308
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ εύχεται Καλή (κινεζική) Χρονιά στους αμερικανούς φιλάθλους του μπάσκετ | South China Morning Post

Το πέρασμα της Κίνας στη διπλωματία του… μπάσκετ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 19:32
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ εύχεται Καλή (κινεζική) Χρονιά στους αμερικανούς φιλάθλους του μπάσκετ
|South China Morning Post

Το πέρασμα της Κίνας στη διπλωματία του… μπάσκετ

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 19:32

Η λεγόμενη «δπλωματία του πινγκ πονγκ», τη δεκαετία του ’70, έμεινε στην Ιστορία ως η πετυχημένη προσπάθεια της Κίνας να παίξει, με παρτενέρ τις ΗΠΑ, κάποιον διεθνή ρόλο σε βάρος της Σοβιετικής Ενωσης. Το αποτέλεσμα ήταν τα περιβόητα ταξίδια των Κίσινγκερ και Νίξον στο Πεκίνο, ζώντος του Μάο. Η όλη υπόθεση των ενδοκομμουνιστικών τριβών που εκμεταλλεύτηκαν οι Αμερικανοί απέδωσε για την Κίνα μακροπρόθεμα αποτελέσματα το 2001, όταν εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Τότε η Σοβιετική Ενωση ήταν από δεκαετίας παρελθόν και το τρένο της παγκοσμιοποίησης έμπαινε στις ράγες.

Πενήντα χρόνια μετά οι Κινέζοι επιχειρούν καινούργιες επιδόσεις στη διπλωματία, δοκιμάζοντας την τέχνη τους (και την τύχη τους) σε άλλο σπορ, βεριτάμπλ αμερικανικό αυτή τη φορά, στο μπάσκετ. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο πρεσβευτής της χώρας του στην Ουάσινγκτον, διάλεξε το παρκέ ενός αγώνα του ΝΒΑ για να στείλει τους χαιρετισμούς του στον αμερικανικό λαό με αφορμή την κινεζική Πρωτοχρονιά, τη λεγόμενη σεληνιακή. Ο Γκανγκ παρενέβη στο ματς με βιντεομήνυμά του κατά τη διάρκεια του αγώνα του πρωταθλήματος μεταξύ των ομάδων Washington Wizards και Orlando Magic.

Τα διεθνή media εκτίμησαν ότι η εικονική παρουσία του κινέζου υπουργού στο γήπεδο σηματοδοτεί την ανανεωμένη επιθυμία των ηγετών του Πεκίνου για διάλογο, ιδίως του προέδρου και γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Σι Τζινπίνγκ που φαίνεται να εγκατέλειψε οριστικά την «επαναστατική» ρητορεία του της τελευταίας διετίας. Ο Γκανγκ είπε ότι το αθλητικό πνεύμα, το fair play, πρέπει να διακρίνει και τις σχέσεις των δύο μερών, των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σημειωτέον ότι ο Γκανγκ έχει ήδη συνομιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα μεταβεί στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο εκτελώντας ειδική αποστολή. Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις, δηλαδή δεν θα επιτρέψει να εκτραπεί σε σύγκρουση ο δεδομένος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...