628
Ο γιατρός Αλεξάντρ Ντάριι και η Γιαροσλάβα που έχει σύζυγο φαντάρο: στην κλινική ICSI, στο Κίεβο, οι Ουκρανοί καταψύχουν σπέρματα και ωάρια για μεταπολεμική γονιμοποίηση | CreativeProtagon

Το «σπέρμα των ηρώων» αποθηκεύουν οι Ουκρανοί…

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 12:06
Ο γιατρός Αλεξάντρ Ντάριι και η Γιαροσλάβα που έχει σύζυγο φαντάρο: στην κλινική ICSI, στο Κίεβο, οι Ουκρανοί καταψύχουν σπέρματα και ωάρια για μεταπολεμική γονιμοποίηση
|CreativeProtagon

Το «σπέρμα των ηρώων» αποθηκεύουν οι Ουκρανοί…

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 12:06

O συντάκτης της Corriere della που μεταδίδει ειδήσεις από το Κίεβο έγραψε ότι πήγε σε μια κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και έκανε ρεπορτάζ: «Να τι μου είπε μια γυναίκα που βρήκα εκεί. ‘‘Ακόμη και αν ο άντρας μου πεθάνει στο μέτωπο, εγώ θα μπορώ να κάνω παιδιά από αυτόν. Δεν τον έχω δει από τον Φεβρουάριο’’». Και ο επικεφαλής της κλινικής, ο δρ Αλεξάντρ Ντάριι, τη συμπλήρωσε:  «Η γενιά των ηρώων δεν πρέπει να εξαφανιστεί. Εμείς θα φροντίσουμε να μη συμβεί αυτό».

Ο Ιταλός έκανε τις συστάσεις: «Ο Ντάριι είχε συνηθίσει να ασχολείται με ζευγάρια που αναζητούσαν ένα μωρό με εξωσωματική γονιμοποίηση ή την κύηση για λογαριασμό άλλων. Μου είπε ότι εκεί γέννησαν και γυναίκες για λογαριασμό πολλών ζευγαριών από την Ιταλία, αλλά και ότι με τον πόλεμο όλα άλλαξαν». Μία άλλη γυναίκα που βρήκε εκεί, Γιαροσλάβα ονόματι, του εξήγησε την περίπτωσή της: «Στην κλινική ICSI δεν πήγαμε επειδή έχουμε πρόβλημα γονιμότητας. Ομως από την αρχή του πολέμου δεν είδαμε ξανά ο ένας τον άλλον».

«Είναι πρόβλημα κοινό σε πολλά ζευγάρια» του είπε και ο γιατρός. «Ο άνδρας καλείται να πολεμήσει. Φεύγει και δεν ξέρει αν θα μπορέσει να επιστρέψει ή πώς θα επιστρέψει. Το ίδιο και γυναίκες. Οι θώρακες που φέρουν δεν προστατεύουν τους όρχεις και τις ωοθήκες. Η γονιμότητα όλων αυτών τίθεται εν κινδύνω από θραύσματα και σφαίρες, αλλά και από τυχόν μολύνσεις από λασπόνερα. Οι ήρωες της Ουκρανίας γνωρίζουν ότι μπορεί να μην επιστρέψουν ζωντανοί, αλλά καταλαβαίνουν ότι ακόμα και αν επιβιώσουν, κινδυνεύουν να βρεθούν με μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα».

Η Γιαροσλάβα παρενέβη: «Το συνειδητοποίησα και εγώ, τη μοναδική φορά που είδα τον σύζυγό μου κοντά στο μέτωπο. Πολλοί συνάδελφοί του ήταν τραυματισμένοι στη βουβωνική χώρα. Η ζωή τους δεν κινδύνευε, όμως δεν μπορούν ποια να τεκνοποιήσουν. Δεν θα είχα πρόβλημα να μείνω έγκυος ακόμα και στον πόλεμο. Ακόμη και πριν παντρευτούμε είχαμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε τέσσερα παιδιά».

Ο γιατρός έλαβε τη σκυτάλη: «Εδώ καταψύχουμε αναπαραγωγικά κύτταρα. Αυτή είναι η λύση που προσφέρει η κλινική μας, όπως και πολλές άλλες στη χώρα. Το σπέρμα ή τα ωάρια μπορούν να αποθηκευτούν για χρόνια. Οταν το ζευγάρι αποφασίσει να κάνει παιδιά, ξέρει ότι έχει αυτή τη γονιδιακή δεξαμενή στη διάθεσή του».

Ο Ιταλός αναρωτήθηκε: «Εστω και με τίμημα να γεννηθούν παιδιά χωρίς πατέρα ή χωρίς μητέρα;» Η Γιαροσλάβα, αφού έβρισε τους ρώσους στρατιώτες «αποβράσματα», «εγκληματίες» και «καταδίκους», είπε ότι έπεισε τον 27χρονο άνδρα της, δικηγόρο στο επάγγελμα, τον περασμένο Δεκέμβριο. «Ζήτησε δύο ημέρες άδεια, έκανε όλο το ταξίδι από το μέτωπο σε αυτή την κλινική και πάγωσε το σπέρμα του. Σύμφωνα με τον γιατρό, έχουμε στοκ για να αποκτήσουμε τουλάχιστον δύο παιδιά. Μακάρι να ήταν περισσότερα».

Οι στρατιώτες που ψύχουν τα σπέρματά τους προτιμούν να μην μιλούν για αυτό το θέμα, όμως το φαινόμενο είναι τόσο διαδεδομένο, που αυτή την εβδομάδα η Βουλή του Κιέβου θα συζητήσει έναν νόμο για τη ρύθμιση των γεννήσεων μετά τον θάνατο των φαντάρων. Ακόμη και οι παππούδες θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το κατεψυγμένο σπέρμα του σκοτωμένου από τον πόλεμο παιδιού τους για να αποκτήσουν ένα εγγόνι από παρένθετη μητέρα.

Το κράτος βοηθάει οικονομικά όσους θέλουν να διασφαλίσουν ότι η γενιά τους θα συνεχιστεί. Και με αυτόν τον τρόπο δεν έβαλαν λουκέτο οι κλινικές που κάποτε έπαιρναν από τους Δυτικούς 6.000 ευρώ το κεφάλι για αυτήν τη δουλειά. Αλλαξαν το πελατολόγιό τους από ευρωπαϊκό σε ντόπιο. «Στην Ουκρανία ο αναπαραγωγικός τουρισμός ήταν βιομηχανία. Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου οι παρένθετες μητέρες δεν μπορούσαν να παραδώσουν το παιδί τους στο ζευγάρι που το είχε παραγγείλει, επειδή είχαν κλείσει τα σύνορα».

Και ο Ιταλός έκλεισε το ρεπορτάζ με την πληροφορία ότι «και στην άλλη πλευρά του μετώπου, τα ίδια συμβαίνουν: στις 28 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας της Μόσχας αποδέχτηκε το αίτημα της Ενωσης Δικηγόρων και εγγυήθηκε τη δωρεάν αποθήκευση φιαλιδίων σπέρματος».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...