1236
Ο Γιάννης σταματάει τον Λεμπρόν στον πιο θεαματικό αγώνα All Star Game όλων των εποχών | Kyle Terada-USA TODAY Sports/CreativeProtagon

To χρώμα του weekend #20: Μπάσκετ το ένα, μπάσκετ και τ’ άλλο…

Sportscaster Sportscaster 17 Φεβρουαρίου 2020, 12:40
Ο Γιάννης σταματάει τον Λεμπρόν στον πιο θεαματικό αγώνα All Star Game όλων των εποχών
|Kyle Terada-USA TODAY Sports/CreativeProtagon

To χρώμα του weekend #20: Μπάσκετ το ένα, μπάσκετ και τ’ άλλο…

Sportscaster Sportscaster 17 Φεβρουαρίου 2020, 12:40
Δύο ευτυχισμένοι άνθρωποι

Το παιχνίδι δεν ήταν απ’ αυτά που σε κάνουν να αγαπήσεις το μπάσκετ. Οι 118 πόντοι που πέτυχαν -στο σύνολο- οι δύο φιναλίστ, ήταν η δεύτερη χαμηλότερη επίδοση στο σκοράρισμα σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, από την πρώτη διοργάνωση (το 1976 στη Γλυφάδα) μέχρι σήμερα. Αλλά, είχε μια «άγρια» ομορφιά η κυριακάτικη μάχη στα «Δύο Αοράκια». Δυνατές κόντρες, μπόλικη τακτική, και σασπένς μέχρι το τελευταίο καλάθι.

Η ΑΕΚ νίκησε τον Προμηθέα (61-57) και σήκωσε την Κούπα. Οπως το 1981, το 2000, το 2001 και το 2018. Από το 2002 κaι έπειτα έπεφτε στα χέρια, είτε του Παναθηναϊκού, είτε του Ολυμπιακού. Με εξαίρεση το 2004 (Αρης) και το 2018 (ΑΕΚ). Ηταν μια απόδραση της διοργάνωσης από τη ρουτίνα της. Αλλά όχι σε σημείο, να γίνει ο Προμηθέας ο έβδομος σύλλογος στα χρονικά του Κυπέλλου που το έχει κατακτήσει.

Η ΑΕΚ πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ (INTIMESports)

Αυτός ο τέταρτος τίτλος της ΑΕΚ σε μια διετία σηματοδοτεί την εντυπωσιακή της πρόοδο στα χρόνια του Μάκη Αγγελόπουλου. Ο άνθρωπος που επενδύει στην ομάδα το κατά δύναμιν, γνωρίζοντας ότι καμία επιτυχία δεν θα του δώσει τα λεφτά του πίσω, έλαμπε από ευτυχία μετά το ματς στο Κλειστό του Ηρακλείου. Ακόμη μεγαλύτερη δικαίωση ένιωθε ο κόουτς Ηλίας Παπαθεοδώρου, που έζησε την αμφισβήτηση και την έντονη κριτική των ίδιων των ΑΕΚτζήδων. Μετά την (αναπόφευκτη) φυγή του Σαντ-Ρος και τους τραυματισμούς του Λάνγκφορντ και του Γκίκα, κατάφερε να κατασκευάσει μια αξιόμαχη ομάδα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, κι αυτός ο θρίαμβος είναι το μεγάλο του παράσημο.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, παρά την απουσία των «αιωνίων» αντιπάλων, δεν κατορθώσαμε να διοργανώσουμε έναν τελικό με οπαδούς των διαγωνιζόμενων ομάδων στις εξέδρες. Η ΕΟΚ προτίμησε να έχει το κεφάλι της ήσυχο και να καλέσει στη «γιορτή του μπάσκετ» μόνο μαθητές.

Ο πιο γρήγορος… αμούστακος σκόρερ

Αυτή η Κυριακή ήταν η μέρα της ΑΕΚ. Με γκολ του Χρήστου Αλμπάνη μόλις στο 5ο λεπτό της αναμέτρησης -το πιο γρήγορο που έχει σκοράρει στην εφετινή Σούπερ Λιγκ- και… ιταλική άμυνα, η ποδοσφαιρική της ομάδα έγινε η πρώτη σε αυτή τη σεζόν που κατάφερε να κρατήσει το «μηδέν» απέναντι στον Αρη, στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Η νίκη (1-0) της εξασφάλισε την τρίτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, και πιστοποίησε την εξαιρετική δουλειά του προπονητή της, Μάσιμο Καρέρα, στο μικρό χρονικό διάστημα που την καθοδηγεί.

Ο Βαγιαννίδης (δεύτερος από αριστερά) δέχεται τα συγχαρητήρια των συμπαικτών του (ΙΝΤΙΜΕSports/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ)

Το «πρόσωπο της αγωνιστικής», όμως, ήταν ένας 18χρονος, ο Γιώργος Βαγιαννίδης, που στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα πέτυχε ένα γκολ και σέρβιρε άλλο ένα, στο 3-1 επί του Παναιτωλικού. Ο δεξιός μπακ-χαφ των «πράσινων», που ενηλικιώθηκε πριν από 157 μέρες (12 Σεπτεμβρίου 2019), δεν είναι ο νεαρότερος σκόρερ στα χρονικά του συλλόγου. Ο Σωτήρης Νίνης είχε σημειώσει το πρώτο του τέρμα στα 16+. Ο Κώστας Αντωνίου, ο Ντέρεκ Μπόατενγκ, ο Μίμης Δομάζος, ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο Χάρης Γραμμός και ο Χάρης Μαυρίας, στα 17+. Αλλά ο Βαγιαννίδης χρειάστηκε τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής (23 λεπτά) για να φτάσει σε αυτό το κατόρθωμα. Το παιδικό του πρόσωπο και το εφηβικό του κορμί ήταν μια εικόνα ασυνήθιστη για τα ελληνικά γήπεδα της Α’ Κατηγορίας.

Ο Μπούμπκα του 21ου αιώνα

Εξι μέρες μετά την κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, που κρατούσε από το 2014, ο Μόντο Ντουπλάντις «ξαναχτύπησε». Στο μίτιγνγκ της Γλασκώβης επανέλαβε τον άθλο του, βελτιώνοντας την επίδοσή του κατά ένα εκατοστό (6,18μ.). Αδιανόητο, για έναν 20χρονο αθλητή. Μα, ακόμη περισσότερο εντυπωσίασε η άνεση με την οποία έφτασε στον νέο του θρίαμβο.

Ο Σουηδός άρχισε από τα 5,50μ. Τα πέρασε με την πρώτη προσπάθεια. Συνέχισε στα 5,75μ. Εκεί χρειάστηκε και δεύτερη. Επειτα, πήδησε εύκολα πάνω από τα 5,84μ. Στα έξι μέτρα είχε μείνει μόνος στον αγώνα. Κανείς από τους αντιπάλους του δεν κατάφερε να τον ακολουθήσει σε αυτό το ύψος. Τα πέρασε με το πρώτο του άλμα, εξασφάλισε τη νίκη, και ύστερα ζήτησε από τους διοργανωτές να δοκιμάσει στα 6,18μ. Εμοιαζε απίθανο να τα καταφέρει, όμως «πέταξε» τουλάχιστον δύο τρεις πόντους πάνω από τον πήχη, με την πρώτη προσπάθεια. Που σημαίνει, ότι πολύ σύντομα θα ακούσουμε, πάλι, νέα του.

Θύμισε τον Σεργκέι Μπούμπκα, τον σοβιετικό «τσάρο των αιθέρων», που ανέβαζε το ρεκόρ πόντο – πόντο. Επειδή έτσι είχε συμφωνήσει με μια χορηγό του εταιρεία, όπως έλεγαν -τότε- οι «κακές γλώσσες». Το έκανε 35 φορές σε όλη του την καριέρα: 17 στον ανοιχτό στίβο και 18 στον κλειστό. Αλλά, ακόμη και εκείνος ο «εξωπραγματικός» αθλητής δεν είχε σημειώσει δύο παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε μια εβδομάδα. Ο Ντουπλάντις δείχνει να έχει δυνατότητες που εξάπτουν τη φαντασία…

Μήπως δεν ήταν αγώνας επίδειξης;

Ηταν, ίσως, το καλύτερο All-Star Game όλων των εποχών. Ενα παιχνίδι που, ιδίως στην τέταρτη περίοδο, δεν θύμιζε αγώνα επίδειξης, αλλά τελικό του ΝΒΑ. Με φοβερές άμυνες, πολλά φάουλ, πάθος για τη νίκη και σασπένς μέχρι το τέλος, που βρήκε την Τeam LeBron να νικά την Team Giannis με 157-155.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (χάρισε 100.000 σε ίδρυμα της επιλογής του, αφού αναδείχτηκε νικητής σε ένα 12λεπτο) ήταν εντυπωσιακός: με 25 πόντους, 11 ριμπάουντ και τρία μπλοκ. Δύο από τις «τάπες» του, πάνω στον «Βασιλιά» ΛεΜπρόν, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση. Εδωσε πραγματικό σόου – αν κέρδιζε η ομάδα του, θα κατακτούσε και το βραβείο του MVP. Το κέρδισε, όμως, ο Καουάι Λέοναρντ, που πέτυχε 30 πόντους.

Η πρώτη περίοδος ανήκε, κυρίως, στην Team Lebron και έληξε με 53-41. Στη δεύτερη, ο «Greek Freak» και οι συμπαίκτες του… έκαναν πάρτι, κερδίζοντας με 51-30. Το σκορ του τρίτου 12λεπτου ήταν 41-41, ενδεικτικό του τι θα συνέβαινε στο φινάλε. Σύμφωνα με το νέο φορμάτ στην τελευταία περίοδο δεν υπήρχε χρονόμετρο, πέρα από το 24αρι για κάθε επίθεση. Εκεί, «έπεσαν κορμιά».

Το κοινό ενθουσιάστηκε, διασκέδασε, αλλά και συγκινήθηκε με αυτό το υπέροχο event, που ήταν αφιερωμένο στον Κόμπι Μπράιαντ. Οι Αμερικανοί «ψάχνονται», διαρκώς, για να βελτιώσουν το -έτσι κι αλλιώς- ελκυστικό μπασκετικό τους προϊόν. Ενώ εμείς

Η Λίβερπουλ θα το πάρει με την άμυνα!

Η Λίβερπουλ πέρασε αλώβητη (και) από το «Κάροου Ρόουντ», νικώντας τη Νόριτς με 1-0 (το γκολ ο Μανέ στο 78′). Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τον πρώτο της τίτλο πρωταθλήματος έπειτα από 30 ολόκληρα χρόνια θα της τον χαρίσει η άμυνα, κι όχι η πολυδιαφημισμένη της επίθεση. Με πρωταγωνιστές τις δύο πιο ακριβές μεταγραφές του Κλοπ: τον γκολκίπερ, Αλισον Μπέκερ, και τον -κάτι παραπάνω από- στόπερ, Βίρχιλ φαν Ντάικ.

O Bίρχιλ φαν Ντάικ, ογκόλιθος της άμυνας της Λίβερπουλ, ετοιμάζεται να δεχτεί τα συγχαρητήρια του Κλοπ και του Σάλαχ (Reuters)

Οι «Κόκκινοι» συμπλήρωσαν 800 λεπτά αγώνων, έχοντας δεχτεί μόλις ένα γκολ. Που δεν τους κόστισε καθόλου, αφού σημειώθηκε σε ματς το οποίο κέρδισαν (2-1 τη Γουλβς εκτός έδρας). Εχουν κρατήσει την εστία τους απαραβίαστη στα μισά από τα παιχνίδια που έχουν δώσει στην εφετινή Premier League, και παρουσιάζουν την καλύτερη -μακράν της δεύτερης- αμυντική επίδοση στο αγγλικό πρωτάθλημα. Κι όχι μόνο στο αγγλικό, αλλά και στο ισπανικό, το ιταλικό, το γερμανικό και το γαλλικό.

Ο,τι δεν κατάφερε με το 3-2, που μέχρι πρότινος ήταν το «αγαπημένο» της σκορ, η Λίβερπουλ θα το κατορθώσει με το 1-0. Απέχει από το πολυπόθητο τρόπαιο μόλις πέντε νίκες (εάν υποθέσουμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι δεν θα έχει άλλες βαθμολογικές απώλειες). Γουέστ Χαμ, Γουότφορντ, Μπόρνμουθ, Εβερτον και Κρίσταλ Πάλας. Στις 21 Μαρτίου, στο «Ανφιλντ». Μια πολύ πιθανή ημερομηνία για τη «στέψη» των νέων πρωταθλητών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...