963
Γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» ετοιμάζουν νέες κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19 (φωτογραφία αρχείου) | Intime

Αγώνας δρόμου για να φτιάξουν νέες ΜΕΘ-Covid

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 23 Σεπτεμβρίου 2020, 14:09
Γιατροί του Νοσοκομείου «Σωτηρία» ετοιμάζουν νέες κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19 (φωτογραφία αρχείου)
|Intime

Αγώνας δρόμου για να φτιάξουν νέες ΜΕΘ-Covid

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 23 Σεπτεμβρίου 2020, 14:09

Σημαντική αύξηση των ασθενών με Covid-19 που θα χρειαστούν διασωλήνωση και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), βλέπουν οι ειδικοί πίσω από τους υπέρογκους αριθμούς των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, οι οποίοι δεν έχουν υποχωρήσει εδώ και 15 ημέρες.

Και καθώς τα αποτελέσματα από τη λήψη των πιο πρόσφατων μέτρων θα είναι ορατά και «θα αξιολογηθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας», όπως εξηγεί Γκίκας Μαγιορκίνης, κλινικός ιολόγος, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, δεν αναμένεται υποχώρηση ούτε στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Κάτι που σημαίνει ότι είτε θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών είτε οι εισαγωγές που γίνονται στις ΜΕΘ-Covid, οι οποίες τουλάχιστον στην Αττική είναι ασφυκτικά γεμάτες.

«Το κρίσιμο σημείο είναι το “διαμέρισμα” των διασωληνωμένων. Είναι το σημείο που πιέζεται το σύστημα υγείας. Αυτό το διαμέρισμα συμπεριφέρεται με ένα διαφορετικό τρόπο. Oσο μεγαλώνει, τόσο αυξάνονται δύο πράγματα, οι άνθρωποι που αποσωληνώνονται και οι άνθρωποι που πεθαίνουν. Δεν θέλουμε να έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων», εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.

Τη ζήτηση για ΜΕΘ-Covid στην Αττική, εκτός από τις νέες καταγεγραμμένες μολύνσεις, αυξάνει ακόμη περισσότερο ο αριθμός των μεταναστών που έχουν διακομιστεί στην πρωτεύουσα από Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών (ΚΥΤ), κυρίως από τη Μόρια της Μυτιλήνης, αλλά και από τα ΚΥΤ της Μαλακάσας, του Σχιστού και του Ελαιώνα.

Το σενάριο να μπλοκάρουν ΜΕΘ-Covid είναι κάτι που δεν τρομάζει το υπουργείο Υγείας, καθώς προς το παρόν λύσεις υπάρχουν. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει και ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης, παρά μόνο να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις για να βουλώνουν τρύπες.

Οπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» και το ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη, από την περασμένη Δευτέρα διευθυντές σε κλινικές-κλειδιά στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» συνέταξαν επιστολή έπειτα από συνάντησή τους, στην οποία καταγράφουν την αγωνία τους για την κατάσταση.

«Η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις, δε, ιδίως νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική», αναφέρει η επιστολή.

Ετσι, μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας και όχι μετά την κοινοποίηση της επιστολής στη διοίκηση του νοσοκομείου, το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τον Βασίλη Κικίλια, στην οποία ήταν παρούσα και η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Διευκρινίζεται ότι η κυρία Κοτανίδου είναι υπεύθυνη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και γνώριζε πολύ καλά την κατάσταση.

Καθησυχαστικός, παρά τις παραιτήσεις και προειδοποιήσεις γιατρών ΜΕΘ από το ΓΝ Νίκαιας (εδώ) και τον «Ευαγγελισμό» αντίστοιχα, εμφανίζεται ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος εξηγεί ότι «ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή τη στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό, διότι έχουμε και άλλα περιστατικά να αντιμετωπίσουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος εξηγεί ότι αν αύριο έχουμε 1.000 ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται διασωλήνωση, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. «Δε νομίζω όμως ότι η επιδημία συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή δεν θα ξυπνήσουμε αύριο και θα δούμε 1.000 διασωληνωμένους».

45 κλίνες ΜΕΘ-Covid ελεύθερες στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, μέχρι το πρωί της Τετάρτης υπάρχουν στην Αττική 107 διαθέσιμες και 62 κατειλημμένες ΜΕΘ-Covid, δηλαδή 45 ελεύθερες. «Υπάρχει ένα σχέδιο για αύξηση με επιπλέον 40 κλίνες ΜΕΘ και την προηγούμενη Τετάρτη δόθηκαν ακόμα 38 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική» συμπληρώνει.

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν προστεθεί 22 κλίνες ΜΕΘ, μέσα στον Οκτώβριο ακόμα 67 και μέχρι το Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες.

«Και αυτό, μας αυξάνει βεβαίως καθημερινά τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για Covid και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμαστε και τις δωρεές. Επομένως, κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο τη διαχείριση, έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα. Υπάρχει διαθεσιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες αυτές να αυξάνονται για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη, αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 580 άτομα με κορονοϊό. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, ενώ στις ΜΕΘ υπάρχουν νέοι άνθρωποι, μέχρι και 17 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Η ίδια εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις ΜΕΘ που έχει ανακοινώσει και μετατρέπει το υπουργείο Υγείας σε ΜΕΘ-Covid, λέγοντας ότι «έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», αφήνοντας αιχμές για την κατανομή κλινών σε σχέση με άλλους ασθενείς, οι οποίοι θα χρειαστούν νοσηλεία σε Εντατική.

Από την πλευρά της η κυρία Κοτανίδου ξεκαθαρίζει ότι «το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση. Ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι ελεύθερες το 40%».

Στην Αττική σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ από αυτά 107, όπως είπε και ο κ. Κοντοζαμάνης, έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με Covid-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τι συμβαίνει στον «Ευαγγελισμό»

Πάντως, προσώρας, φαίνεται να υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό». Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά τέσσερις διαφορετικού τύπου Εντατικές, σε διαφορετικά σημεία του κτιρίου. Οι κλίνες μαζί με τις ΜΑΦ αγγίζουν τις 60.

Εχουν διατεθεί 24 ΜΕΘ-Covid, ενώ από αυτές καλυμμένες είναι σήμερα οι 20 με ασθενείς με κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες Covid-19, υπάρχουν συνολικά 126, από τις οποίες σήμερα καλυμμένες είναι οι 70. Τις επόμενες ημέρες, αν παραστεί ανάγκη, η διοίκηση του νοσοκομείου θα απελευθερώσει κι άλλες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19, ώστε μέχρι τότε να αξιοποιούνται από ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...