507
Ο Ερντογάν στην πρώτη σειρά των πιστών στην Αγία Σοφία, την Παρασκευή 24 Ιουλίου | REUTERS

The Times: Ως και 3.000 άνθρωποι με κορονοϊό από την προσευχή στην Αγία Σοφία!

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 13:21
Ο Ερντογάν στην πρώτη σειρά των πιστών στην Αγία Σοφία, την Παρασκευή 24 Ιουλίου
|REUTERS

The Times: Ως και 3.000 άνθρωποι με κορονοϊό από την προσευχή στην Αγία Σοφία!

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2020, 13:21

Ακριβά φαίνεται ότι κόστισε στην Τουρκία η φιέστα του Ερντογάν στην Αγία Σοφία –και όχι μόνο σε χρήμα– καθώς έως και 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με κορονοϊό στις προσευχές που έγιναν κατά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί!

Ανάμεσά τους βρίσκονται επιβεβαιωμένα και τέσσερα στελέχη του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν, σε μία περίοδο που η Covid-19 καλπάζει ξανά στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο υπολογισμός για τα κρούσματα της Αγίας Σοφίας ανήκει στον Σαρπ Ουνέρ, καθηγητή Δημόσιας Υγείας στη χώρα, και το θέμα ανέδειξαν και οι λονδρέζικοι Times.

Η έκρηξη των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με τους τούρκους επιδημιολόγους, καθώς στην περιοχή γύρω από την Αγία Σοφία συνέρρευσαν 350.000 άνθρωποι για την πρώτη προσευχή της Παρασκευής, στις 24 Ιουλίου!

Από αυτούς, μέσα στον ναό βρέθηκαν 500 επίσημοι προσκεκλημένοι, που είχαν τοποθετηθεί σε αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους, παρ’ όλα αυτά, κόλλησαν τέσσερις αξιωματούχοι της κυβέρνησης, που βρίσκονταν γύρω από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κοντά στην Αγία Σοφία, μέσα στην περίμετρο της αστυνομίας, οι πιστοί τήρησαν τις αποστάσεις ασφαλείας

Σε μία μικρή περίμετρο έξω από την Αγία Σοφία, επίσης τηρήθηκαν αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους πιστούς, όμως δεν συνέβη το ίδιο λίγα μέτρα μακριά από τον φωτογραφικό φακό, μετά τις μπάρες της αστυνομίας, όπου συνωστίζονταν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.

…έξω από την αστυνομική περίμετρο όμως: Δορυφορική εικόνα του τεράστιου πλήθους έξω από την Αγία Σοφία, στις 24 Ιουλίου – Satellite image ©2020 Maxar Technologies/via REUTERS

Ενα από τα στελέχη του κόμματος, που διαγνώστηκαν θετικά, είναι ο Αχμέτ Ακέι, ο οποίος είχε ανεβάσει βίντεο μέσα από την Αγία Σοφία, στο οποίο φαίνεται να μη φορά μάσκα. Ο ίδιος φωτογραφήθηκε δίπλα στον Αλί Ερμπάς, υπεύθυνο της θρησκευτικής αρχής, που διοργάνωσε την προσευχή, ο οποίος με τη σειρά του στάθηκε δίπλα στον τούρκο πρόεδρο, στην πρώτη σειρά.

Ο καθηγητής Σαρ Ουνέρ πρόσθεσε ότι πολλοί από τους Τούρκους που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για τις προσευχές, ταξίδεψαν στην ανατολική χώρα, στις αρχές του Αυγούστου, όπου πολλοί μετέφεραν τον ιό.

«Πιστεύω ότι η συνάθροιση στην Αγία Σοφία θα αυξήσει τα κρούσματα στην Κωνσταντινούπολη. Σίγουρα μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες», δήλωσε ο καθηγητής σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται καθημερινά στην Τουρκία.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα γνωστοποίησε την Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 15 νέοι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 και 1.182 νέα κρούσματα.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία ανέρχεται σε 5.844 νεκρούς επί συνόλου 240.804 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο υπουργός μέσω Twitter.

Ομως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιατρικός σύλλογος της Αγκυρας αμφισβητεί τα επίσημα νούμερα και τονίζει ότι οι κλίνες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι γεμάτες και ότι καθημερινά, υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 νέα κρούσματα μόνο στην περιοχή.

Η κυβέρνηση έχει σταματήσει να δίνει αριθμό νοσηλευομένων στις ΜΕΘ της χώρας.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ανακοινώθηκε στην Τουρκία την 11η Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...