549
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιούλιο στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς | SOOC

Το πρώτο γκάλοπ της GPO: Προβάδισμα 17% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2020, 09:45
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιούλιο στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
|SOOC

Το πρώτο γκάλοπ της GPO: Προβάδισμα 17% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2020, 09:45

Το καλοκαίρι δεν γίνονται δημοσκοπήσεις. Καμία σοβαρή εταιρεία ερευνών δεν θα μπει στον κόπο να αναζητήσει αντιπροσωπευτικό δείγμα χαμένο στις παραλίες και στη ραστώνη και κανένα σοβαρό κόμμα δεν θα πάρει μια τέτοια σφυγμομέτρηση στα σοβαρά. Ο Σεπτέμβριος όμως είναι αλλιώς. Ο κόσμος έχει επιστρέψει και μια «φωτογραφία της στιγμής», όπως συνηθίζουν να λένε οι πολιτικοί αναλυτές μπορεί να βγει.

Ετσι, «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» δημοσιεύουν την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της νέας σεζόν. Διενεργήθηκε από την GPO στο διάστημα 30 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου και φαίνεται να επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα —με την αξιωματική αντιπολίτευση πάντως να καταφέρνει να ανακόψει την πτωτική της πορεία και να βλέπει κάποια δημοσκοπικά οφέλη.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Διονύση Νασόπουλου για «Τα Νέα», η υπεροπλία Μητσοτάκη σε όλους τους δείκτες, επιβεβαιώνεται και στη δημοσκόπηση της GPO, την πρώτη πανελλαδική έρευνα στην έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν, και συνδέεται και με προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

Στην ερώτηση αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, η ΝΔ παίρνει 39,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% και το Κίνημα Αλλαγής 7%. Το ΚΚΕ καταγράφηκε στο 5,2%, η Ελληνική Λύση στο 3,5% και το ΜέΡΑ25 σε ποσοστό εκτός του ορίου κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στο 2,5%. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, πάντως, στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας GPO, η ΝΔ είχε 41% (έχασε 1,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ 22% (κέρδισε 0,5%) και το ΚΙΝΑΛ στο 6% (οφέλη 1%).

Οπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας, σύμφωνα με την έρευνα, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν εξασφαλίσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από το κοινωνικό σύνολο για τη διαχείριση των τριών βασικών θεμάτων που διαμορφώνουν και την πολιτική ατζέντα της περιόδου.

Ωστόσο είναι σαφές ότ στα τρία μέτωπα —κορονοϊός, εθνικά και οικονομική κρίση— αναδεικνύονται διλήμματα που αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα και επηρεάζουν τη διάθεση της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ότι παρά τον γενικευμένο φόβο για τον κορονοϊό και τη μεγάλη ανησυχία (με ποσοστά άνω του 80%) για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κοινωνική βάση δεν φαίνεται να ευνοεί μια επιστροφή σε ένα νέο lockdown. Το σήμα αυτό εκπέμπει και ο διχασμός που προκύπτει για τα νέα περιοριστικά μέτρα, πρωτίστως για το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστίαση, κέντρα διασκέδασης κ.ά.) μετά τα μεσάνυχτα. Το 48,4% συναινεί και αντιμάχεται το 47,3% που δεν θεωρεί σκόπιμη την απαγόρευση.

Διάχυτη είναι η ανησυχία και για την οικονομία. Αν και φαίνεται να υπάρχουν ακόμη αντοχές (σχεδόν το 44% λέει ότι δεν έχει επηρεαστεί οικονομικά από την κρίση), η πλειονότητα των ερωτηθέντων (52,5%) θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης νοικοκυριών, εργαζομένων και επιχειρήσεων. Γενικότερα, πάντως, και στη δεύτερη φάση της διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα (το 52,1% έναντι 44,1% εγκρίνει τον συνολικό σχεδιασμό της).

Ο βαθμός εμπιστοσύνης, εξάλλου στον κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα παραμένει συντριπτικός (52,3% έναντι 26,2% στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία). Παράλληλα, πάντως φαίνεται να κλείνει ο κύκλος της υποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη, όπως και στα προσωπικά ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ με ανοδική τάση εισέρχεται στον νέο πολιτικό κύκλο και το Κίνημα Αλλαγής που καταγράφεται στο 7% καθώς φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι επικροτούν τη δημιουργική αντιπολίτευση της Φώφης Γεννηματά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...