577
Μητσοτάκης, Μπιν Σαλμάν και οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου | Dimitris Kapantais / SOOC

To παρασκήνιο και το… μενού της επίσκεψης του Μπιν Σαλμάν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 14:33
Μητσοτάκης, Μπιν Σαλμάν και οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου
|Dimitris Kapantais / SOOC

To παρασκήνιο και το… μενού της επίσκεψης του Μπιν Σαλμάν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 14:33

Η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, στην Αθήνα απασχόλησε αυτή την εβδομάδα  τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς ήταν η πρώτη του στην Ευρώπη μετά τη δολοφονία Κασόγκι το 2018 και ακολούθησε τα ανοίγματα που έκαναν προς αυτόν ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν. Ανοίγματα που σχετίζονται ασφαλώς με την ανάγκη της Δύσης η Σαουδική Αραβία (που ελέγχει τον ΟΠΕΚ) να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να πέσουν οι τιμές που εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην ειδησεογραφία και τις ανταποκρίσεις κυριάρχησαν τα αεροσκάφη και οι λιμουζίνες του βαθύπλουτου διαδόχου και της αντιπροσωπείας του, καθώς και οι συμφωνίες που υπέγραψαν μπροστά στις κάμερες Ελλάδα και Σαουδική Αραβία στους τομείς της τεχνολογίας, της άμυνας, της καταπολέμησης του εγκλήματος, της εμπορικής ναυτιλίας και της παραγωγής τροφίμων, η σύσταση επιχειρηματικού συμβουλίου αλλά και το ντιλ για το χερσαίο και υποθαλάσσιο καλώδιο μεταφοράς δεδομένων, ύψους 800 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2025.  

Πέρα από τις διαστάσεις που είδαμε να ξετυλίγονται μπροστά στις κάμερες και όσα έγραψε ο διεθνής Τύπος για τον σαουδάραβα πρίγκιπα (που απασχολεί σταθερά τα ξένα ΜΜΕ), η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η διεύρυνση της ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2020 με την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (την πρώτη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στις δύο χώρες μετά από σχεδόν 30 χρόνια), είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας για μια σειρά από λόγους.

Δεν είναι μόνο το οικονομικό σκέλος (οι επενδύσεις) και η στρατιωτική συνεργασία (η Ελλάδα έστειλε το 2021 μια συστοιχία ελληνικών Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία) που βρίσκεται στην ατζέντα της Αθήνας. Το βασικότερο στοιχείο είναι η γεωπολιτική διάσταση της σύσφιξης των σχέσεων. 

Καταρχάς, ανάμεσα στις συμφωνίες που υπογράφηκαν ξεχωρίζει αυτή για την κατασκευή του προαναφερθέντος υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC) που μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ. Παράλληλα, Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν έχουν συζητήσει και πάνω στα σχέδια του Ριαντ για το υδρογόνο, που ίσως είναι το καύσιμο του μέλλοντος, και οι δύο χώρες συζητούν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας που θα μπορεί να μεταφέρει ενέργεια στη χώρα μας από την περιοχή. 

Η λογική είναι ότι μέσω της σύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος, η Ελλάδα και η νοτιοανατολική Ευρώπη (μέσω της Ελλάδας) θα μπορούν να έχουν πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. 

Ατυπο δείπνο με ευρωπαϊκό και βαλκανικό αέρα 

Και επειδή η Ελλάδα αποτελεί πύλη για την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων, ενδιαφέρον ως προς αυτές τις επαφές είχε και το ανεπίσημο δείπνο που είχε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπιν Σαλμάν στον Αστέρα Βουλιαγμένης στο οποίο παρακάθησαν κατά τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι. 

Η άλλη -εξίσου σημαντική- διάσταση σε γεωπολιτικό επίπεδο σχετίζεται με την επιθετικότητα της Τουρκίας και τη διάθεση του Ερντογάν να αυξήσει την επιρροή του στον αραβικό κόσμο. Η απόφαση που ελήφθη τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η Ελλάδα να είναι παρούσα, ώστε, όπως σημειώνουν αναλυτές των διεθνών σχέσεων «ο Ερντογάν να μην παίζει μόνος του μπάλα στον αραβικό κόσμο». Αποτελεί άλλωστε κοινό τόπο ότι η Σαουδική Αραβία είναι η «δεσπόζουσα δύναμη» στην περιοχή με ό,τι σημαίνει αυτό σε οικονομικό, επενδυτικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...