795
Ο υπουργός Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας, Γκραντ Ρόμπερτσον, παρουσιάζει τον νέο προϋπολογισμό | REUTERS

Τον πρώτο προϋπολογισμό στον κόσμο για «την ευημερία των πολιτών» παρουσίασε η Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 16:06
Ο υπουργός Οικονομικών της Νέας Ζηλανδίας, Γκραντ Ρόμπερτσον, παρουσιάζει τον νέο προϋπολογισμό
|REUTERS

Τον πρώτο προϋπολογισμό στον κόσμο για «την ευημερία των πολιτών» παρουσίασε η Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 16:06

Τον «πρώτο προϋπολογισμό στον κόσμο για την ευημερία των πολιτών» κατέθεσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της Τζασίντα Αρντερν στη Νέα Ζηλανδία.

Ο προϋπολογισμός παρουσιάζεται παγκοσμίως ως μια νέα προσέγγιση στη δημοσιονομική διαδικασία αποφάσεων με έμφαση στη λήψη μέτρων που έχουν στόχο να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών και εστιάζει στην «ευγένεια, την ενσυναίσθηση και την ευημερία».

Ο «προϋπολογισμός για την ευημερία των πολιτών» αναμένεται ότι θα είναι ορόσημο για την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αρντερν και παρακολουθείται στενά από τους προοδευτικούς πολιτικούς σε όλο τον κόσμο.

Κάποια από τα μέτρα είναι η επένδυση τεράστιων ποσών για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και της σεξουαλικής βίας, η δημιουργία περισσότερων χώρων στέγασης για τους άστεγους και η μείωση του αριθμού των φυλακισμένων Μαορί.

Ο προϋπολογισμός «ευημερίας» προβλέπει τη διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και ενδοοικογενειακής βίας

Στην παρουσίασή του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκραντ Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι, «η Νέα Ζηλανδία είναι ένα σπουδαίο μέρος για να ζει κανείς, Αλλά πολλοί Νεοζηλανδοί δεν επωφελούνται από την ανάπτυξη της οικονομίας μας στην καθημερινότητά τους. Ο προϋπολογισμός μας φέτος, είναι σχεδιασμένος για να μειώσει το χάσμα ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα μεγαλώσει κατά 2,5% το 2019 και 2,9% το 2020.

«Ευημερία σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζουν ζωές που έχουν νόημα, ισορροπία και σκοπό και έχουν τις δυνατότητες να το κάνουν. Αυτό το χάσμα ανάμεσα στη ρητορική και την πραγματικότητα, ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, ανάμεσα στην ελίτ και τον λαό, έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από λαϊκιστές σε όλο τον πλανήτη», δήλωσε ο Ρόμπερτσον.

Αλλες χώρες, όπως η Βρετανία, έχουν αρχίσει να μετρούν την εθνική ευημερία. Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη δυτική χώρα που σχεδίασε ολόκληρο τον προϋπολογισμό της με βάση αυτή την προτεραιότητα και η κυβέρνηση ζητά από τα υπουργεία να σχεδιάσουν πολιτικές που βελτιώνουν την ευημερία των πολιτών.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις, ο τομέας της ψυχικής υγείας λαμβάνει τη μεγαλύτερη ενίσχυση με 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα μισά, προορίζονται για αυτούς που υποφέρουν από ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διαταραχές και πολλές φορές παραμένουν αδιάγνωστοι, ενώ τα υπόλοιπα, σε όσους έχουν βαριάς μορφής κατάθλιψη ή άλλου τύπου διαταραχές της ψυχικής σφαίρας, που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής και απαιτούν νοσηλεία. Ενας από τους στόχους του προγράμματος είναι να προσληφθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας σε ιατρεία και κλινικές Μαορί για να προσφέρουν υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την Guardian, η κυβέρνηση θέλει έτσι να βοηθήσει 325.000 ανθρώπους που υποφέρουν από ήπιας μορφής διαταραχές και κάποιο είδος εθισμού μέσα στην επόμενη πενταετία.

Με δηλώσεις τους, οι ειδικοί στον κλάδο ψυχικής υγείας εκφράζουν ικανοποίηση και ανακούφιση για τα μέτρα της κυβέρνησης, καθώς το ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται.

«Η ψυχική υγεία δεν είναι πλέον στην περιφέρεια του συστήματος υγείας μας, αλλά στο επίκεντρο της ευημερίας μας», δήλωσε ο Ρόμπερτσον.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν είπε ότι το θέμα της ψυχικής υγείας είναι «βαθιά προσωπικό» για αυτήν. «Σχεδόν όλοι έχουμε χάσει φίλους και μέλη της οικογένειάς μας. Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα να μπορούν οι Νεοζηλανδοί να πηγαίνουν στον γιατρό τους ή στο κέντρο υγείας και να λαμβάνουν βοήθεια από ειδικό».

Προτεραιότητα της Τζασίντα Αρντερν είναι η ευημερία των παιδιών (φωτογραφία αρχείου)

Η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας είναι μία ακόμα από τις νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, που προβλέπει μία επένδυση ρεκόρ της τάξης των 187 εκατ. ευρώ για να βελτιωθούν τα πολύ υψηλά ποσοστά της χώρας παγκοσμίως. Κάθε τέσσερα λεπτά, η αστυνομία καλείται να επέμβει σε τέτοια περιστατικά.

«Είμαστε εκστασιασμένοι με το ποσό που προβλέπεται για αυτά τα ζητήματα. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και μπαίνουν οι βάσεις για την καταπολέμησή τους», λέει η Ανγκ Τζούρι, διευθύντρια του Καταφυγίου Γυναικών, παρά το γεγονός ότι ο δικός της οργανισμός δεν έλαβε ενίσχυση.

Η ευημερία των παιδιών είναι μία ακόμα προτεραιότητα και προσωπικό πάθος της πρωθυπουργού. Για το σκοπό αυτό, θα διατεθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Unicef, το 27% των παιδιών στη Νέα Ζηλανδία ζουν κάτω από το επίπεδο φτώχειας, δηλαδή ζουν χωρίς θρεπτικές τροφές, περίθαλψη και τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι τους.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το στρες και την πίεση που προκαλεί η στέρηση υλικών αγαθών στις οικογένειες. Οταν τα παιδιά μας είναι καλά, είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι», είπε η Αρντερν.

Δεν έλειψαν βέβαια, οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Σάιμον Μπρίτζες, αρχηγός του Εθνικού Κόμματος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο προϋπολογισμός που παρουσίασε είναι απογοητευτικός, «πολύ κακό για το τίποτα» και ότι δεν είναι στην υπηρεσία του μέσου Νεοζηλανδού.

«Οι περισσότεροι Νεοζηλανδοί θα αναρωτιούνται τι έχει ο προϋπολογισμός για αυτούς. Οι οικογένειες χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα, βενζίνη και να πληρώσουν το νοίκι. Αντί για αυτά, οι φόροι τους πάνε στα δέντρα, την εθνική άμυνα και τους σιδηρόδρομους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...