232
Διαδικασία rapid test για ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία αρχείου) | Konstantinos Tsakalidis /SOOC

Τρία μεταλλαγμένα βρετανικά στελέχη του κορονοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 14:22
Διαδικασία rapid test για ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφία αρχείου)
|Konstantinos Tsakalidis /SOOC

Τρία μεταλλαγμένα βρετανικά στελέχη του κορονοϊού και στη Βόρεια Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 14:22

Ακόμα τρία περιστατικά της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού ανιχνεύθηκαν στη χώρα μας, αυτή τη φορά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι αναλύσεις έγιναν στο εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού, που ενδέχεται να έχει υψηλότερη μεταδοτικότητα, είχε εντοπιστεί μόνο στην Αθήνα και την Κρήτη (εδώ).

Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περιστατικά εντοπίστηκαν σε νέα περιοχή της χώρας, οι επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχει διασπορά και στη Βόρεια Ελλάδα.

«Είναι ταυτοποιημένα τρία περιστατικά από το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος. Λίγα δείγματα εξετάσαμε μέχρι τώρα. Το γεγονός είναι ότι ήταν σε διαφορετικές περιοχές, σημαίνει ότι δεν είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι στη Θεσσαλονίκη. Εμείς εξετάζουμε μόνο αυτά που έρχονται σε μας, όχι τα δείγματα των νοσοκομείων. Υπάρχει παντού πιστεύω», τονίζει η Αννα Παπά-Κονιδάρη, καθηγήτρια στην Ιατρικής Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Βορείου Ελλάδος.

Πιο γρήγορα ο έλεγχος

Η κυρία Παπά τονίζει ότι χάρη σε μια νέα, σύγχρονη μέθοδο, μπορούν οι ειδικοί να έχουν αποτελέσματα μέσα σε λίγες μέρες.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό από την Παρασκευή, οι έλεγχοι θα επεκταθούν (εδώ), οπότε σύντομα θα υπάρξει πιο ξεκάθαρη εικόνα.

«Ακολουθούμε μια νέα, πολύ καλή μέθοδο, με την οποία σε μία με δύο ημέρες έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό είναι το καλό, μπορεί κανείς να επέμβει».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα αποτελέσματα από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΒΕΑΑ), τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν συνολικά στο τέλος της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...