863
Μέχρι το καλοκαίρι θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ευελπιστεί ο υπουργός Οικονομικών | IntimeNews/Ντουντούμης Χρήστος

Τσακαλώτος: Είμαι μεγάλος για να είμαι δελφίνος

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 15:09
Μέχρι το καλοκαίρι θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ευελπιστεί ο υπουργός Οικονομικών
|IntimeNews/Ντουντούμης Χρήστος

Τσακαλώτος: Είμαι μεγάλος για να είμαι δελφίνος

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2019, 15:09

«Δεν είμαι δελφίνος ούτε βαρώνος. Αυτός που θα διαδεχτεί τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά, αυτό είναι το σωστό». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε μια πρώτη συζήτηση για ένα θέμα που ως τώρα θεωρείται ταμπού: τη διαδοχή-αντικατάσταση του κ. Τσίπρα.

Βέβαια ο κ. Τσακαλώτος είπε και άλλα πολλά σε αυτήν εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «24/7» το πρωί της Τρίτης. Ο υπουργός τόνισε για παράδειγμα για τη θέση του, ότι «χρειάζεται μια συνέχεια μέχρι τις εκλογές, νομίζω δεν θα αλλάξω πόστο μέχρι τότε. Εχουμε μια σχέση με τον Αλέξη πολλά χρόνια πια. Είναι προφανές ότι είχαμε διαφωνίες. Και ο ένας σέβεται τον άλλον και ο ένας ακούει τον άλλο. Ο Αλέξης έχει ισχυρότερο πολιτικό ένστικτο από μένα. Το αναγνωρίζω ακόμη και όταν διαφωνώ μαζί του».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε βέβαιος ότι υπάρχει πλειοψηφία 151 βουλευτών και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και για την κυβερνητική πλειοψηφία γενικότερα. Τόνισε ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και οι νυν πολιτικοί και οι παλαιότεροι. Αναφέρθηκε, δε, ονομαστικά στον Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι η στάση του δείχνει ευθυνοφοβία. Καθώς, όπως είπε, διαχειρίστηκε επί οκτώ χρόνια το πρόβλημα (το Μακεδονικό) και έφτασε κοντά σε λύση και τώρα έδωσε τρεις συνεντεύξεις χωρίς καμία αναφορά στο ζήτημα.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε παράλληλα, ότι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και τα στελέχη του στο «Ποτάμι» έχουν κάποιο επιχείρημα για να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία, ενώ για το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει και στο κόμμα αυτό κάποιο επιχείρημα εναντίον της Συμφωνίας, αλλά απλά επιδιώκουν τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά, εξάλλου, με το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης, επισήμανε πως εάν η ΝΔ πιστεύει ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής. «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν θεωρεί «αποστασία» την ενδεχόμενη διαφοροποίηση βουλευτών και στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καθώς, όπως ανέφερε, είτε πιστεύουν ότι πρέπει να τελειώσει η σύγκρουση μεταξύ των δύο λαών είτε τιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε επίσης, ότι είναι εναντίον των Ειδικών Δικαστηρίων που αναφέρονται από την αντιπολίτευση, και της ποινικοποίησης, καθώς αυτή βοηθά μόνον τη Χρυσή Αυγή. «Υπάρχει σκάνδαλο Novartis; Λέει η Δικαιοσύνη ότι έχω στοιχεία για οκτώ πολιτικά πρόσωπα; Μακάρι να είναι όλοι αθώοι. Αλλά δεν είναι δικό μου ζήτημα. Είναι θέμα Δικαιοσύνης», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η σκανδαλολογία δεν βοηθά ούτε την πολιτική, ούτε την οικονομία, αλλά ούτε και τα σκάνδαλα. Βοηθά μόνον τη ΧΑ». Αιτιολόγησε, δε, τη στάση του Παύλου Πολάκη, λέγοντας ότι «τον καίει αυτό που βρήκε στα νοσοκομεία».

Τα «κόκκινα δάνεια», το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας

Στα ζητήματα της οικονομίας, ο υπουργός χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα τα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνοντας όμως, ότι δεν χρειάζεται πανικός. «Οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους, έχουν τα δικά τους σχέδια. Εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια με ένα σύστημα εγγυήσεων. Βοηθούν και η ανάπτυξη και η άνοδος στις τιμές των ακινήτων», είπε. Και πρόσθεσε ότι το θέμα επιλύεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ερωτηθείς ειδικά για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, απάντησε πως σε βασικά ζητήματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχει συνεργασία. Κάλεσε, πάντως, τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος, όπως είπε, δεν αποφεύγει τη δημοσιότητα, να είναι «πιο στενά» στον ρόλο του ως κεντρικός τραπεζίτης.

Για την έξοδο στις αγορές, είπε ότι υπάρχει το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για δανεισμό λίγο πάνω από επτά δισ. ευρώ το 2019 και «όταν είναι κατάλληλη η στιγμή θα βγούμε». Σχετικά με το «μαξιλάρι» των 25 και πλέον δισ. ευρώ, ανέφερε ότι «το μαξιλαράκι δεν το έχουμε για να το βάζουμε κάτω από το κρεβάτι». Θα χρησιμοποιηθεί είτε για να αγοραστεί ένα ομόλογο είτε για να ανταλλαγεί το πιο ακριβό χρέος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με το πιο φθηνό από τον ESM και να καταστεί πιο διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος. Πρόσθεσε δε, ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση προς τη χώρα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που διακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SNPs).

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τη χορήγηση 13ης σύνταξης και έχει δημοσιοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το υπερπλεόνασμα τα επόμενα τρία χρόνια. Ενώ, για το θέμα της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου το 2020, άφησε να εννοηθεί ότι αυτή δεν θα υλοποιηθεί, όπως έγινε με την περικοπή των συντάξεων. «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να διαπραγματεύεται και ότι μπορεί να τα καταφέρνει», πρόσθεσε.

Για τα capital controls, επεσήμανε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα μείνουν ελάχιστοι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων. Παράλληλα, απέδωσε τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (τα προσδιόρισε καθαρά σε περίπου ένα δισ. ευρώ), στο πελατειακό κράτος «που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι με την επιστροφή στην ομαλότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους θα υπάρξει αύξηση των ξένων επενδύσεων, ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πως είναι εφικτό έως το καλοκαίρι να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο project».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News