184
Αμερικανικά, στα αριστερά, και τουρκικά στρατιωτικά οχήματα ετοιμάζονται για την περιπολία | Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Τουρκία και ΗΠΑ άρχισαν κοινές περιπολίες στα σύνορα με τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 13:43
Αμερικανικά, στα αριστερά, και τουρκικά στρατιωτικά οχήματα ετοιμάζονται για την περιπολία
|Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Τουρκία και ΗΠΑ άρχισαν κοινές περιπολίες στα σύνορα με τη Συρία

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 13:43

Παραμερίζοντας -για λίγο, για πολύ, ο χρόνος θα δείξει- τις διαφορές τους, οι ΗΠΑ και η Τουρκία άρχισαν κοινές στρατιωτικές περιπολίες σε περιοχές της Συρίας που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες ενεργούν από κοινού.

Οι δυνάμεις περιπολούν σε περιοχή βόρεια της Ράκα, ένα σημείο που πάντως απέχει αρκετά από το μέτωπο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν οι Times, η κοινή δράση είναι μεγάλη υποχώρηση από τις ΗΠΑ και μια κίνηση με τεράστια συμβολική σημασία για τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αγκυρα από καιρό τώρα απαιτεί να έχει λόγο (και φυσικά να ασκεί έλεγχο) στις περιοχές της βόρειας Συρίας που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις.

Η απαίτηση του Ερντογάν ήταν ειδικότερα να αποσυρθεί η YPG, η βασική δύναμη των Κούρδων, 20 μίλια από τα σύνορα με την Τουρκία.

Η YPG δέχτηκε να επιτρέψει περιπολίες μέχρι τα 9 μίλια, αλλά και να διατηρήσει τον διοικητικό έλεγχο του κατά βάση κουρδικού πληθυσμού.

Αυτό που κατά κύριο λόγο ανησυχεί τους Κούρδους είναι η απώλεια της αμερικανικής «ομπρέλας» προστασίας, χωρίς την οποία ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ ίσως προσπαθήσει να ανακαταλάβει την περιοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...