941
Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ κατευθύνονται προς το Marine One, το ελικόπτερο που τους μεταφέρει στη βάση Αντριους για να ταξιδέψουν στη Φλόριντα | REUTERS/Leah Millis

Τραμπ τέλος! Η χορογραφία μιας αποχώρησης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 15:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/01/2020, 16:20
Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ κατευθύνονται προς το Marine One, το ελικόπτερο που τους μεταφέρει στη βάση Αντριους για να ταξιδέψουν στη Φλόριντα
|REUTERS/Leah Millis

Τραμπ τέλος! Η χορογραφία μιας αποχώρησης

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 15:06
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/01/2020, 16:20

Είναι το τέλος. Αν το καταπληκτικό άρθρο του New Yorker «Επικήδειος σε μια αποτυχημένη προεδρία» ήθελε εικονογράφηση, αυτές οι εικόνες από την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να μην παραστεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του, Τζο Μπάιντεν, είναι ιδανικές.

Οι εικόνες δεν έχουν καμία δόξα, αποπνέουν θλίψη και παραίτηση, ενώ παράλληλα εικονογραφούν έναν καταρρακωμένο bad loser, που φεύγει από το πεδίο της μάχης για να μην αντικρίσει την ήττα του. Μπορεί όμως να υποσχεθεί αόριστα την επάνοδο, τη ρεβάνς. Αλλωστε επέλεξε να ακούγεται το «My way» του Σινάτρα όταν έκανε τα τελευταία του βήματα στο γκαζόν του Λευκού Οίκου.

Λίγο μετά τις 3.15 μ.μ. ο Τραμπ και η Μελάνια επιβιβάστηκαν στο Marine One, το ελικόπτερο που τους περίμενε στον κήπο της προεδρικής κατοικίας, για να μεταβούν στη βάση Αντριους στο Μέριλαντ.

Ντόναλντ και Μελάνια αποχωρούν από τον Λευκό Οίκο (REUTERS/Leah Millis)
Το ζεύγος Τραμπ επιβιβάζεται στο Marine One (REUTERS/Leah Millis)
Η απογείωση του ελικοπτέρου. Η αμηχανία του υπαλλήλου του Λευκού Οίκου, εμφανής (REUTERS/Leah Millis)
Μια τελευταία βόλτα πάνω από τον Λευκό Οίκο (REUTERS/Andrew Kelly)

Σε αυτήν την πικρή διαδικασία, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ότι, αποχαιρετώντας το προσωπικό του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής του που διετέλεσε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά, όπως ανέφερε η ΕΡΤ1, προσέθεσε με νόημα: «ελπίζω αυτό να μην είναι ένα μακροχρόνιο αντίο».

Είναι μια φράση που μπορεί να ερμηνευτεί ως προαναγγελία επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή, μολονότι αποχωρεί ηττημένος στην τετραετία, ατιμασμένος, με μια δεύτερη παραπομπή στη Γερουσία και το όνειδος των αιματηρών γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου στον Καπιτώλιο να στιγματίζει ανεξίτηλα τη θητεία του.

Λίγο νωρίτερα είχε στρωθεί το κόκκινο χαλί στην πίστα του αεροδρομίου της βάσης Αντριους, στα περίχωρα της Ουάσινγκτον, ώστε να βαδίσει πάνω του, για τελευταία φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ, προτού επιβιβαστεί, πάλι για τελευταία φορά, στο Air Force One και να μεταβεί στο θέρετρό του, στο Μαρ α Λάργκο στη Φλόριντα.

Iβάνκα Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και άλλοι της φαμίλιας Τραμπ (REUTERS/Carlos Barria)

Στη βάση Αντριους, στο Μέριλαντ, έγινε μια λιτή τελετή, ενώ τον περίμεναν μέλη του επιτελείου και μέλη της οικογένειάς του –συχνά αυτά τα δύο ταυτίζονταν στην τετραετία Τραμπ.

Εκεί εκφώνησε την τελευταία ομιλία του ως πρόεδρος, που περιείχε την υπόσχεση (ή και απειλή) της επιστροφής στην εξουσία, κάτι για το οποίο πολλοί θα συμφωνούσαν: ο τραμπισμός δεν είναι παροδικό φαινόμενο.

Ο Τραμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε τον Λευκό Οίκο και καταδέχτηκε να ευχηθεί καλή τύχη στη νέα κυβέρνηση, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Τζο Μπάιντεν ή την Κάμαλα Χάρις. Αλλωστε ποτέ δεν συνεχάρη τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν και δεν θέλησε να μιλήσει μαζί του για να οργανώσουν μια ομαλή διαδοχή.

Το μήνυμα για τους οπαδούς του ήταν ότι «θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο». Συνέχισε λέγοντας ότι «όπως λένε οι αθλητές, τα δώσαμε όλα στον αγώνα, είχαμε πολλά εμπόδια, αλλά τα περάσαμε».

Στο Air Force One για μια τελευταία φορά (REUTERS/Carlos Barria)

Αναφέρθηκε ακόμη σε αυτά που θεωρεί επιτεύγματα της προεδρίας του. «Ελπίζω να μη σας αυξήσουν τους φόρους, αλλά αν το κάνουν, εγώ σας τα ’λεγα!», είπε σε λίγους διαλεγμένους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στη βάση. Για την πανδημία και τις ενέργειες της κυβέρνησής του αναφέρθηκε μόνο στο «ιατρικό θαύμα» που αποτελεί το εμβόλιο, ενώ για άλλη μια φορά έκανε λόγο για τον «κινεζικό ιό».

Εφυγε, όπως γράφει το BBC, ενώ ακουγόταν το τραγούδι «YMCA» των Village People. Ενα μικρό παράδοξο μιας παράδοξης θητείας: γιατί αγαπούσαν τόσο πολύ οι διοργανωτές των συγκεντρώσεων του Τραμπ, αλλά και ο ίδιος, έναν γκέι μουσικό ύμνο;

Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέστη στην ορκωμοσία του διαδόχου του και δεν τον καλωσόρισε στον Λευκό Οίκο. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, η προεδρική κατοικία στην Ουάσινγκτον άδειαζε και από τους τελευταίους ανθρώπους του Τραμπ.

Εικόνες που μετέδωσε το Reuters έδειχναν τα τελευταία πακέτα, τα άδεια ράφια, τα φορτηγά των μεταφορικών εταιρειών που εκτελούσαν δρομολόγια.

Πρωί Τετάρτης 20 Ιανουαρίου 2021, τα γραφεία στη διεύθυνση επικοινωνίας του Λευκού Οίκου άδειασαν (REUTERS/Leah Millis)
Πρωί Τετάρτης, υπάλληλοι της προεδρίας μεταφέρουν τις τελευταίες κούτες από τον Λευκό Οίκο (REUTERS/Leah Millis)
(REUTERS/Leah Millis)
Ξημερώματα Τετάρτης, ένα φορτηγό παίρνει και τα τελευταία από τον Λευκό Οίκο (REUTERS/Leah Millis)

Η απόφαση του Τραμπ να μην παραδώσει τον Λευκό Οίκο στον Τζο Μπάιντεν, ούτε και να παραστεί στην ορκωμοσία του ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, δημιούργησε ένα ζήτημα με την κατοχή της περίφημης «βαλίτσας» με τους κωδικούς των πυρηνικών της Αμερικής. Ετσι, βρέθηκε η λύση να υπάρξουν δύο «βαλίτσες» με τη μία να είναι σε λειτουργία ως τις 11:59:59 (ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ, 18:59:59 ώρα Ελλάδος) και να την έχει ο Τραμπ και τη δεύτερη να την έχει ο Μπάιντεν αμέσως μετά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...