506
O Αντονι Τζ. Μπλίνκεν κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας | Graeme Jennings/Pool via REUTERS

Πρώτο δείγμα γραφής από τον Αντονι Μπλίνκεν: Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 09:30
O Αντονι Τζ. Μπλίνκεν κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας
| Graeme Jennings/Pool via REUTERS

Πρώτο δείγμα γραφής από τον Αντονι Μπλίνκεν: Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 09:30

Τα… διαπιστευτήριά του ως ο εν αναμονή επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά την ακρόασή του ενώπιον μελών της αμερικανικής Γερουσίας. Ο εκλεκτός του Τζο Μπάιντεν για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ παρουσίασε τις γενικές γραμμές της στρατηγικής της χώρας υπό τον νέο πρόεδρο. Είπε ότι θα διατηρήσει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ότι θα αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊντό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας και ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιστρέψουν στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει εκ νέου τις δεσμεύσεις της.

Περισσότερο ενδιαφέρον ωστόσο είχαν αυτά που είπε για την Τουρκία.

Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται σαν σύμμαχος των ΗΠΑ, τόνισε. Και σημείωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα μελετήσει εάν απαιτείται η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας, εξαιτίας της αγοράς από πλευράς της του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Δεν είναι αποδεκτό ότι ένας στρατηγικός —επιλεγόμενος στρατηγικός— σύμμαχός μας ευθυγραμμίζεται με έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία», τόνισε ο  Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

O Αντονι Μπλίνκεν, 58 ετών, Νεοϋορκέζος, είναι ένας στενός συνεργάτης του Μπάιντεν, καθως υπήρξε αξιωματούχος-κλειδί σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής στην οκταετία του Μπαράκ Ομπάμα.

Η επιλογή του για τη θέση του επικεφαλής Στέιτ Ντιπάρτμεντ σηματοδοτεί, σύμφωνα με αναλυτές, το ενδιαφέρον του νέου προέδρου για αλλαγή στρατηγικής, εγκατάλειψη του απομονωτισμού των ΗΠΑ και νέα έμφαση στις διεθνείς σχέσεις της υπερδύναμης. Θεωρείται φίλος του Ισραήλ και βαθύς γνώστης των ισορροπιών στην Ανατ. Μεσόγειο.

«Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εξετάσουμε τον αντίκτυπο των υπαρχουσών κυρώσεων για να αποφασίσουμε εάν και κατά πόσον πρέπει να γίνουν περισσότερα», πρόσθεσε ο υποψήφιος υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις κυρώσεις κατά της Αγκυρας σχετικά με τους S-400.

Ως γνωστόν, τον περασμένο μήνα, η Ουάσινγκτον επέβαλε, όπως αναμενόταν, κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της αγοράς των S-400. Η Αγκυρα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σοβαρό λάθος» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η προειδοποίηση του Μπλίνκεν καταγράφηκε μία ημέρα προτού ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί και αναλάβει την εξουσία, διαδεχόμενος τον Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να οικοδομήσει στενή προσωπική –και ενδεχομένως επιχειρηματική– σχέση, παρακάμπτοντας τις «ενοχλητικές» δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ και των αναγκών των ΗΠΑ στην περιοχή

«Η Τουρκία είναι σύμμαχος, ο οποίος όμως σε πολλά ζητήματα (…) δεν συμπεριφέρεται όπως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται ένας σύμμαχος». Αυτό «είναι πολύ σημαντική πρόκληση για εμάς και το βλέπουμε πολύ καθαρά», προειδοποίησε ο Μπλίνκεν την Τρίτη.

Οι κυρώσεις εγκρίθηκαν από πολιτικούς και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο. Επρόκειτο για την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος κράτους-μέλους του NATO.

Η σύγκρουση σχετικά με τους S-400 θεωρείται η κυριότερη πρόκληση για τη διμερή σχέση το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο οι δύο πλευρές αποκλίνουν θεαματικά. Ουάσινγκτον και Αγκυρα διαφωνούν επίσης ως προς τη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την τουρκική εμπλοκή στη σύρραξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...