1013
Ενα παιδί μετράει τ' άστρα. Εξι χρόνια πριν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όταν μιλούσε για τα όνειρά του... | YouTube/CreativeProtagon

Σε ποιο παραμύθι να χωρέσεις, Γιάννη μου;

Sportscaster Sportscaster 25 Ιουνίου 2019, 18:46
Ενα παιδί μετράει τ' άστρα. Εξι χρόνια πριν. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όταν μιλούσε για τα όνειρά του...
|YouTube/CreativeProtagon

Σε ποιο παραμύθι να χωρέσεις, Γιάννη μου;

Sportscaster Sportscaster 25 Ιουνίου 2019, 18:46

Το άξιζε. Οχι επειδή ανεμίζει τη δική μας σημαία έπειτα από κάθε του θρίαμβο, αλλά γιατί ήταν ο κορυφαίος παίκτης της καλύτερης ομάδας στη regular season. Τόσο απλά.

Το άξιζε, και το πήρε. Λίγο μετά τις 6 το πρωί συνέβη αυτό που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από μερικά χρόνια – προτού εμφανιστεί στην κεντρική σκηνή του παγκόσμιου μπάσκετ αυτό το βασανισμένο, γελαστό παιδί με το θεϊκό ταλέντο: ένας Ελληνας ψηφίστηκε ως ο Πολυτιμότερος Παίκτης (MVP) της χρονιάς στο ΝΒΑ!

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τέντωσε τα μακριά του χέρια και «άρπαξε» το βραβείο από τον περσινό του κάτοχο, Τζέιμς Χάρντεν (Ρόκετς). Εναν τρομακτικό παίκτη, που ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 36,1 πόντους, 6,6 ριμπάουντ και 7,5 ασίστ σε κάθε του παιχνίδι (κατά μέσον όρο) – νούμερα που δύσκολα θα ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον. Ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς κέρδισε τον «Μούσια» για δύο λόγους. Επειδή τα «Ελάφια» τερμάτισαν στην πρώτη θέση με το καλύτερο ρεκόρ νικών σε Ανατολή και Δύση (ενώ οι Ρόκετς στην 4η της Δύσης και 6η στο σύνολο), αλλά και γιατί ο «Greek Freak» ήταν ο πιο επιδραστικός παίκτης στην ομάδα του, και στις δυο πλευρές του παρκέ: τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Ο Giannis δεν κέρδισε μόνον το τρόπαιο του MVP, αλλά και τη βαθιά υπόκλιση όλων των προσωπικοτήτων του σπορ που βρίσκονταν στην αίθουσα της τελετής, στο Λος Αντζελες. Συγκινήθηκε απ’ όσα άκουσε να λένε γι’ αυτόν οι ζωντανοί θρύλοι του μπάσκετ, με πρώτο τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, αλλά και συγκίνησε με την ομιλία του – έκανε ακόμη και τον «ψυχρό» κομισάριο του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ, να κλάψει. Με δάκρυα στα μάτια, αυτός ο ευαίσθητος γίγαντας ευχαρίστησε τον Θεό, τον πατέρα που «έχασε», την οικογένειά του και, βεβαίως (πάντα το κάνει), τους Ελληνες που τον υποστηρίζουν. Δεν παρέλειψε να τονίσει και την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι Μπακς σε «ένα παιδί 18 ετών από την Ελλάδα».

Μα, αυτό, ακριβώς, είναι το κεντρικό νόημα του success story του Αντετοκούνμπο – το υπογραμμίζει μια μίνι αναδρομή που πραγματοποίησε το ESPN εν όψει της βράβευσης. Η πρώτη του σεζόν στο ΝΒΑ, το 2013-2014, ήταν και η πρώτη του σε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Χωρίς υπερβολή, ο έλληνας σούπερ-σταρ άρχισε να μαθαίνει μπάσκετ όταν πήγε στο ΝΒΑ. Πριν από μόλις πέντε χρόνια ζύγιζε 86 κιλά (εφέτος έφτασε τα 110), ήταν ο νεαρότερος σε ηλικία ΝΒΑer και Νο 7 στους καλύτερους «ρούκι» (πρωτάρηδες, ας πούμε) της χρονιάς. Και σήμερα, πέντε μήνες πριν γίνει 25 ετών, είναι ο κορυφαίος όλων.

Ο Giannis ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο του ΝΒΑ με 27,7 πόντους, 12,5 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ, 1,5 μπλοκ και 1,3 κλεψίματα, κατά μέσον όρο, σε κάθε του παιχνίδι. Αλλά ο άθλος του υπερβαίνει τους αριθμούς. Είναι η τρομακτική του πρόοδος, και ο τρόπος με τον οποίο μεταμόρφωσε μία ομάδα που πάλευε για την είσοδό της στα πλέι οφ, σε φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Την προηγούμενη φορά που οι Μπακς είχαν παίξει για το στέμμα της Ανατολικής Περιφέρειας, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο… πήγαινε στην Α’ Δημοτικού. Ηταν Ανοιξη του 2001. Μέσα σε μια τετραετία, αυτή η επί πολλά χρόνια (σχεδόν) ασήμαντη ομάδα μετατράπηκε σε υπερδύναμη, που έφτασε δύο νίκες μακριά από την κορυφή του ΝΒΑ.

Οι ψηφοφόροι για τα βραβεία της χρονιάς (100 δημοσιογράφοι, έντυπα και τηλεοπτικοί σταθμοί από την Αμερική και τον Καναδά, κι όσοι συμμετέχουν στις ψηφοφορίες των επίσημων κοινωνικών δικτύων του NBA.com) ήταν αδύνατον να μη λάβουν υπόψη τους τη συνολική πορεία του Γιάννη -από πού ξεκίνησε και πού έφτασε-, η οποία ξεπερνά τη φαντασία ακόμη και του μεγαλύτερου παραμυθά. Και δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να φτάσουν στην ετυμηγορία τους. Ο Αντετοκούνμπο νίκησε τον Χάρντεν με τεράστια διαφορά στο σκορ: 941, έναντι 776. Συγκέντρωσε 78 προτιμήσεις για την πρώτη θέση (κάθε ψήφος = 10 βαθμοί) και 23 για τη δεύτερη (κάθε ψήφος = 7 βαθμοί), ενώ ο Αμερικανός σταρ των Ρόκετς, 23 για την πρώτη και 78 για τη δεύτερη θέση. Ο τρίτος υποψήφιος, Πολ Τζορτζ, έμεινε πολύ πίσω (356 βαθμοί). Ολοι γνώριζαν ότι, στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια μονομαχία του «Greek Freak» με τον «Μούσια».

Ο Αντετοκούνμπο ανέβηκε τα σκαλιά έως το πλατύσκαλο του MVP έτσι απλά, σαν τον μαθητή που κάθε χρόνο προβιβάζεται στην ανώτερη τάξη. Ενώ πριν από αυτόν, θρυλικοί παίκτες του ΝΒΑ έχυσαν πολλά δάκρυα, ώσπου να φτάσουν στην καθολική αναγνώριση. Οι παλιοί θα θυμούνται τον Μάτζικ Τζόνσον, τον οποίο οι εφημερίδες έγραφαν… Τράτζικ Τζόνσον, στα μέσα των ’80s, για τα λάθη του σε κρίσιμα ματς. Ή τον Μάικλ Τζόρνταν, που μέχρι να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα (σε ηλικία 28 ετών) τον κατηγορούσαν πως έπαιζε για την πάρτη του, κι όχι για την ομάδα.

Ο Giannis ήταν υποψήφιος και για το βραβείο του Αμυντικού της Χρονιάς, όμως αυτό κατέληξε στον Ρούντι Γκομπέρ (Γιούτα Τζαζ). Ε, να αφήσει κάτι και για του χρόνου… Αλλωστε, ήταν σχεδόν απίθανο να πετύχει το «νταμπλ». Μόνον ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Χακίμ Ολάζουον έχουν καταφέρει να κερδίσουν και τα δύο τρόπαια -του MVP και του Αμυντικού της Χρονιάς- την ίδια σεζόν. Ο Τζόρνταν το 1987-1988, και ο Ολάζουον το 1993-1994.

Θα υπάρξει και συνέχεια. Στα ετήσια βραβεία του ESPN (η ψηφοφορία θα «τρέχει» μέχρι τις 11 Ιουλίου) ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διεκδικεί το βραβείο του Καλύτερου Αθλητή της Χρονιάς, μαζί με τους Πάτρικ Μαόμς (NFL), Μούκι Μπετς (μπέιζμπολ) και Μπρους Κέπκα (γκολφ). Επίσης, αυτό του Καλύτερου Παίκτη στο ΝΒΑ, μαζί με τους Τζέιμς Χάρντεν, Κέβιν Ντουράντ και Πολ Τζορτζ. Εκεί θα βρούμε και τον άλλον Ελληνα που μας κάνει περήφανους με τα κατορθώματά του: τον Στέφανο Τσιτσιπά, που είναι υποψήφιος για το βραβείο του Καλύτερου Τενίστα, δίπλα στα τρία «ιερά τέρατα» του σπορ (Ραφαέλ Ναδάλ, Νόβακ Τζόκοβιτς και Ρότζερ Φέντερερ).

 

Ολα όσα έχει πετύχει «το παιδί από τα Σεπόλια» στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού, προκαλούν δέος. Και το πιο… τρομακτικό είναι πως ο Giannis έχει, ακόμη, πολλά περιθώρια βελτίωσης σε συγκεκριμένους τομείς: στο μακρινό σουτ, στην ευστοχία στις βολές, στις επιθέσεις από μέση απόσταση και στο παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι. Καλά το είπε ο παρουσιαστής της τελετής, Σακίλ Ο’Νιλ: «Από τον Αντετοκούνμπο μπορεί να δούμε το καλύτερο μπάσκετ που έχει παίξει άνθρωπος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...