378
H εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου του 2021 | Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Ο Τραμπ δεν κρύβεται πια: Θα απελευθερώσω τους «ομήρους» που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 09:31
H εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου του 2021
|Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Ο Τραμπ δεν κρύβεται πια: Θα απελευθερώσω τους «ομήρους» που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 09:31

Πλέον δεν υπάρχει καμία ντροπή, καμία συστολή από τον Ντόναλντ Τραμπ: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε πως αν κερδίσει τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου θα απελευθερώσει τους 500 φυλακισμένους για τη συμμετοχή τους στην αιματηρή εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου του 2021.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Τραμπ συμπαρατάσσεται με εκείνους που προσπάθησαν να καταλύσουν το πολίτευμα και γίνεται όλο και πιο ακραίος, αμφισβητώντας βασικούς πυλώνες της αμερικανικής δημοκρατίας –άλλωστε η περιγραφή του ως εν αναμονή «δικτάτορα» δεν φαίνεται να τον πολυενοχλεί.

«Τα πρώτα μέτρα μου ως επόμενου προέδρου θα είναι να κλείσω τα σύνορα, να κάνoυμε γεωτρήσεις και να απελευθερώσω τους ομήρους της 6ης Ιανουαρίου που φυλακίσθηκαν αδίκως!», έγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Στο παρελθόν, ο Τραμπ είχε αναφερθεί στο ζήτημα της ενδεχόμενης επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, δεσμευόμενος, σε τηλεοπτική εκπομπή τον Δεκέμβριο, να μην ενεργήσει «ως δικτάτορας», με εξαίρεση την «πρώτη ημέρα» του.

Τον Ιανουάριο, στη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Αϊοβα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είχε καλέσει τον Τζο Μπάιντεν να «απελευθερώσει τους ομήρους», όρο τον οποίο χρησιμοποιεί τακτικά για να περιγράψει τους υποστηρικτές του που έχουν φυλακισθεί για την τρομακτική και πρωτοφανή επίθεσή τους στο «σπίτι» της αμερικανικής δημοκρατίας.

Οι στασιαστές, ενθαρρυμένοι από τον Ντόναλντ Τραμπ με μία πύρινη ομιλία του λίγη ώρα πριν την επίθεσή τους και τους ψευδείς ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία, είχαν εισβάλει στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν.

Μέχρι σήμερα έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος 1.358 προσώπων για εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 500 άτομα έχουν καταδικασθεί σε ποινές φυλάκισης.

Παράλληλα, σε βάρος του Τραμπ διεξάγονται τέσσερις ποινικές διαδικασίες, δύο από τις οποίες επειδή φέρεται να αποπειράθηκε να ανατρέψει υπέρ του τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή υποστηρίζει ότι ως πρώην πρόεδρος έχει ασυλία. Η ακροαματική διαδικασία θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και οι δικαστές -στην πλειοψηφία τους συντηρητικοί- θα ανακοινώσουν την απόφασή τους στα τέλη Ιουνίου.

Οσον αφορά τις γεωτρήσεις πετρελαίου, ο Τραμπ, ο οποίος είναι διαπρύσιος αρνητής της κλιματικής αλλαγής, ισχυρίζεται ότι είναι το όπλο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...