924
Ειδικοί ανοίγουν τις κούτες με τα νέα μόνιτορ και συνθέτουν τις κλίνες ΜΕΘ για την Covid-19 στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» | Intime

Ερχονται ακόμα 90 ΜΕΘ για Covid στην Αττική

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Σεπτεμβρίου 2020, 06:40
Ειδικοί ανοίγουν τις κούτες με τα νέα μόνιτορ και συνθέτουν τις κλίνες ΜΕΘ για την Covid-19 στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
|Intime

Ερχονται ακόμα 90 ΜΕΘ για Covid στην Αττική

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Σεπτεμβρίου 2020, 06:40

Ακόμα 90 Εντατικές με προδιαγραφές Covid-19 αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική σε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

Οι 40 από αυτές, σε διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας, αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι την Τετάρτη, ενώ οι υπόλοιπες 50 αφορούν κλίνες ΜΕΘ που αναμένεται να είναι έτοιμες στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και αν υπάρξει ανάγκη, να χαρακτηριστούν άμεσα MΕΘ-Covid, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας.

«Λύσεις μπορούν να δοθούν και είμαστε έτοιμοι. Θυμηθείτε ότι στην αρχή της πανδημίας υπήρχαν συνολικά στη χώρα 565 ΜΕΘ. Και τι κάναμε; Ανοίξαμε τις μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) και τις μετατρέψαμε σε ΜΕΘ-Covid. Τώρα, έχουμε 940 κλίνες ΜΕΘ και μέχρι το τέλος του έτους έχουμε προγραμματίσει να είναι 1.200», εξηγεί στο Protagon ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Τι σημαίνει ΜΕΘ Covid

Οι κλίνες Εντατικής που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19 έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με αυτές όπου βρίσκονται όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.

Εκ πρώτης, τα περιστατικά Covid θα πρέπει να βρίσκονται απολύτως απομονωμένα από όλα τα υπόλοιπα, καθώς ο κορονοϊός έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μολύνει εύκολα οποιονδήποτε βρίσκεται σε απόσταση δύο μέτρων. Για παράδειγμα, έναν ασθενή από τροχαίο που βρίσκεται στο διπλανό κρεβάτι.

Τα συστήματα εξαερισμού και ο κλιματισμός θα πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας για να μπορούν να τοποθετηθούν ειδικά φίλτρα HEPA που απομονώνουν τον κορονοϊό, τα οποία δεν επιτρέπουν τη διασπορά του με τα σταγονίδια στον υπόλοιπο χώρο.

Η ΜΕΘ-Covid θα πρέπει να έχει διαφορετική είσοδο και έξοδο. Μάλιστα, όχι μία αλλά δύο εξόδους, ώστε να υπάρχει ένας πρώτος κενός χώρος από όπου βγαίνει ο γιατρός, αφαιρεί την προστατευτική στολή, περνάει μία ειδική διαδικασία απολύμανσης και ακολούθως εξέρχεται.

Απαιτείται επίσης σύστημα ενδοεπικοινωνίας με ειδικά τζάμια και ειδικό χώρο για συνεδρίαση γιατρών και νοσηλευτών μετά την ημερήσια παρακολούθηση και καταγραφή νοσηλείας των περιστατικών.

Στα ελληνικά νοσοκομεία η μετατροπή μιας ΜΕΘ σε ΜΕΘ-Covid δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, καθώς στην Αττική ελάχιστα, όπως το «Αττικόν» και το «Θριάσιο», είναι σχετικά καινούργια. Τα περισσότερα κτίρια που στεγάζονται νοσοκομεία έχουν χτιστεί πριν από 100 χρόνια.

Επιπλέον, νέοι αναπνευστήρες, σύγχρονες οθόνες παρακολούθησης, ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και άλλα πολλά…

Μετατροπές

Ακριβώς επειδή η μετατροπή μιας ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid δεν είναι απλή διαδικασία, οι μηχανισμοί του υπουργείου Υγείας από την αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας επικεντρώθηκαν στη δημιουργία τους, με αποτέλεσμα σε αυτή τη φάση να μπορεί η οικονομία να κινηθεί. Γιατί;

Διότι οι κλίνες ΜΕΘ είναι το πιο βασικό μέτρο που λαμβάνει υπόψη της η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, προκειμένου να κλείσει ή να ανοίξει δομές της κοινωνίας ή να λάβει και να άρει περιοριστικά μέτρα.

Τα νέα μέτρα που αναμένονται έχουν βασικό παρονομαστή τους τη διαθεσιμότητα σε κλίνες Covid, οι οποίες μόλις παρουσίασαν αύξηση άνω του 60% στην Αττική, μπήκαν και οι πρώτοι αυστηροί περιορισμοί.

«Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 940. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19, από τις οποίες οι 519 κατειλημμένες και 182 κενές. Οι 229 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19», εξηγεί ο κ. Κικίλιας.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει εδώ και 15 ημέρες το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Αύξηση κλινών

Ετσι, προστίθενται επιπλέον 40 κλίνες ΜΕΘ Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις 12 στο «Σωτηρία», 12 στο  Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Επιπλέον, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, το Δημόσιο έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές για την άμεση διάθεση 60 κλινών ΜΕΘ Covid, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή.

«Το υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει τη δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί», σχολιάζει ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών.

Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θα αρχίσουν, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Υγείας, να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν από το τέλος του έτους.

Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», οι οποίες, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε ΜΕΘ-Covid.

Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από τη δωρεά του Ευάγγελου Μαρινάκη, της Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ ΑΕ.

Αναφορικά με τις συμβάσεις ιδιωτικού τομέα Υγείας, το Δημόσιο έχει εξασφαλίσει 60 απλές κλίνες ΜΕΘ και όχι Covid, κάτι που στο σύντομο μέλλον μπορεί να αλλάξει.

Στο κόκκινο η Αττική

Μέχρι να ανοίξουν οι νέες ΜΕΘ, πάντως, η Αττική θα βρίσκεται στο κόκκινο, όπως ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Η κυρία Κοτανίδου εκτιμά ότι «εάν δεν προσπαθήσουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε στο 2021 με καλές συνθήκες. Η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αυτή τη στιγμή είναι λίγο παραπάνω από το 70%. Υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν και άλλα κρεβάτια σε ΜΕΘ Covid, όμως πρέπει να υπάρχει και μια ισορροπία: Το 50% πρέπει να είναι για ασθενείς με Covid-19 και το υπόλοιπο 50% για άλλους ασθενείς που χρειάζονται Eντατική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...