217
Συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκουαϊντό παρά τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2019, 14:51
Συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκουαϊντό παρά τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2019, 14:51

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊντό ως «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, ζητώντας από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κάνουν το ίδιο άμεσα, δυσκολεύοντας τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δηλώσει τη στήριξή του στον Νικολάς Μαδούρο.

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Γκουαϊντό «ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 439 ψήφους «υπέρ», 104 «κατά» και 88 αποχές, επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, το «μοναδικό νόμιμο σώμα» της χώρας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, της οποίας οι  αρμοδιότητες πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές.

Από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Κωνσταντίνα Κούνεβα και ο Στέλιος Κούλογλου ψήφισαν «κατά», ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν απών.

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζουν την άγρια καταπίεση και τη βία που οδηγούν σε δολοφονίες και θύματα και ζητούν από τις de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την αναγνώριση του Γκουαϊντό, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τους εκπροσώπους που διορίζονται από τις νόμιμες αρχές της Βενεζουέλας, προσθέτει το ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...