398
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τσιόδρας για τον κορονοϊό: «Είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 11:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/02/2020, 17:10
Ο Σωτήρης Τσιόδρας σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για τον κορονοϊό
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τσιόδρας για τον κορονοϊό: «Είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία»

Protagon Team Protagon Team 24 Φεβρουαρίου 2020, 11:05
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/02/2020, 17:10

Τις συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως αλλά και γύρω από τη χώρα μας με το ξέσπασμα του κορονοϊού περιέγραψε ο διακεκριμένος γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος δεν είχε καμία διάθεση να κρυφτεί: είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν από την πανδημία, είπε.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι», αλλά παραδέχτηκε: «Με εκατοντάδες πτήσεις και ανθρώπους που ταξιδεύουν, για έναν ιό με ήπια συμπτώματα, είναι δύσκολο να ελέγξεις τις πύλες εισόδου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι «δημόσιες υπηρεσίες επικεντρώνονται στο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο ο οποίος έρχεται από πληττόμενες περιοχές και να επιτηρεί την υγεία του. Οι πληττόμενες περιοχές είναι σε καραντίνα στην Ιταλία και δεν υπάρχει κίνδυνος για τα σχολεία μας».

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, αλλά πρέπει να είμαστε σε «επαγρύπνηση καθώς είμαστε ένα δευτερόλεπτο πριν την πανδημία».

Το σχέδιο που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου που έρχεται από πληττόμενες περιοχές. «Αυτή είναι η Νο 1 δράση» σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον γιατρό.

Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ακόμα ότι είναι «πολύ δύσκολο να εντοπίσεις τα ελαφρά περιστατικά, που είναι περισσότερα από 50%. Η συμμετοχή του κοινού είναι πολύ σημαντική όταν έρχεται από πληττόμενη περιοχή».

Οποιος πιστεύει ότι έχει συμπτώματα πρέπει να ενημερώσει είτε τον προσωπικό του γιατρό είτε τον ΕΟΔΥ, να συζητήσει την κατάστασή του και να αποφασίσουν αν υπάρχει λόγος για περαιτέρω έλεγχο.

Αργότερα πάντως, και μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε για το ζήτημα του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία.

Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορονοϊό, «ίσως και περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά, «βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα».

Οπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...