776
Μια γυναίκα, φορώντας χειρουργική μάσκα, διαβάζει την εφημερίδα με τα περί πανικού, στην ασυνήθιστα άδεια από κόσμο πιάτσα ντελ Ντουόμο στο Μιλάνο | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Θρίλερ με τον ιταλό «ασθενή μηδέν»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 14:52
Μια γυναίκα, φορώντας χειρουργική μάσκα, διαβάζει την εφημερίδα με τα περί πανικού, στην ασυνήθιστα άδεια από κόσμο πιάτσα ντελ Ντουόμο στο Μιλάνο
|REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Θρίλερ με τον ιταλό «ασθενή μηδέν»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 14:52

«Σαν ένα δέντρο, αλλά δίχως ρίζες. Tα κλαδιά του και τα φύλλα του αναπτύσσονται γρήγορα, αλλά δυστυχώς κανένας δεν έχει ακόμα καταλάβει πώς ο κορονοϊός βρήκε πρόσφορο έδαφος ώστε να αρχίσει να μεταδίδεται» ξαφνικά στην Ιταλία, σημειώνει σε κείμενό του ο Μικέλε Μπότσι της La Repubblica.

Καθώς οι θάνατοι και τα κρούσματα αυξάνονται στη Βόρεια, κυρίως, Ιταλία, ένα γεγονός εξακολουθεί να εκπλήσσει και να προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους και τους ειδικούς στην ιολογία και τα λοιμώδη νοσήματα: το ότι κανένας από τους ανθρώπους που διαπιστώθηκε πως προσβλήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό της Γουχάν δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα ούτε είχε έρθει σε επαφή με κάποιον που μετέβη πρόσφατα εκεί.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι ιταλικές Αρχές, όπως και οι Αρχές των περισσότερων κρατών πέραν της Ανατολικής Ασίας, προετοιμάζονταν για την αντιμετώπιση ασθενών οι οποίοι θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους από τη Γουχάν ή την ευρύτερη περιοχή. Τώρα, όμως, καλούνται να κουράρουν αυτόχθονες ασθενείς. Πρόκειται για μια αναπάντεχη εξέλιξη, η οποία προβληματίζει ιδιαίτερα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως εξήγησε στην ιταλική εφημερίδα ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Ο πανικός που επικρατεί στην Ιταλία οφείλεται κυρίως στο ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμα ο «ασθενής  μηδέν» (paziente zero), ο πρώτος, δηλαδή, άνθρωπος που νόσησε και μετέδωσε στη συνέχεια την ασθένεια του νέου κορονοϊού. Στις αρχικές εστίες εμφάνισής του στην Ιταλία, τρεις στην περιοχή του Βένετο και μία στη Λομβαρδία, κανένας, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε μεταβεί στην Κίνα.

«Πρόκειται για το σενάριο που πάντα φοβόμουν ότι θα επιβεβαιωθεί: το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε είναι ένας Ιταλός που δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Κίνα», παραδέχτηκε ο Τζοβάνι Ρέτσα, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας. Και όλοι τώρα διερωτώνται τι θα μπορούσε να έχει συμβεί στην περίπτωση που οι γιατροί δεν είχαν σκεφτεί να αναζητήσουν τον νέο κορονοϊό στον οργανισμό ενός 38χρονου που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Μιλάνου λόγω βαριάς πνευμονίας.

«Σταθήκαμε τυχεροί και τον εντοπίσαμε. Δίχως εκείνη την πρώτη διάγνωση, πιθανώς τα κρούσματα θα πολλαπλασιάζονταν ακόμα εν αγνοία μας», εξήγησε από την πλευρά του ο Πιερ Λουίτζι Λοπάλκο, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, ο οποίος είναι πεπεισμένος πως δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα οι «ασθενείς μηδέν» επειδή ο ιός που άρχισε να μεταδίδεται από την Κίνα στον υπόλοιπο κόσμο, έφτασε στην Ιταλία πριν από αρκετές εβδομάδες.

«Προφανώς ο ιός κυκλοφορούσε αθόρυβα ήδη από τον Ιανουάριο. Στην περίπτωση που οι νοσούντες κατέφυγαν στο σύστημα υγείας, θα αντιμετωπίστηκαν ως ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό της γρίπης, ενώ εάν τα συμπτώματα όσων νόσησαν ήταν ήπια, δεν θα πήγαν καν στο γιατρό. Οι ασθενείς που βλέπουμε σήμερα ενδέχεται να ανήκουν στη δεύτερη ή στην τρίτη γενιά ατόμων που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό», υπογράμμισε ο ιταλός ειδικός. Και αυτό σημαίνει ότι εάν αισθάνονται καλύτερα ή δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, οι «ασθενείς μηδέν» δεν θα εντοπιστούν εύκολα. Ειδικά καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νοσούντων και καθίστανται, έτσι, ακόμη πιο σύνθετες και δύσκολες οι επιδημιολογικές έρευνες όσον αφορά τις επαφές τους με συνανθρώπους τους.

Ενα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του ξεσπάσματος της επιδημίας του κορονοϊού στην Ιταλία είναι η παρουσία ασθενών με «ελαφριά συμπτωματολογία». Η εποχική γρίπη έχει αποτέλεσμα οι γιατροί να θεωρούν ως ύποπτους να έχουν μολυνθεί από το κορονοϊό μόνον όσους παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα, ενώ πάρα πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους επειδή νοσούν από γρίπη, δεν εξετάζονται εκτενώς για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί και από τον ιό της Γουχάν. «Βεβαίως συμβάλλουν στη διάδοση. Πρόκειται για άτομα λιγότερο επικίνδυνα, αλλά και λιγότερο υποψιασμένα να λάβουν μέτρα προστασίας προς τους συνανθρώπους τους. Σίγουρα είναι πάρα πολλά», προειδοποιεί ο Πιερ Λουίτζι Λοπάλκο.

Εξακολουθούν, ωστόσο, κάποιοι στην Ιταλία να κάνουν λόγο για μια ασθένεια ελαφρώς πιο βαριά από τη γρίπη. «Ο αντίκτυπος του ιού της εποχικής γρίπης περιορίζεται, γιατί ένα μέρος του πληθυσμού έχει ανοσία, επειδή νόσησε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, ο κορονοϊός διαδίδεται σε παρθένους πληθυσμούς που δεν τον έχουν συναντήσει ποτέ ξανά. Πρέπει να αποτρέψουμε τη διάδοσή του αλλά και να προετοιμαστούμε για ένα ανώμαλο κύμα (κρουσμάτων). To εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει, ενώ οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι», επισήμανε.

Ειδικά αυτές τις ώρες «που παρατηρείται μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων επειδή τώρα αναζητούμε τον κορονοϊό. Εάν ξεκινούσαν και στη Γερμανία να κάνουν πολλές εξετάσεις, πιθανώς θα καταγράφονταν πολλά κρούσματα. Δεν υπάρχουν σύνορα για τους ιούς που πλήττουν το αναπνευστικό», προειδοποιούν οι ιταλοί ειδικοί. Σχολιάζοντας την κινητοποίηση των ιταλικών αρχών, ο ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο παραδέχτηκε και εκείνος πως τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δραστικά, «αλλά καλύτερα να προετοιμαστούμε για το χειρότερο από τη στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...