268
Προκαλεί ξανά ο τούρκος πρόεδρος | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Τουρκία: Νέα NAVTEX εντός ΑΟΖ Κύπρου με πραγματικά πυρά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 20:39
Προκαλεί ξανά ο τούρκος πρόεδρος
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Τουρκία: Νέα NAVTEX εντός ΑΟΖ Κύπρου με πραγματικά πυρά

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουνίου 2019, 20:39

Νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, δεσμεύοντας οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε η Τουρκία.

Η νέα «εξαγγελία προς ναυτιλομένους» (NAVTEX) που εξέδωσε η Αγκυρα, αφορά σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες από 2 έως 17 Ιουλίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που βρίσκονται σε κυπριακά χωρικά ύδατα.

Και αυτό, λίγες μόλις ώρες μετά την νέα αυστηρή προειδοποίηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από την Κύπρο διαμήνυσε πως αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις, θα υπάρξει τίμημα.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα» είπε ο  κ. Τσίπρας μιλώντας στην ΕΛΔΥΚ για να προσθέσει: «Καλό θα ήταν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Γιατί θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Ωστόσο, ο τούρκος πρόεδρος, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, επέμεινε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις και θα λάβει μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις της.

Απαντώντας στην προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα προς την Άγκυρα για πιθανές έρευνες στο Καστελόριζο ο Ερντογάν διεμήνυσε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του ότι «διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Ο,τι και να λέει εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα».