378
O Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατες δηλώσεις. Τώρα ανακάλυψε ότι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου τον... συμφέρει! | Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Τσαβούσογλου: «Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 16:16
O Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατες δηλώσεις. Τώρα ανακάλυψε ότι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου τον... συμφέρει!
| Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Τσαβούσογλου: «Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή»

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 16:16

Σε μια καινοφανή θέση προχώρησε η Αγκυρα μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Εν μέσω νέας κρίσης με την παράνομη Navtex για έρευνες στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (εδώ), ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι τελικά προς όφελος της Τουρκίας.

Ξεπερνώντας το παράδοξο –αν είναι τόσο προς όφελος της Αγκυρας η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τότε προς τι η οργή των Τούρκων– ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Ομως είναι ξεκάθαρο ότι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα», σχολίασε, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους.

Για το «Oruc Reis», που απέπλευσε κατευθυνόμενο προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε: «Με την εντολή του προέδρου μας, τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Ετσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης και αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».

Για το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο επέμεινε στη θέση ότι η Ελλάδα δεν θέλει τον διάλογο.

«Αυτή η συμφωνία (Ελλάδας – Αιγύπτου) μας συμφέρει, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο.

Τέλος, για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, είπε: «Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία (όπως κι αυτή με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά».

Εμφανής είναι ο εκνευρισμός της τουρκικής πλευράς μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς μετά την τουρκική Navtex, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό σημείωσε ότι «κάθε απόπειρα να αγνοηθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα μείνει άκαρπη».

Πρόσθεσε δε ότι «υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι τις υποδομές, από την υγεία μέχρι την εκπαίδευση, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την ασφάλεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...