247
Ελεγχος για κορονοϊό | Intime

Στα 32 τα κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα μας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 24 Ιανουαρίου 2021, 19:34
Ελεγχος για κορονοϊό
|Intime

Στα 32 τα κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη χώρα μας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 24 Ιανουαρίου 2021, 19:34

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού με τη βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7) στη χώρα μας, καθώς από τα 63 δείγματα που ελέγχθηκαν από τις 11 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, Κυριακή, βρέθηκαν 32 θετικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει από το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), μετά από την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ανιχνεύθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες:

  • 3 δείγματα από τις πύλες εισόδου της χώρας
  • 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος
  • 8 δείγματα προερχόμενα από την ΥΠΕ Κρήτης
  • 17 δείγματα από την Αθήνα

Εκτός από αυτά, το ΙΙΒΕΑΑ πραγματοποίησε αναδρομικό έλεγχο 172 δειγμάτων τα οποία προέρχονται από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ (Αττικής).

Από τον αναδρομικό έλεγχο αναδείχθηκε μόνο ένα δείγμα θετικό για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βρετανίας, με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR την 23η Δεκεμβρίου 2020. Δηλαδή συνολικά, τα κρούσματα του βρετανικού στελέχους είναι 33.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου Επιτήρησης και Επαγρύπνησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού (εδώ).

Το δίκτυο θα συντονίζει και θα αποστέλλει στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κάθε ύποπτο δείγμα μεταλλαγμένου στελέχους, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας «οι μεταλλάξεις είναι ένα σημαντικό θέμα που μας ανησυχεί ως εξέλιξη».

Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...