846
O Γενς Στόλτενμπεργκ (αριστερά) ακούει τις δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους, την Τρίτη, στο Βερολίνο | REUTERS/Annegret Hilse

Στόλτενμπεργκ: «Είμαστε κοντά στη λύση» για τα Leopard

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 12:50
O Γενς Στόλτενμπεργκ (αριστερά) ακούει τις δηλώσεις του Μπόρις Πιστόριους, την Τρίτη, στο Βερολίνο
|REUTERS/Annegret Hilse

Στόλτενμπεργκ: «Είμαστε κοντά στη λύση» για τα Leopard

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2023, 12:50

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις καθημερινά ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να καμφθεί η αντίσταση της γερμανικής κυβέρνησης, που αρνείται να ανάψει το «πράσινο φως».

Την Τρίτη, συναντήθηκε στο Βερολίνο, ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ με τον νέο υπουργό Αμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους.

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει σύντομα λύση στο θέμα των αρμάτων μάχης», που θεωρούνται σημαντικά ώστε η Ουκρανία να έχει την ικανότητα να απωθήσει τις ρωσικές επιθέσεις και να ανακαταλάβει εδάφη, και πρόσθεσε ότι είχε «θετική» συζήτηση για το θέμα με τον Πιστόριους.

«Σε αυτό το κομβικό σημείο του πολέμου, οφείλουμε να προμηθεύσουμε βαρύτερα και πιο προηγμένα συστήματα την Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε γρηγορότερα», δήλωσε ο νορβηγός αξιωματούχος.

Οι συζητήσεις για τα τανκς Leopard αποτελούν «φυσικό μέρος» της διαμόρφωσης πολιτικής, είπε. «Κατά συνέπεια, χαιρετίζω τη σημερινή μας συζήτηση. Συζητήσαμε το θέμα των αρμάτων μάχης. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων θα συνεχιστούν και έχω την πεποίθηση ότι θα έχουμε σύντομα λύση».

Οι σύμμαχοι που θέλουν να στείλουν άρματα μάχης Leopard στο Κίεβο μπορούν «να αρχίσουν να εκπαιδεύουν» τους Ουκρανούς, δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Αμυνας προσπαθώντας να διασκεδάσεις τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στη συμμαχία για την αδιαλλαξία του Βερολίνου.

Ο Πιστόριους είπε ότι «δεν υπάρχει διχογνωμία« μεταξύ των συμμάχων για την αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία και τόνισε ότι το Βερολίνο θα δράσει γρήγορα, αν υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα.

Τόνισε επίσης ότι «η Συμμαχία δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου στην Ουκρανία».

Ενα Leopard 2 του ελβετικού στρατού που συμμετείχε σε άσκηση τον Νοέμβριο, στην Ελβετία – REUTERS/Arnd Wiegmann

Η Γερμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία για να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, παρά την απουσία, στο στάδιο αυτό, απόφασης για το «ακανθώδες» θέμα της προμήθειας αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο, είχε δηλώσει προηγουμένως ο Πιστόριους στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να μην χάσει, για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε.

«Η Γερμανία κάνει για τον σκοπό αυτόν περισσότερα από οποιονδήποτε σύμμαχο, πλην των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

«Κατανοώ τις ανησυχίες και τους φόβους των φίλων Ουκρανών. Η Γερμανία έχει ευθύνη και έναν ιδιαίτερο ρόλο. Ομως, οφείλουμε να σκεφτούμε προσεκτικά τι μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας ότι το Βερολίνο δεν θέλει «να κάνει μόνο του “παιχνίδι”».

Κατέθεσε επίσημο αίτημα η Πολωνία

Η Πολωνία και η Φινλανδία πρότειναν να στείλουν στην Ουκρανία Leopard από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεών τους, αλλά έχουν ανάγκη από την επίσημη έγκριση του Βερολίνου για την επανεξαγωγή τους.

«Η Γερμανία έχει ήδη λάβει το αίτημά μας να δεχθεί τη μεταφορά αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία», επεσήμανε ο πολωνός υπουργός Αμυνας, Μάριους Μπαλζάκ, στο Twitter, ενώ απηύθυνε έκκληση στο Βερολίνο να ενταχθεί «στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με Leopard 2».

«Πρόκειται για έναν κοινό μας στόχο, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ομως, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να λάβει θέση τόσο για το θέμα της επανεξαγωγής, όσο και για το ζήτημα της απευθείας αποστολής τους στο Κίεβο από τα γερμανικά αποθέματα.

Ο Πιστόριους δήλωσε ότι δεν υπάρχει ρήγμα στους κόλπους τους ΝΑΤΟ για το θέμα.

«Αν η απόφαση χρειαστεί μια ή δυο μέρες, έτσι είναι», είπε απαντώντας στις επικρίσεις για την βραδύτητα του Βερολίνου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το αμερικανικό ABC News, η Ουκρανία θα παραλάβει 100 Leopard 2 από 12 χώρες, μόλις η Γερμανία δώσει το «πράσινο φως», σύμφωνα με συμφωνία που επιτεύχθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο κανάλι ότι η συμφωνία έγινε την περασμένη Παρασκευή στην αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία, στη διάρκεια συνάντησης περισσότερων από 50 υπουργών Αμυνας που στηρίζουν την Ουκρανία.

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία και η Νορβηγία φέρονται πρόθυμες να στείλουν κάποια από τα άρματα μάχης τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία, αλλά θα απαιτηθεί η συγκατάθεση της Γερμανίας.

Η γερμανική κυβέρνηση όμως, φάνηκε διχασμένη το βράδυ της Δευτέρας, αφού ο Ολαφ Σολτς διέψευσε την υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που είχε δηλώσει ότι αν η Πολωνία θέλει να στείλει τανκς στο Κίεβο, το Βερολίνο δεν θα την εμποδίσει. Ο Σολτς αντίθετα, είπε μέσω εκπροσώπου του, ότι η Βαρσοβία πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες του Βερολίνου για την αποστολή των Leopard στην Ουκρανία και να ζητήσει την έγκριση των Γερμανών.

Από την πλευρά της, η Βαρσοβία αυξάνει την πίεση ανακοινώνοντας ότι έχει διαβιβάσει επίσημο αίτημα στο Βερολίνο και δηλώνει έτοιμη να ξεπεράσει το θέμα της επίσημης έγκρισης του αναποφάσιστου Βερολίνου.

Οι ουκρανοί στρατηγοί επισημαίνουν εδώ και καιρό πως χρειάζονται από 300 έως 500 τέτοιου τύπου τανκς για να μπορέσουν να ανακαταλάβουν εδάφη.

Το ίδιο ζήτησε και ο Μπόρις Τζόνσον, επιστρέφοντας από μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο, την Δευτέρα, γράφοντας στην Daily Mail ότι η Ουκρανία χρειάζεται «εκατοντάδες άρματα μάχης και θα έπρεπε να τα πάρει από τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς, τους Πολωνούς και πολλούς άλλους».

Ζήτησε επίσης μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, ενώ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κάνει ποτέ πράξη την απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...