστε προωθείται σύντομα, αύριο κιόλας, νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη μέρα μετά την πρώτη δόση και όχι σε 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στους δύσκολους καιρούς, οι λογικές και υπεύθυνες επιλογές είναι η ασφαλέστερη λύση και αυτές καλούμε όλους να ακολουθήσουν», τόνισε.

«Στοίχημα» η διά ζώσης διδασκαλία

Οσον αφορά τα σχολεία και την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Η εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία –μορφωτικά, κοινωνικά– είναι η διά ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα».

Πρόσθεσε ότι: «Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό.

Η κυβέρνηση ετοίμασε με σύνεση και σοβαρότητα όλο το πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επαναλαμβάνω όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών. Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό.

Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή».

Παράλληλα με τις δηλώσεις του κ. Οικονόμου, η υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα σχολεία αλλά και όλες οι εκπαιδευτικές δομές διά ζώσης.

Κεραμέως, Σκέρτσος για διά ζώσης εκπαίδευση

Η κυρία Κεραμέως δήλωσε ανοιχτά πως η απάντηση στο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων είναι αρνητική.

Στην ομαλή λειτουργία του σχολείου θα συμβάλουν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ δύο φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια δύο self tests. Για τους εμβολιασμένους, αρκεί απλώς η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Oσον αφορά το κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός τόνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα ακολουθήσει εργαστηριακός έλεγχος: «Ολα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid test δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον σελφ τεστ. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν δύο σελφ τεστ. Όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη», σημείωσε, ενώ για το σκεπτικό της απόφασης να μην κλείνει η σχολική τάξη με το που εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, η υπουργός εξήγησε: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο, γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα, το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και, αν δεν είναι, έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα. Έτσι, κλείσιμο τμήματος θα επιβάλλεται μόνο αν νοσήσουν τα μισά παιδιά του τμήματος συν ένα, βάσει της εισήγησης των ειδικών», είπε η υπουργός

Από την πλευρά του, ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, σημείωσε: «Eξετάζουμε διάφορα σενάρια», ενώ θύμισε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην εκπαίδευση, πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ σε ιδιωτικές δομές με δικό τους κόστος.

«Η εκπαίδευση θα γίνει μόνο διά ζώσης», ήταν εξάλλου η κατηγορηματική απάντησή του με την επιχειρηματολογία, «η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ανοσία απέναντι στον κορονοϊό, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων πέρυσι είχαμε τις μάσκες και τις αποστάσεις, φέτος έχουμε το εμβόλιο ενώ και τα τεστ έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα ως προς τον εντοπισμό και τον περιορισμό των θετικών κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Με αυτά τα “όπλα” θα έχουμε μια κανονική λειτουργία της εκπαίδευσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News