196
Το πρωτοσέλιδο της βραζιλιάνικης εφημερίδας στο φύλλο του Σαββάτου | Folha de S.Paulo

Βραζιλία: Εφημερίδα απάντησε στη λογοκρισία με πρωτοσέλιδο γκέι φιλί

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 12:41
Το πρωτοσέλιδο της βραζιλιάνικης εφημερίδας στο φύλλο του Σαββάτου
|Folha de S.Paulo

Βραζιλία: Εφημερίδα απάντησε στη λογοκρισία με πρωτοσέλιδο γκέι φιλί

Protagon Team Protagon Team 9 Σεπτεμβρίου 2019, 12:41

Ασυνήθιστο αλλά εντελώς δικαιολογημένο ήταν το Σάββατο το πρωτοσέλιδο της βραζιλιάνικης εφημερίδας Folha de S.Paulo, μια διαμαρτυρία σε απάντηση σε απόπειρα λογοκρισίας.

Η εφημερίδα πρόβαλε μια εικόνα από κόμικ της Marvel όπου δύο άνδρες ανταλλάσσουν ένα παθιασμένο φιλί.

Αφορμή για το πρωτοσέλιδο ήταν η απαίτηση του ευαγγελικού δημάρχου του Ρίο ντε Τζανέιρο Μαρτσέλο Κριβέλα να απαγορευτεί η διάθεση του graphic novel «Avengers: The Children’s Crusade» σε έκθεση βιβλίου με το σκεπτικό ότι περιέχει υλικό ακατάλληλο για παιδιά.

Την Πέμπτη ο Κριβέλα ζήτησε να τυλίξουν σε μαύρο πλαστικό τα αντίτυπα του βιβλίου, ενώ την άλλη ημέρα ζήτησε να κατασχεθούν τα αντίτυπα, παρά το ότι το βιβλίο είχε πλέον ξεπουλήσει.

Η εφημερίδα πήρε την απόφαση, ακριβώς για να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις απειλές για λογοκρισία, ανέφερε στον Guardian ο διευθυντής της.

Εντυπωσιακή ήταν και η ενέργεια του Φελίπε Νέτο, διασημότητα του YouTube στη Βραζιλία, που αγόρασε από την έκθεση 14.000 αντίτυπα βιβλίων με ΛΟΑΤΚΙ θεματολογία και τα έδωσε δωρεάν τυλιγμένα σε μαύρο πλαστικό και με την ετικέτα «Περιεχόμενο ακατάλληλο για οπισθοδρομικούς και προκατειλημμένους».

Η κίνηση του δημάρχου, σημειώνει ο Guardian, θύμισε την 20ετή δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985) μια περίοδο της οποίας δεδηλωμένος θαυμαστής είναι ο νυν πρόεδρος της χώρας, ακροδεξιός Ζάιχ Μπολσονάρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...