257
Σε ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο οι μονάδες του ΠΝ στο Αιγαίο | AΠΕ-ΜΠΕ/ Πολεμικό Ναυτικό

Δένδιας σε Ερντογάν: Τερματίστε άμεσα τις παράνομες ενέργειες – Υπονομεύετε την ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 14:42
Σε ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο οι μονάδες του ΠΝ στο Αιγαίο
|AΠΕ-ΜΠΕ/ Πολεμικό Ναυτικό

Δένδιας σε Ερντογάν: Τερματίστε άμεσα τις παράνομες ενέργειες – Υπονομεύετε την ειρήνη

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 14:42

Σε σκληρή γλώσσα ήρθε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις νέες προκλητικές –και σπασμωδικές– ενέργειες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή του ερευνητικού «Oruc Reis» (εδώ).

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είναι το σαφές μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, προς τη γείτονα, την οποία κάλεσε «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της, που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή.

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Ερχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας [η Ελλάδα] έχει έλθει σε συμφωνία, μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Εχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

»Αντίθετα», υπογραμμίζεται, «η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθ’ όλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων, ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων».