227
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σε φωτογραφία από παλαιότερη παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου | INTIMEnews

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το έκτακτο εξοπλιστικό: Τι αγοράζουμε άμεσα και πώς

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 16:40
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σε φωτογραφία από παλαιότερη παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου
|INTIMEnews

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το έκτακτο εξοπλιστικό: Τι αγοράζουμε άμεσα και πώς

Protagon Team Protagon Team 4 Σεπτεμβρίου 2020, 16:40

Το έκτακτο εξοπλιστικό πρόγραμμα, συνολικού ύφους 10 δισ. ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. ευρώ είναι έτοιμα προς εκταμίευση μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών, ελικοπτέρων και άλλων υλικών άμεσης προτεραιότητας.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας του εξοπλιστικού προγράμματος βρίσκεται επίσης η αγορά ανταλλακτικών για τα Mirage και για τα ελικόπτερα του Στρατού και του Ναυτικού, όπως και η προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα γερμανικά υποβρύχια τύπου 214 («Παπανικολής»).

Θέμα ημερών φέρεται εξάλλου να είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Παρίσι για την απόκτηση 18 μαχητικών Rafale, που όπως εκτιμά και το Forbes (εδώ) αναμένεται να «αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αντίθετα, πιο πίσω στον σχεδιασμό της κυβέρνησης μένει η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Βelharra, καθώς επιδίωξη της Αθήνας είναι η αγορά μέσων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα επιχειρησιακά (σ.σ. το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των γαλλικών φρεγατών δεν συμβαδίζει με την εν λόγω επιδίωξη).

Προς απάντηση, μάλιστα, όσων επιμένουν να μιλούν ακόμα για «νέες μίζες», την ώρα που είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η θωράκιση-ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, από το Μαξίμου προκρίνεται η λύση της διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία για την αγορά των Rafale, αποκλείοντας έτσι τυχόν επίδοξους μεσάζοντες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...