380
Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην πρώτη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού | Intime

Κικίλιας: Δημιουργείται δίκτυο επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 15:49
Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην πρώτη σύσκεψη για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού
|Intime

Κικίλιας: Δημιουργείται δίκτυο επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 15:49

Η δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου Επιτήρησης και Επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου Υγείας που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το δίκτυο αυτό θα συντονίζει και θα αποστέλλει στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κάθε ύποπτο δείγμα μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «οι μεταλλάξεις είναι ένα σημαντικό θέμα που μας ανησυχεί ως εξέλιξη».

Γι’ αυτό και όπως τόνισε «βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και προχωράμε στη δημιουργία ενός δικτύου για την ενίσχυση σε όλη την Ελλάδα της επαγρύπνησης και της επιτήρησης, ώστε να έχουμε σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα μας οδηγήσουν να έχουμε σωστή επιδημιολογική ανάλυση και άρα η κυβέρνηση θα παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει μια γονιδιωματική επιτήρηση της πανδημίας στη χώρα μας και έχει αυτή τη στιγμή τις κατάλληλες υποδομές και την κατάλληλη ερευνητική εμπειρία, ούτως ώστε να κάνουμε μια πλήρη γονιδιωματική αποτύπωση των διαφόρων στελεχών κορονοϊού στη χώρα μας. Oπως ξέρετε, έχουμε ήδη ταυτοποιήσει 26 περιπτώσεις της βρετανικής μετάλλαξης και αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει ανάγκη να επεκτείνουμε αυτή τη δράση. O yπουργός και η kυβέρνηση δημιουργούν ένα οριζόντιο dίκτυο όπου θα αποστέλλονται δείγματα από όλη τη χώρα στο Iδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση του στελέχους του ιού το οποίο προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένα άτομα», δήλωσε ο κ. Θάνος.

Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ, ώστε να έχουμε μια πλήρη μοριακή αποτύπωση της πανδημίας στη χώρα σε βάθος χρόνου, πριν τα εμβόλια, κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και βεβαίως κατόπιν.

Στη χώρα μας έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμή 26 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης (εδώ), η οποία, χωρίς να τεκμηριώνεται, εκτιμάται πως είναι πιο μεταδοτική.

Συναγερμός για την Κρήτη

Αυτό που προβληματίζει τώρα τους ειδικούς είναι τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στην Κρήτη, καθώς δέκα άτομα θεωρούνται επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος. Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις αναμένονται το Σάββατο, οπότε και πιθανότατα να υπάρξει συναγερμός σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News